Clatirea gurii cu ulei : o terapie cu efecte incredibile

Ce inseamna clatirea gurii cu ulei ?

Clatirea gurii cu ulei sau „mestecatul” uleiului este o straveche procedura ayurvedica, mentionata pentru prima oara intr-o lucrare de medicina ayurvedica : Charaka Samhita, despre care se crede ca a fost scrisa in urma cu peste 1500 de ani.

Aceasta terapie este folosita ca un remediu natural pentru sanatatea dintilor, intarirea si albirea acestora, curatarea in profunzime, sanatatea gingiilor, preventia infectiilor dentare, respiratie urat mirositare, candidoze bucale si alte probleme ce tin de igiena si sanatatea gurii.

In lucrarea ayurvedica, Charaka Samhita, se mentioneaza ca aceasta terapie se adreseaza nu doar problemelor orale, dar si altor afectiuni de sanatate, incepand de la dureri de cap si mergand pana la afectiuni sistemice : diabet, astm, cancer si altele.

Valeriu Popa, marele naturopat roman, recomanda intotdeauna, in cadrul protocoalelor sale de vindecare, terapia cu ulei. Cu ajutorul acesteia se elimina o multime de microbi si toxine de la nivelul gurii, mai ales ca se actioneaza direct asupra celor doua vene de sub limba, unde se acumuleaza sangele cel mai toxic din organism.

De unde provin aceste toxine? In primul rand din stilul de viata, dar este vorba si despre reziduurile ramase in urma activitatii normale a organismului. Mai ales in timpul somnului, se strang o multime de toxine la nivelul cavitatii bucale. Astfel, clatirea gurii cu ulei ajuta foarte mult la detoxifierea organismului si la mentinerea sanatatii.

Cercetarile stiintifice moderne au confirmat beneficiile terapiei cu ulei pentru sanatatea orala si a intregului corp :

  • S-a dovedit ca terapia cu ulei este la fel de eficienta precum clorhexidina (un compus chimic ce se gaseste in apele de gura din comert), impotriva halitozei (mirosului urat al gurii), dar fara a inregistra efectele negative ale clorhexidinei;
  • S-a dovedit ca terapia cu ulei este benefica celor ce sufera de gingivita, avand ca rezultat albirea dintilor si gingii rozalii, sanatoase;
  • Clatirea gurii cu ulei are efecte antibacteriene, datorita procesului de emulsifiere si saponificare;

Cum se face?

Dimineata, imediat dupa trezire, se ia o gura cu ulei care se plimba timp de 20 de minute cel putin. Nu se inghite nici o picatura din acest ulei, intrucat uleiul acumuleaza mare parte din toxinele produse de organism in timpul noptii. In acest timp, se pot derula alte activitati (dus, pregatire mic dejun etc).

Dupa cele 20 de minute, se scuipa uleiul respectiv si se trece la raclarea limbii, cu ajutorul unui curatitor de limba, dupa urmatorul tipar : se racleaza/se scuipa; se racleaza/se scuipa.

Eu am achizitionat din India mai multe raclete pentru curatat limba, din cupru, pe care le pot trimite oricui doreste si este interesat : 

Razuitor, curatator pentru limba

Pretul unui astfel de curatitor de limba este 20 de lei, la care se adauga costul de transport prin curier. Pentru comenzi : contact@hranatate.ro.

Dupa ce terminam de curatat limba, se clateste gura cu apa sarata, se perie dintii cu pasta de dinti naturala.

Ce fel de ulei se foloseste pentru clatirea gurii ?

Poti sa folosesti ulei de floarea soarelui, de masline, de cocos sau de susan. Important este sa fie presat la rece. In mod traditional se foloseste uleiul de cocos sau uleiul de susan :

Uleiul de cocos 

  • are proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice;
  • s-a dovedit ca are proprietati semnificative in a reduce numarul de Streptococcus Mutans, o bacterie ce se dezvolta mai ales la nivelul gurii si despre care se crede ca este responsabila pentru carii si afectiuni gingivale;
  • contribuie la albirea dintilor;
  • prin clatirea gurii cu ulei, componentele benefice din uleiul de cocos (am scris aici mai multe despre acest ulei) trec in circulatia sanguina si mai departe, in organism;

Uleiul de susan

  • are efect antibacterian si antiseptic;
  • are proprietati antiinflamatoare;
  • precum uleiul de cocos si uleiul de susan actioneaza impotriva Streptococcus Mutans;

Ulei de susan: indicații și contraindicații - Doftoria.ro

Intrucat este limpede ca terapia de clatire a gurii cu ulei are un puternic efect pozitiv asupra sanatatii orale, face sens si efectul sau benefic asupra altor conditii de sanatate si a intregului organism. In Ayurveda se considera ca aceasta terapie poate contribui la vindecarea a cel putin 30 de afectiuni de sanatate.

Se stie ca sanatatea organismului depinde foarte mult de sanatatea gurii si a dintilor. Atunci cand dintii sau gingiile sunt infectate, in organism se dezvolta starea de inflamatie, iar sistemul imunitar este forjat la maxim, ceea ce predispune la dezvoltarea altor afectiuni mai grave de sanatate.  

Vestea buna este ca terapia cu ulei este o procedura atat de usor de aplicat si integrat in viata de zi cu zi, incat ar fi si pacat sa nu ii experimentezi efectele benefice. Sunt multe persoane care au raportat o imbunatatire semnificativa a starii de sanatate si de bine a organismului, dupa ce au recurs la aceasta terapie.