Ce sa mananci pentru a avea un ficat sanatos
Vrei sa fii sanatos? Atunci unul dintre cei mai buni prieteni ai tai ar trebui sa fie chiar ficatul tau.
Si ca sa iti mentii ficatul sanatos trebuie sa stii cum functioneaza si cu ce alimente sa il ”tratezi” ca sa se simta bine.
Cine este ficatul?
Ficatul este unul dintre cele mai mari organe ale corpului uman, poate ajunge pina la 1,5 kg si are functii vitale pentru corpul uman.
Ficatul este cel care filtreaza toate substantele care ajung in organism, in principal tot ce mancam si bem. El este cel care asigura detoxifierea sangelui si incarcarea lui cu nutrienti, astfel ca fiecare celula a corpului sa fie hranita corespunzator. Ficatul are un rol major in procesul de digestie si in special in metabolizarea carbohidratilor si a grasimilor.
Deci, ce sa consumam pentru a avea un ficat si un organism sanatos?
Ficatul adora mineralele si vitaminele din legumele si fructele proaspete, astfel ca nu vom da gres daca cel putin odata pe zi vom avea o gustare sau chiar o masa cruda. Vegetalele cu frunze verzi sunt bogate in fier si foarte bune pentru prietenul tau. Astfel ca poti consuma pentru ficatul tau spanac, salata verde, kale, broccolli, rucola, dar si alte legume proaspete. Chiar daca le mananci preparate termic, legumele si fructele sunt benefice sanatatii tale.
Din categoria cerealelor, indicate sunt cerealele integrale pentru plusul de nutrienti si fibre.
Ce grasimi sunt indicate pentru un ficat sanatos?
Lactatele pot fi consumate fara probleme, dar cu grija fata de cantitate. Ficatului ii plac grasimile sanatoase precum cele din avocado, ulei vegetal crud, seminte, nuci. Nu exagerati insa cu cantitatea ingerata.
Trans-grasimile si grasimile saturate, pe care le gasim cu precadere in alimentele procesate, sunt problematice pentru amicul nostru, pentru ca metabolizarea acestora este mult mai dificila.
Antioxidanti pentru ficat
Pentru ca are un rol atat de important in digestie, ficatului ii prinde bine un pic de ajutor din partea antioxidantilor. Aici se inscriu cu succes piperul negru, turmericul, armurariul, colina, silimarina.
Nu uita sa te hidratezi, 35ml/kg corp pe zi de apa. Ai grija cu bauturile carbogazoase sau cele cu un continut crescut de zahar rafinat. Pentru a le metaboliza, se pune mare presiune pe ficat.
Reteta gata in 7 minute pentru ficatul tau
Poti opta in schimb pentru un smoothie verde facut in casa. Reteta de mai jos este gata in citeva minute si ajuta la detoxul ficatului si al organismului. Ai nevoie de 2 mere verzi, 1 castravete mic, 4-5 frunze de kale sau o mana de spanac, jumatate de lamaie si radacina de ghimbir (cam de 2 cm lungime) si apa. Se amesteca toate cu ajutorul blenderului si apoi se savureaza.