Untul de arahide poate fi un aliment sanatos sau nu!
Untul de arahide poate fi un aliment sanatos sau nu!
Daca il prepari in casa, e sanatos!
Piata e plina de diverse marci de unt de arahide. In principiu, untul de arahide se prepara foarte simplu : din arahide prajite, blenduite pana cand se transforma in unt. Insa, din motive ce tin probabil de prelungirea duratei de viata la raft, de scaderea pretului de productie si altele asemanatoare, untul de arahide din comert este nesanatos, chiar periculos pentru sanatate. De la grasimi hidrogenate, ulei de rapita, soia, conservanti, zahar cat cuprinde, sare iodata si multe alte ingrediente, de toate gasesti in untul de arahide din comert. Ce sa mai spun ca nu poti sa stii ce fel de arahide se folosesc : mucegaite, vechi, stricate etc.
Asadar, daca doresti sa te bucuri de beneficiile untului de arahide si de gustul sau deosebit, atunci trebuie sa inveti sa il prepari in casa. Reteta o vei gasi la sfarsitul articolului.
Un produs echilibrat nutritional
Untul de arahide este destul de bine echilibrat, din punct de vedere nutritional, precum si o sursa buna de energie.
100 grame de unt de arahide contine :
- 20 grame Carbohidrati;
- 25 grame Proteine;
- 55 grame Grasimi;
- ofera 588 calorii;
Este un produs foarte bun pentru sportivi si oamenii activi, dar nu si pentru sedentari!
Desi este o sursa buna de proteine, totusi untul de arahide nu contine cativa aminoacizi esentiali, precum lizina. Deci, nu te poti baza exclusiv pe untul de arahide. Pentru a acoperi nevoile organismului, trebuie sa te asiguri ca incluzi in alimentatie si proteine ce contin lizina.
Grasimile continute de untul de arahide sunt 50% mononesaturate, 20% saturate si 30% polinesaturate – acizi grasi de tip Omega 6. In acest articol, vei gasi pe larg informatii despre grasimi: care sunt bune si pe care sa le eviti sau sa le excluzi din alimentatie.
Untul de arahide este foarte bogat in vitamine si minerale
Untul de arahide poate fi o alegere buna, din punct de vedere nutritional. La 100 grame de unt de arahide, avem :
- vitamina E : 45% din DZR;
- vitamina B3 : 67% din DZR;
- vitamina B6 : 27% din DZR;
- Acid folic : 18% din DZR;
- Magneziu : 39% din DZR;
- Mangan : 73% din DZR;
- Cupru : 24% din DZR;
La toate acestea se adauga si Vitamina B5, Fier, Potasiu, Zinc si Seleniu.
Totusi, trebuie sa tinem cont de faptul ca discutam de 100 grame de unt de arahide, adica de 588 calorii.
Daca nu ti se pare un nivel urias de calorii, poate ar fi bine sa stii ce trebuie sa faci pentru a arde 500 de calorii. Iata cateva idei :
- sa faci curatenie in casa timp de 2 ore;
- sa dansezi o ora Zumba;
- sa joci tenis 55 minute, cu un partener bun;
- sa faci 45 de minute exercitii pentru spate si fund;
- 2 ore de bellydance;
Lista poate continua !
O sursa de aflatoxine
Chiar daca untul de arahide este destul de nutritiv, poate sa contina si substante daunatoare pentru sanatate. Iar cele mai periculoase pentru organism sunt aflatoxinele. Arahidele cresc sub pamant, unde pot fi invadate de un mucegai, Aspergillus, de aici, infestarea cu aflatoxine – niste substante foarte toxice si cu potential carcinogenic ridicat.
Untul de arahide contine acizi grasi Omega 6 si lectine
Mda….din pacate, untul de arahide este foarte bogat in acizi grasi Omega 6, iar asta nu ar fi asa o mare problema, daca alimentatia noastra ar fi echilibrata Omega 6 – Omega 3. Din pacate, raportul Omega6/Omega3 este deficitar la majoritatea, mai ales ca, in mod clasic, folosim ulei de floarea soarelui la gatit. Despre ce tip de ulei sa folosim la gatit, ti-am vorbit in acest articol.
In ceea ce priveste acizii grasi Omega 6 stim ca promoveaza inflamatia si cresc riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare.
Lectinele sunt niste proteine ce au proprietatea de a lega carbohidratii. Aceste substante se pot lega de glucide, hematii si de celulele mucoasei intestinale (reduc absorbtia nutrientilor si ingreuneaza regenerarea mucoasei).
Vestea buna insa este ca pentru a distruge lectinele, trebuie sa procesam termic (la temperaturi mai mari de 80 grade) alimentele ce le contin.
In concluzie, untul de arahide e foarte bun, dar in cantitati limitate
Dupa cum vezi, sunt multe argumente pro unt de arahide, dar si destule contra. Este echilibrat nutritional, dar ii lipseste un aminoacid esential; este o sursa buna de vitamine si minerale, insa are multe calorii; iti da energie, dar acizii grasi sunt de tip Omega6.
Insa e greu sa te abtii si sa nu mananci unt de arahide, mai ales ca este foarte, foarte, foarte gustos.
Parerea mea e ca untul de arahide poate fi un aliment sanatos, daca indeplineste aceste 3 conditii :
– este consumat in cantitati echilibrate, adica cu lingurita si nu cu linguroiul;
– il prepari tu, in casa;
– iti cumperi arahide din surse sigure, controlate;
Iar acum, iti voi inmana reteta acestui fabulos si ultradelicios unt de arahide :
Unt de arahide
Ingrediente :
- 500 gr arahide;
- 2 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece;
- 1-2 linguri miere, dupa gust;
- 1 varf de lingurita de sare;
Mod de preparare :
- arahidele se rumenesc in cuptorul incins; atentie sa nu se arda;
- se pun in blender, se adauga uleiul si se blenduiesc foarte bine, timp de 10 minute sau pana cand incep sa se sparga moleculele de grasime, iar pasta de arahide se transforma in unt;
- Referitor la blender : eu folosesc un blender semiprofesionist
- se adauga mierea, dupa gust si sarea; iti recomand sa nu indulcesti prea tare untul de arahide, pentru ca arahidele au un gust dulceag, prin natura lor;
Untul de arahide este excelent consumat intins pe felii de banane, pe felii de mar, in smoothie-uri, in diverse sosuri pentru salata sau preparate chinezesti, in clatite sau chiar si pe felii de paine.