11 plante medicinale romanesti ce-ti fortifica si intaresc organismul
Fitoterapia este una dintre cele mai vechi stiinte, iar stramosii nostri s-au folosit din vechi timpuri de puterea vindecatoare a unor plante medicinale, pentru a-si fortifica si spori rezistenta organismului la boli.
„Muntii nostri aur poarta, noi umblam din poarta’n poarta”
Se spune ca nu intamplator ne nastem intr-o tara! Pamantul din care ne-am intrupat, tot el ne va oferi tot ce avem nevoie pentru bunastarea trupeasca. Plantele ce cresc pe acest pamant sunt cele de care ai nevoie pentru a te apara de boli si a te vindeca.
De ce ne-am cauta leac in alta parte, cand muntii, dealurile si campiile romanesti sunt pline pana la refuz de plante tamaduitoare.
Strabunii stiau cum sa le culeaga, sa le prepare si sa le amestece, iar medicii vestiti din antichitate veneau la noi sa se documenteze in stiinta vindecarii vechilor daci.
Din pacate, putine la numar sunt traditiile pastrate din batrani. Astfel ca noi astazi nu mai stim, nu mai cunoastem si nici nu ne mai incredem in puterea vindecatoare a naturii. Pe masura ce ne-am pierdut conexiunea cu natura, cu pamantul, ne-am indepartat si de cunoasterea adevarata.
Dar inca mai este timp. In satele transilvanene, cum este satul Poieni din Bihor, dar si in alte colturi ramase inca nepenetrate de „civilizatie”, vechile traditii ale culegatorilor de plante si stiinta vindecarii naturale s-a pastrat.
Inca mai avem valori vii, ce au binevoit sa imparta stiinta cu noi, precum : reputatul academician si fitoterapeut roman Ovidiu Bojor, profesorul Pavel Chirila sau doctorul Doru Laza.
Din invataturile vechi, din cartile sacre ale fitoterapiei romanesti, iti voi povesti astazi despre 11 plante de leac, ale caror principii terapeutice te ajuta sa iti fortifici organismul.
Cele 11 plante tamaduitoare pentru fortifierea organismului
1. Brusturele (Arctium Lappa)
Batranii il cunosc drept cel mai puternic purificator al sangelui, iar cercetarile stiintifice confirma acest fapt. Stim si noi ca daca sangele este curat, atunci organismul nu poate fi atins de boala. Detoxifierea organismului este foarte importanta, tocmai din acest considerent. Frunzele si radacina de brusture au un efect puternic detoxifiant, neutralizeaza radicalii liberi, ajuta la eliminarea rapida a ureei si altor toxine din corp, scade nivelul colesterolului, curata colonul, ajuta la eliminarea surplusului de apa si au un efect puternic diuretic.
2. Coada calului (Equisetum arvense)
Una dintre cele mai vechi plante de pe Pamant, cu origini in era preistorica, coada calului este foarte des intalnita pe langa albia raurilor si paraurilor, precum si pe malul lacurilor. Pe cat e de veche planta, tot pe atat este folosita in sistemele de medicina traditionala a popoarelor. Proprietatile terapeutice ale plantei se datoreaza numarului mare de minerale si alti nutrienti benefici, continut : calciu, fier, mangan, siliciu, saponine, fitosteroli, alcaloizi si altele. Coada calului este cel mai puternic diuretic natural cunoscut, fiind extrem de recomandata pentru curatarea rinichilor si in afectiuni renale.
3. Urzica (Urtica dioica)
Despre beneficiile urzicii am scris in nenumarate randuri, fiind una dintre plantutele mele preferate si pe care am folosit-o cu succes in curele de revitalizare a organismului. Intotdeauna primavara, cand apare urzica, fac o cura de urzici, iar inspre Sfantul Gheorghe am grija sa imi deshidratez o punga mare de urzici pentru toamna – iarna. Urzica reface si purifica sangele, fiind recomandata in curele de detoxifiere, in caz de anemie, de convalescenta.
4. Macesul (Rosa canina)
Des intalnite pe dealurile subcarpatice, tufele de maces (sau trandafir salbatic) sunt incarcate de fructe rosii, ce au numeroase proprietati terapeutice, in special datorita continului bogat de vitamina C. Fructele de maces sprijina, in special, sistemul imunitar. In comparatie cu citricele, fructele de maces contin de 50 de ori mai mult vitamina C. Este un fapt cunoscut ca raceala va trece mai repede, daca vei consuma multa vitamina C, iar fructele de maces sunt una dintre cele mai bune surse naturale din aceasta vitamina importanta.
5. Muguri de brad (Abies alba)
Mugurii de brad sunt o minune pentru sanatatea noastra. Au proprietati antimicrobiene, ajuta la vindecarea rapida a a bolilor, in special a afectiunilor respiratorii, prin stimularea sistemului imunitar. Au proprietati antibiotice, antiseptice si calmante. In special, macerarea lor la rece, in miere, conduce la obtinerea unui sirop extraordinar pentru usurarea respiratiei si intarirea imunitatii.
6. Coacaz negru (Ribes nigrum)
Frunzele si fructele de coacaz negru sunt utilizate in special pentru proprietatile depurative si diuretice, fiind cunoscute pentru eliminarea acidului uric. Extractul obtinut din frunze si fructe de coacaz negru are actiune antiinflamatoare si imuno-stimulanta. Contin vitamina C in cantitati apreciabile, precum si vitamine din grupa B, vitamina K si minerale : calciu, potasiu, zinc.
7. Echinacea (Echinacea purpurea)
Cand vorbim despre imunitate naturala, automat ne gandim la echinacea. Planta este cunoscuta pentru efectul sau de stimulare a sistemului imunitar, prin cresterea reactiei de aparare si rezistenta la agresiunea agentilor patogeni. Preparatele ce contin echinacea se recomanda si ca preventiv in epidemiile sezoniere de gripa si guturai, intrucat ajuta organismul sa produca rapid anticorpi.
8. Trei frati patati(Viola tricolor)
Panseluta salbatica, delicata si frumoasa, ce creste in zonele de munte, se numera printre cele mai puternice detoxifiante naturale. Utilizarile sale terapeutice sunt variate, iar in medicina noastra populara se foloseste in mod special pentru boli de piele.
9. Afine (Vaccinium myrtillus)
Afinele sunt un regal al fructelor de padure, un dar pe care muntii nostri ni-l fac vara de vara si de care eu profit la maxim si-mi fac stocuri intregi de afine la congelator – ceea ce-ti recomand si tie. O portie de afine valoreaza mai mult decat 3-4 suplimente cu vitamine, iar vitaminele continute de micutele fructe sunt imediat recunoscibile si absorbabile de catre organism.
10. Catina (Hipophae rhamnoides)
Stiai ca specia de catina romaneasca, ce creste pe toate dealurile, este cea mai bogata in proprietati terapeutice, dintre toate celelalte specii de catina? Este cel mai bun „vaccin antigripal”, o sursa incredibila de vitamina C si un excelent stimulator al sistemului imunitar, Garantez ca daca faci o cura cu catina, nu vei mai raci atat de usor iarna aceasta!
11. Porumbar (Prunus spinosa)
Imi place sa le culeg cand ma intorc vara de la mare, atunci cand nu o iau pe autostrada. Stiu un drum prin Negru-Voda, printre satele de pe malul Dunarii. Pe marginea acelui drum, am gasit tufe imense de porumbar. Porumbele au proprietati de purificare a sangelui si eliminare a toxinelor din organism, pe langa celelalte principii nutritive.