Brand: | |
---|---|
Vandut de: | |
Categorie: | |
Subcategorie: |
Anason Stelat, 40g | Solaris Aroma dulce, usor picanta, parfumul exotic si o nota de lemn dulce te invita sa descoperi un condiment cald din universul fascinant al condimentelor – anasonul stelat. Anasonul stelat este fructul unui arbore vesnic verde (Illicium verum) din familia Schisandraceae, un arbore ce apartine florei specifice din sudul Chinei si nordul Vietnamului, avand o inaltime medie de 8-10 metri. Floarea de anason este alb-galbuie sau rosie (in functie de varietate), iar fructul are forma unei stele de culoare maro-roscat, cu 8-12 varfuri (foliculi), ca niste pastai, care contin in interiorul lor cate o samanta de anason. De regula, fructele sunt recoltate manual si sunt lasate sa se usuce la soare inainte de a fi comercializate. Desi sunt adeseori confundate din pricina denumirii si a unei asemanari in ceea ce priveste aroma, anasonul stelat si anasonul (Pimpinella anisum) sunt plante distincte, care nu sunt inrudite. Anasonul stelat are o aroma mai intensa, mai profunda si mai picanta decat anasonul. Istoria anasonului stelat ne dezvaluie faptul ca medicina traditionala chineza a apreciat de sute de ani virtutile terapeutice ale anasonului, acesta fiind considerat un remediu eficient pentru diverse tulburari si afectiuni. Conform unor surse, anasonul stelat a fost adus in Europa in secolul al XVI-lea de catre navigatorul englez Sir Thomas Cavendish. Poti gasi in oferta de produse a magazinelor fizice si a celor online, atat anason stelat intreg (sub forma de stea), cat si sub forma de pulbere macinata. De asemenea, poti intalni extract sau tinctura si ulei esential de anason stelat, un ulei parfumat, folosit in uz extern, indeosebi in industria parfumurilor si a cosmeticelor, in compozitia unor sapunuri, paste de dinti, ape de gura sau chiar creme faciale. Desi este un condiment specific gastronomiei asiatice (regasit mai ales in amestecul de condimente chinezesc denumit 5 Arome), anasonul stelat a inceput sa creasca in popularitate si in Occident si, indeosebi in Europa, fiind utilizat mai ales pentru aromatizarea produselor de patiserie si a deserturilor festive pregatite in timpul sarbatorilor de iarna. Proprietatile anasonului stelat Anasonul stelat contine proteine, carbohidrati, fibre si lipide (inclusiv uleiuri volatile), vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C) si minerale (fier, mangan, calciu, cupru, fosfor, magneziu, potasiu, zinc). De asemenea, este bogat in compusi bioactivi si fitonutrienti, in special flavonoide si polifenoli cu actiune antioxidanta puternica. Printre acesti compusi care confera proprietati terapeutice importante, regasim: anetol, linalol, limonene – compusi ai uleiului esential acid shikimic, acid galic quercitina aldehide anisice Compusii bioactivi, precum si oligoelementele mentionate mai sus, confera anasonului stelat urmatoarele proprietati terapeutice: antioxidant antimicrobian antiinflamator antiviral expectorant/ secretolitic (scade secretiile bronsice) antispasmodic antifungic gastroprotector carminativ estrogenic sedativ antidepresiv Beneficiile utilizarii anasonului stelat Anasonul stelat nu este doar un condiment aromatizant, ci si un ingredient apreciat de mii de ani de medicina chineza traditionala ca detinand numeroase efecte benfice, contribuind la mentinerea sau redobandirea starii de sanatate. Iata care sunt aceste beneficii: contribuie la tratarea infectiilor virale – aceasta actiune terapeutica se datoreaza continutului de acid shikimic, un compus cu proprietati antivirale eficiente. Datorita acestei proprietati, acidul shikimic este unul dintre principalele ingrediente active ale medicamentului Oseltamivir (Tamiflu). Atat semintele de anason stelat, cat si uleiul de anason stelat sunt o sursa naturala, fara efecte adverse, de acid shikimic, un acid considerat eficient in tratarea unor simptome specifice gripei, racelii, bronsitei (fluidizeaza secretiile bronsice prin proprietatea expectoranta a anasonului), dar si a altor infectii virale precum infectia cu herpes simplex 1. contribuie la tratarea infectiilor fungice – anetolul (flavonoid responsabil pentru gustul specific al anasonului si pentru proprietatile antifungice), precum si linalolul pot suprima biofilul si formarea peretelui celular al infectiilor fungice. Este util in candida. inhiba dezvoltarea bacteriilor patogene – unele cercetari au evidentiat eficienta extractului de anason stelat impotriva unor bacterii daunatoare, rezistente la antibiotice, ce pot genera o varietate de boli. Unele studii au aratat ca unii compusi bioactivi ai anasonului stelat ar putea fi eficienti in tratarea infectiilor tractului urinar si a infectiilor cu E.coli. intareste sistemul imunitar – acidul shikimic, quercitina si substantele antioxidante actioneaza in sensul intaririi sistemului imunitar, anasonul putand fi considerat un bun profilactic impotriva imbolnavirilor de diverse afectiuni. sustine buna functionare a sistemului digestiv – anasonul stelat stimuleaza digestia, elimina balonarea, gazele intestinale si disconfortul abdominal asociat balonarii, constipatiei si colicilor. Poate trata indigestia, dispepsia. stimuleaza lactatia – anumite substante din compozitia anasonului stelat au proprietati galactogene, stimuleaza secretia de lapte matern. Recomandam consultarea medicului inainte de a consuma ceai de anason pentru stimularea lactatiei, pentru un un sfat avizat si un dozaj particularizat. stimuleaza apetitul – indicat in anorexie. amelioreaza simptomele menopauzei – compusul anetol mimeaza proprietatile estrogenului si poate diminua unele simptome ale menopauzei. Conform unor studii, condimentele ce contin anetol (anason stelat, anason si fenicul) au redus cu 75% bufeurile in cazul a 72 de persoane. diminueaza durerile (articulare si musculare, durerile de gat, migrenele) – prin intermediul proprietatilor antiinflamatorii. Metode de consum ale anasonului stelat Esti curios/curioasa cum te poti bucura de micuta stea aromata de anason? Sunt mai multe modalitati in care poti utiliza anasonul stelat, in functie de scopul pentru care decizi sa il consumi. Recomandam achizitionarea anasonului intreg intrucat isi pastreaza aroma timp mai indelungat decat cel macinat, astfel incat vei plati un pret mic pentru un produs pe care il vei folosi cu placere mult timp de acum inainte. Poti folosi pentru unele retete si anason macinat, pe care il poti macina chiar tu (daca dispui de o rasnita buna) sau il poti achizitiona direct sub forma de pulbere, avand grija sa il folosesti cat mai repede pentru a nu-si pierde aroma. Anasonul poate fi folosit intreg sau se pot folosi doar semintele acestuia, fie ele intregi sau macinate, in scop culinar, intr-o multime de preparate dulci si sarate, precum si la unele bauturi. Invelisul anasonului nu se consuma insa, putand fi scos din mancarea/desertul/bautura in care a fost adaugat pentru aromatizare. Pentru a beneficia de cat mai multe dintre efectele de mai sus si in special pentru imbunatatirea digestiei, eliminarea gazelor si a disconfortului abdominal sau pentru ameliorarea unor dureri poti sa mesteci (asa cum recomanda medicina chineza si cea ayurvedica) timp de cateva minute 1-2 seminte de anason (cat mai proaspete, pentru a fi mai moi) pe care le vei scoate inainte din foliculii sai. De asemenea, poti pregati un ceai (macerat la rece sau infuzie) de anason stelat, in care poti adauga (optional, daca doresti) si fenicul, un varf de scortisoara si unul de ghimbir si vei obtine nu doar un ceai delicios si aromat, ci si terapeutic. Anasonul face parte din celebrul amestec de condimente chinezesc, numit 5 arome (Five Spices) si contine pe langa anason, piper de Sichuan, cuisoare, fenicul, cassia (scortisoara chinezeasca) si a fost conceput initial in dorinta de a aduna 5 gusturi diferite intr-un singur preparat. Este un ingredient popular in bucataria asiatica, in special in China si Vietnam, dar si in Thailanda, Malaezia, India. Anasonul stelat este un ingredient atat de delicios si versatil, incat iti poti lasa imaginatia si creativitatea sa zboare pentru a pregati cele mai gustoase preparate. Iti sugeram in continuare unele idei in care il poti folosi sau unele produse care contin deja anason stelat. deserturi festive – turta dulce, fursecuri, prajituri specifice Craciunului; diverse preparate dulci – placinta cu mere, placinta cu dovleac, bomboane, briose, budinci, orez cu lapte, mere coapte; siropuri, gem, dulceata, compot; preparate asiatice ce au la baza carne de pui, rata sau porc; supe – supa vietnameza cu taitei Pho; baturi alcoolice – lichior de anason (Sambuca sau Aniset), vin fiert, absinth de anason; alte bauturi – masala chai (ceai indian), cafea, ciocolata calda, ceai cu gheata thailandez; diverse sosuri si dressing-uri – sosuri dulci-acrisoare (sos de rosii, sos indian chutney). In functie de preparat, foloseste anasonul stelat intreg sau rupe una sau mai multe petale si foloseste semintele ori adauga pulbere de anason stelat macinat preparatelor care necesita aceasta. Este suficienta o cantitate mica de anason stelat intrucat aroma sa este intensa. Daca nu ai mai folosit pana acum anason stelat, speram ca nu vei ezita sa il incerci! Contraindicatii si precautii Folosit in doze moderate, in scop alimentar mai ales, anasonul stelat prezinta o multitudine de beneficii si niciun efect advers. Cu toate acestea, exista anumite situatii in care este contraindicat, precum si unele cazuri pentru care sunt recomandate precautii. Iata care sunt acestea: alergie la anason stelat sau la unii compusi ai acestuia (de exemplu, anetol); gastrita, ulcer (in special duodenal), enterocolita – anasonul stelat creste nivelul de aciditate la nivelul stomacului, stimuland anumite secretii care pot agrava simptomele afectiunilor enumerate; sensibilitate/dereglari hormonale – efectul estrogenic al anasonului stelat nu este compatibil cu unele probleme hormonale, precum si unele afectiuni cum sunt: cancerul la san, cancerul uterin, cancerul ovarian, fibromul uterin, endometrioza. Precautiile se adreseaza in special pentru: copiii mici – din pricina faptului ca uneori, anasonul stelat este combinat/inlocuit cu o varietate japoneza necomestibila si toxica de anason (Illicium anisatum), se recomanda a se achizitiona anason stelat din surse de incredere si a nu se administra copiilor mici. Consumului de anason japonez poate conduce la urmatoarele simptome: convulsii, halucinatii si greata. femeile aflate in perioada menstruatiei – anasonul are un efect emenagog si estrogenic, care favorizeaza menstruatia si poate amplifica hemoragia. In toate cazurile de mai sus, precum si in cazul altor afectiuni/boli, precum si al administrarii unor tratamente, in special alopate, recomandam consultarea medicului de specialitate pentru obtinerea unui sfat avizat.