3 Superalimente pentru un boost instant de ENERGIE

Anotimpul rece este perioada in care ai nevoie de sustinere energetica. Intrucat zilele sunt scurte, iar perioada de intuneric lunga, organismul tau simte nevoia sa hiberneze, sa se relaxeze, sa doarma mai mult. In plus, pentru a se proteja de frig, corpul are nevoie de un consum mai ridicat de calorii. 

Consumand o alimentatie bogata in nutrienti, enzime, antioxidanti, vitamine, minerale, ar trebui sa fie suficient si sa ne asiguram organismul cu resursele de care are nevoie. Dar iarna este destul de dificil sa ii asiguri corpului tot ce trebuie, fructele si legumele proaspete nemaiexistand pe piata.

De asemenea, anotimpul rece este perioada in care avem tendinta sa consumam produse animale (carne, lactate, oua), grasimi sau carbohidrati “rai” (fainoase, dulciuri, produse de patiserie etc) in exces. Toate acestea ingreuneaza activitatea organismului, il depriveaza de nutrienti esentiali sau si mai rau, digestia acestora necesita un consum energetic mare. 

Prin urmare, iarna este un anotimp in care avem nevoie de surse suplimentare de energie, asadar iti voi prezenta in acest articol trei alimente naturale ce se combina perfect, conferindu-ti instantaneu un boost de energie si vitalitate. 

Canepa

Pulberea obtinuta din semintele de canepa este o sursa buna de proteine, fibre, acizi grasi esentiali, carbohidrati, vitamine, minerale, antioxidanti si clorofila. 

Numai din doua linguri de pulbere de seminte de canepa, iti asiguri : 13 grame de proteine, 23% din DZR de fier, 15% din DZR de calciu si 113 calorii. 

Precum soia si alte leguminoase, semintele de canepa sunt o sursa excelenta de proteine, cu continut de 18 aminoacizi din cei 21 cunoscuti. Dar nu despre concentratia de aminoacizi este vorba aici, cat despre faptul ca in canepa gasim aminoacizii cu lant ramificat. Mai concret, canepa este o sursa foarte buna de leucina, izoleucina si valina. De ce sunt acesti aminoacizi atat de importanti ? Pentru ca alaturi de carbohidrati, aminoacizii cu lant ramificat reprezinta combustibilul pe care muschii il folosesc ca si sursa de energie. 

Cacao cruda

Cacaoa cruda este un superaliment. Supranumita “hrana zeilor” sau “elixirul dragostei”, boabele de cacao poarta o istorie veche, de mii de ani. Vechii azteci o considerau o planta sacra si o foloseau ca si moneda, considerand-o mai valoroasa decat aurul.

In urma cercetarilor a reiesit faptul ca boabele de cacao contin cel putin 300 de componenti benefici pentru sanatatea organismului, precum : feniletilamina, teobromina, dar  si multi polifenoli si flavonoizi. Boabele de cacao au un continut bogat in multe vitamine si minerale si actioneaza ca “medicament” pentru preventia si vindecarea a numeroase afectiuni de sanatate. De exemplu, continutul de potasiu si cupru recomanda cacaoa pentru buna functionare a sistemului cardiovascular; fierul continut transporta oxigenul in tot organismul. Calciul si magneziul sunt necesari pentru buna functionare a intregului corp. 

Cacaoa este o sursa buna de triptofan, aminoacid precursor al serotoninei – hormonul fericirii. De aceea, consumul de cacao sau produse derivate din aceasta, va duce la imbunatatirea starii de spirit, inlatura depresia, diminueaza stresul si genereaza buna-dispozitie si pozitivism.

Numeroase studii indica faptul ca flavonoizii continuti de cacao contribuie la imbunatatirea circulatiei la cap, ceea ce inseamna ca pudra obtinuta din boabele de cacao este de folos celor ce sufera de oboseala cronica. 

Maca

Maca este o radacinoasa ce creste in Peru, asemanatoare cu sfecla, insa de culoare alb-galbuie. Pulberea de maca are un gust foarte bun, aromat, iar 2 linguri din aceasta pulbere asigura 133% din DZR de vitamina C. 

Maca este recomandata in special pentru atingerea echilibrului hormonal, fiind benefic atat pentru femei (amelioreaza simptomele sindromului premenstrual sau ale menopauzei), dar si pentru barbati (creste fertilitatea). Maca ajuta la scaderea nivelului de stres, cresterea libidoului (avand si proprietati remarcabile afrodisiace), dar mai ales pentru cresterea energiei si rezistentei organismului. 

Pulberea de maca este bogata in calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, vitaminele B1, B2, C, E. Contine minerale esentiale precum zinc si seleniu, ceea ce o recomanda contra stresului, anemiei, ametelilor, oboselii cronice, depresiei. 

Maca se combina de minune cu cacaoa. 

Cum le consumi ?

Mie imi place ca, in fiecare dimineata, sa imi fac un smoothie sau un suc, in care adaug diverse superalimente : ulei de cocos, cacao cruda, polen, maca, spirulina, chlorella, seminte de canepa moringa si asa mai departe (uite aici un articol despre superalimente). Bineinteles ca nu le folosesc pe toate odata. In general, imi pun cate 3-4 superalimente, iar in momentul in care se termina, le inlocuiesc cu altele. 

In incheiere si pentru a te convinge sa incerci cat mai degraba aceasta combinatie excelenta, iti ofer reteta perfecta de smoothie energizant :

Smoothie Energy Boost

  • 1 pahar de lapte de migdale sau lapte de cocos
  • 1 banana
  • 1 lingura de ulei de cocos
  • 1 lingura de Energy Mix

La blender se amesteca bine ingredientele.