Faina de Ovaz, 1kg | Solaris

Informații suplimentare

Brand:

Vandut de:

Categorie:

Subcategorie:

Faina de Ovaz, 1kg | Solaris Faina de ovaz Solaris este obtinuta prin macinarea cu ajutorul unei mori traditionale cu pietre a boabelor de ovaz. Prin macinarea lenta nu sunt alterate principiile nutritive ale cerealelor, iar faina rezultata prezinta o calitate superioara comparativ cu faina obtinuta prin macinare pe moara industriala, la viteze mari, boabele fiind incalzite la temperaturi de peste 80 de grade Celsius.Stiai ca ovazul a fost folosit initial ca planta furajera in alimentatia cailor si a altor animale erbivore? Incepand cu Evul Mediu, ovazul a inceput sa fie apreciat ca un aliment deosebit de hranitor, fiind integrat treptat si in alimentatia de zi cu zi a oamenilor.Ovazul (Avena Sativa) este o planta erbacee ce apartine familiei Gramineae, avand tulpina de tip pai si inflorescenta sub forma de spic, care este cultivata in special pentru grauntele ei. Este una dintre cerealele esentiale in alimentatia zilnica, datorita aportului sau nutritiv ridicat, dupa cum se poate observa din tabelul valorilor nutritionale: Grasimi – 9,1g (din care acizi grasi saturati – 1,6g); Glucide – 65,7g (din care zaharuri – 0,8g); Fibre – 6,5g Proteine – 14,7g Sare – 0,04 Valoare energetica – 404 kcal Faina de ovaz este o sursa importanta de carbohidrati complecsi cu absorbtie lenta, compusi in proportie de 85% din amidon, cu un continut de zaharuri infim, sub 1%. Prezinta in compozitie in special fibre solubile, dar si insolubile. Ovazul contine intr-o proportie ridicata beta-glucan, o fibra solubila cu importante efecte hipocolesterolemiante si hipoglicemiante, dar si de reglare a greutatii corporale, prin efectul de satietate pe care il confera. Pe langa beta-glucan, regasim si fibre insolubile precum: lignani, celuloza si hemiceluloza.Continutul de proteine al fainii de ovaz este unul considerabil, compus in special din avenalina (o proteina similara celor din compozitia leguminoaselor) si avenina. Contine toti aminoacizii esentiali, in special triptofan, treonina si fenilalanina, dar si lizina. Prezinta lipide sanatoase, indeosebi mononesaturate si polinesaturate si acizi grasi, precum acidul linoleic si acidul oleic.Faina de ovaz contine si micronutrienti valorosi cum sunt: vitamine – complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), E, K; minerale – mangan (in special), fosfor, magneziu, fier, zinc, potasiu, calciu; fitochimicale – flavonoide, avenantramide, saponine, steroli, tocoferoli, acizi fenolici (acid ferulic). Faina de ovaz are un indice glicemic mic si aduce un aport scazut de calorii. In plus, prezinta proprietati antioxidante, antiinflamatorii, imunostimulente, antidiabetice, anticolesterolemiante. Atunci cand este inclusa intr-o alimentatie sanatoasa ori atunci cand este folosita in scop extern (de exemplu, in aplicatii cosmetice), faina de ovaz iti poate aduce urmatoarele beneficii asupra starii de bine a organismului si a sanatatii, in general:sursa de antioxidanti – ovazul este bogat in polifenoli si avenantramide (compusi antioxidanti specifici ovazului). Avenantramidele pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin cresterea productiei de oxid de azot, care ajuta la dilatarea vaselor de sange si la o mai buna circulatie sanguina. In plus, avenantramidele prezinta o actiune antiinflamatoare si calmanta (indeparteaza pruritul). contine beta-glucan – un tip de fibra solubila prezenta in ovaz, fibra care se dizolva in apa si formeaza la nivelul intestinului o substanta gelatinoasa care aduce o multime de beneficii pentru sanatate. Printre aceste beneficii, regasim actiunea beta-glucanului de reducere a colesterolului LDL si a celui total, scaderea nivelului glicemiei si a raspunsului la insulina. De asemenea, confera satietate si sustine dezvoltarea bacteriilor prietenoase in tractul digestiv. scade nivelul colesterolului – mai multe studii au evidentiat eficienta fibrei solubile beta-glucan din compozitia ovazului in reducerea colesterolului total si a colesterolului LDL, prin intermediul stimularii excretiei bilei bogate in colesterol si, implicit, prin reducerea nivelului de colesterol din sange. De asemenea, antioxidantii din ovaz previn oxidarea colesterolului LDL, care este determinata de actiunea radicalilor liberi. Prin aceasta actiune, consumul de faina de ovaz previne aparitia afectiunilor cardiovasculare datorate inflamatiei de la nivelul arterelor ori tesuturilor deteriorate. echilibreaza nivelul de zahar din sange – ovazul poate scadea nivelul de zahar din sange, in special pentru persoanele care prezinta simptomele diabetului de tip 2 si pentru cele supraponderale. De asemenea, ar putea imbunatati sensibilitatea la insulina. Aceste efecte sunt atribuite capacitatii beta-glucanului de a forma un gel gros care intarzie golirea stomacului si absorbtia glucozei in sange. regleaza greutatea corporala – fibrele din compozitia ovazului (in special beta-glucanul) intarzie durata de golire a stomacului si cresc senzatia de satietate. De asemenea, beta-glucanul stimuleaza eliberarea peptidei yy (PYY), un hormon produs in intestin ca raspuns la actiunea de a manca. S-a putut observa ca acest hormon al satietatii poate conduce la reducerea aportului caloric pe durata zilei si la o scadere a riscului catre obezitate. benefica pentru piele – faina de ovaz poate fi folosita in aplicatii externe, in cataplasme, masti sau tratamente cosmetice, datorita proprietatilor antiinflamatoare, calmante si protectoare. Este eficienta in tratarea iritatiilor, a mancarimilor, a eruptiilor cutanate, datorita avenantramidelor (compusi fenolici renumiti pentru proprietatile lor antiinflamatorii). Conform unor studii, produsele cosmetice care au in compozitia lor ovaz ar putea imbunatati unele simptome inconfortabile ale eczemelor. Ovazul hidrateaza, hraneste si catifeleaza pielea. confera energie – datorita bogatiei de nutrienti din compozitia ovazului (carbohidrati complecsi, fibre, proteine), integrarea fainii de ovaz in alimentatie iti poate asigura o rezerva de energie suficienta pentru cateva ore. Aceasta se datoreaza in special carbohidratilor complecsi care sunt asimilati treptat si elibereaza gradat energia necesara pentru a-ti duce la bun sfarsit activitatile zilnice. Faina de ovaz este indicata inclusiv in dieta sportivilor si a persoanelor active, care practica sport. ajuta la eliminarea constipatiei – faina integrala de ovaz contine inclusiv taratele bogate in fibre ale boabelor de ovaz. Aceasta ii confera unele proprietati laxative si de stimulare a peristaltismului intestinal. Conform unor studii realizate asupra unor pacienti varstnici, 59% dintre acestia nu au mai avut nevoie sa foloseasca laxative dupa consumul timp de 3 luni a unei mese (o supa sau un desert) ce continea tarate de ovaz.

Produse similare

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.