Alune de Padure, 90g | Solaris

Informații suplimentare

Brand:

Vandut de:

Categorie:

Subcategorie:

Alune de Padure, 90g | Solaris Simbol al fericirii in Roma antica ori al fertilitatii si fericirii familiale in Franta, alunul este un arbust (denumit stiintific žCorylus avellana) ce face parte din familia Betulaceae si care poate atinge o inaltime de 3 pana la 5 metri. In prezent, intalnim cel putin 14-18 tipuri de alun de la care se recolteaza in scop alimentar alunele de padure (care reprezinta fructele arbustului de alun), precum si frunzele si coaja acestuia, in scopuri terapeutice. Alunele de padure sunt originare din Anatolia (Asia Minor), principalele tari producatoare si exportatoare de alune fiind Turcia, Italia, Spania, Statele Unite ale Americii. Climatul racoros si umed, solul bogat in calciu, reprezinta conditii prielnice pentru cultivarea alunilor. Alunele pot fi consumate crude, coapte sau prajite, pot fi transformate intr-o pasta cremoasa (similara untului de arahide) sau pot fi adaugate fie in diverse amestecuri de musli, fie la diverse preparate culinare, in special la cele dulci. Avand un gust dulce-amarui delicios, alunele de padure sunt o gustare perfecta, sanatoasa si energizanta, pe care o poti lua cu tine la drum lung, in excursii, la birou, la scoala sau la facultate. Alunele de padure sunt o sursa bogata de nutrienti, care confera o multime de efecte benefice asupra organismului, atunci cand sunt integrate in alimentatie. Te invitam sa descoperim impreuna žchimia din interiorul alunelor de padure, beneficiile consumului acestora, precum si unele modalitati in care le poti adauga in dieta ta. Valorile nutritionale ale alunelor de padure Integrate in nutritie, alunele de padure reprezinta una dintre sursele naturale de macro si micronutrienti de calitate superioara. Alunele contin indeosebi lipide sanatoase, intr-un procent de aproximativ 60%, constituit in special din grasimi mononesaturate, dar si polinesaturate. Contin acizi grasi – acid oleic (omega 9), acid linoleic (omega 6). De asemenea, sunt o sursa bogata de proteine (15%) si fibre (9,7%), avand un continut mediu de carbohidrati de 16,7% (procente calculate in raport cu 100 g de alune). Alunele de padure nu au adaos de sare si au un indice glicemic mic, aportul caloric la o cantitate de 100 g fiind de 628 kilocalorii, avand o valoare nutritiva si energetica mare. Astfel, este suficienta o cantitate mica de alune de padure pentru a-ti furniza suficienta energie, dar si satietate pana la urmatoarea masa. In ceea ce priveste micronutrientii, regasim in compozitia alunelor de padure urmatoarele vitamine si minerale: vitamina E in special, vitamine din complexul B (indeosebi B1 si B9, dar si B6, B7, B3, B5 si B2), K, C si A. minerale precum mangan, cupru si magneziu (in proportii mari), dar si fosfor, fier, potasiu, calciu, zinc, seleniu. De asemenea, alunele de padure contin fitosteroli, aminoacizi esentiali si antioxidanti (polifenoli si tocoferoli), coenzima Q10. Beneficiile consumului de alune de padure Datorita continutului bogat in substante active, dar si proprietatilor sale, consumul de alune este echivalent cu o multime de beneficii aduse organismului. Alunele de padure sunt nutritive, energizante, antianemice, antihelmintice, antihemoragice, analeptice, depurative, decongestionante ale pielii, litotriptice, venotonice, antiseptice, astringente. Printre beneficiile consumului de alune de padure regasim urmatoarele: confera sanatate inimii – datorita continutului bogat in fibre si acizi grasi mononesaturati ce au rolul de a reduce colesterolul žrau (LDL) si de a creste colesterolul žbun (HDL). De asemenea, procentul considerabil de magneziu din compozitia alunelor de padure este important pentru reglarea tensiunii arteriale, iar polifenolii reduc inflamatiile, dar si nivelul colesterolului. Unele studii stiintifice au aratat ca o dieta mediteraneana bogata in acizi grasi mononesaturati contribuie la prevenirea bolii coronariene si a accidentelor vasculare cerebrale. sursa de antioxidanti – procentul considerabil de antioxidanti al alunelor de padure protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ, care poate genera efecte nefaste precum deteriorarea celulara, imbatranirea, afectiunile cardiovasculare si cancerul. Cei mai importanti antioxidanti din alunele de padure sunt reprezentati de polifenoli si de coenzima Q10, care pot preveni aparitia unor afectiuni sau boli grave. sustin buna functionare a sistemului digestiv – alunele sunt o sursa bogata de fibre, ce contribuie la stimularea peristaltismului intestinal si la imbunatatirea digestiei. previn cancerul – in special prin intermediul unei enzime antioxidante regasita in alunele de padure, numita superoxid dismutaza in forma mangan (Mn SOD). Aceasta enzima este activata in mitocondrii si ea revitalizeaza celulele si reduce rata deteriorarii celulare de catre radicalii liberi, prevenind riscul aparitiei cancerului. Vitamina E si proantocianidinele din compozitia alunelor de padure actioneaza, de asemenea, in sensul protectiei celulare. imbunatatesc sensibilitatea la insulina – o dieta bogata in nuci, inclusiv in alune de padure, poate contribui la scaderea glicemiei si la cresterea sensibilitatii la insulina, prevenind dezvoltarea diabetului de tip 2. De asemenea, nivelul ridicat de mangan si magneziu, dar si grasimile mononesaturate din componenta alunelor de padure sunt benefice in caz de diabet. stimuleaza buna functionare a creierului – acizii grasi, concentratiile mari de vitamina E, B1 si B9, de mangan, actioneaza prin imbunatatirea functiilor cerebrale si previn afectiunile neurodegenerative, asociate cu declinul cognitiv asociat in special cu varsta a treia. Previn boli precum dementa, Alzheimer si Parkinson. regleaza greutatea corporala la un nivel optim – procentul ridicat de proteine si lipide sanatoase, dar si de fibre alimentare faciliteaza instalarea senzatiei de satietate, precum si un aport energetic crescut, reducand poftele alimenteare dintre mese, in special poftele pentru carbohidrati nesanatosi care sunt, cel mai adesea, asociati cu ingrasarea. mentin tineretea si frumusetea pielii – datorita aportului considerabil de vitamina E care functioneaza ca un antioxidant, protejand pielea de efectele adverse ale imbatranirii celulare. protejeaza impotriva infectiilor virale si fungice sursa de proteine pentru vegetarieni, vegani, sportivi si atleti Utilizari ale alunelor de padure – modalitati de consum Poti alege sa consumi alune de padure crude sau coapte, simple, ca o gustare intre mese sau la un mic dejun rapid. O alta varianta este aceea de a-l adauga unor amestecuri formate dintr-o combinatie de alte nuci sau seminte, cereale ori fructe uscate. Daca iti doresti un asemenea amestec deja preparat pentru tine, ce are in compozitia sa alune de padure, iti sugeram sa incerci macar unul dintre produsele marca Solaris: žMusli cu alune, žMusli cu alune si merisor si žMusli mix cu alune. De asemenea, poti intalni unt de alune (similar untului de arahide), rezultat din pasarea alunelor de padure, lapte vegetal din alune, dar si ulei de alune. Uleiul de alune este folosit atat in scop alimentar, dar mai ales in uz cosmetic, de ingrijire corporala, pentru masaj si in compozitia unor creme medicinale. Cel mai adesea, alunele de padure sunt adaugate unor preparate dulci. Sunt de nelipsit in praline, trufe sau in alte sortimente de bomboane din ciocolata, in crema tartinabila cu cacao (gen Nutella) ori in cremele de ciocolata pentru prajituri sau torturi. Le poti taia si presara chiar si peste ciocolata calda. De asemenea, le poti žinveli intr-o combinatie de ciocolata crema si condimente precum scortisoara, un varf de ghimbir sau piper cayenne, pentru un desert delicios si usor picant, rapid de pregatit. Alunele pot fi maruntite si adaugate la salatele de fructe, la inghetata, biscuiti, briose, diverse prajituri. Totodata, sunt un ingredient cheie in retetele de nuga, halva sau negrese, la chec sau cozonac. Alunele sunt regasite si in compozitia desertului italian denumit žZuccotto, desert inspirat de domul din Florenta, ce a fost creat initial pentru familia de Medici. Alunele de padure pot fi, de asemenea, macinate si transformate intr-o faina ce poate fi folosita pentru a prepara diverse bomboane sau blaturi pentru prajituri vegane sau raw-vegane. In cele din urma, poti adauga alune de padure crude sau usor coapte si in preparatele sarate. Adauga alune ca topping pentru diverse salate sau mancaruri ori presara-le peste tarte şi diverse placinte! Indiferent de tipul de alune ales (varianta bio sau nu), pretul alunelor de padure in magazinele online variaza in functie de gramajul ales, fiind accesibil in mai multe variante. Contraindicatii si precautii Consumul in cantitati moderate de alune de padure nu este asociat, pentru majoritatea persoanelor, cu efecte adverse ori diverse contraindicatii. Similar, persoanele ce au alergii la fructele oleaginoase, in general (de exemplu la nuci, la caju, arahide, nuci de Brazilia sau macadamia) ar putea prezenta aceeasi reactie si in raport cu alunele de padure. Din acest motiv, persoanelor cu alergie la nuci le este contraindicat consumul de alune de padure. Precautii cu privire la consumul de alune de padure se adreseaza persoanelor cu diverse afectiuni gastrointestinale grave sau afectiuni cronice ale ficatului, dar si persoanelor ce au o anumita intoleranta sau sensibilitate la alune sau alte alimente in forma cruda. Persoanelor carora li se adreseaza aceste precautii li se recomanda consultarea medicului de specialitate inainte de a consuma alune de padure.

Produse similare

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.