Brand: | |
---|---|
Vandut de: | |
Categorie: | |
Subcategorie: |
Faina Integrala de Grau, 1kg | Solaris Cunoscut si folosit de mai bine de 9000 de ani, graul provine, conform celor mai vechi dovezi arheologice, din Cornul abundentei (sau Semiluna fertila), o regiune din vestul Asiei ce cuprindea teritoriul Siriei, Iordaniei, Turciei, Armeniei si Irakului (de astazi). De atunci si pana acum, pe parcursul a mii de ani, graul a devenit una dintre principalele cereale din alimentatia a miliarde de oameni.Faina integrala de grau de la Solaris este obtinuta prin macinarea la o moara traditionala cu pietre a boabelor intregi de grau, inclusiv a partilor sale componente (tarate, germeni si endosperm). Reprezinta o alternativa sanatoasa la faina alba de grau, o faina rafinata, obtinuta doar din endosperm (strat intermediar al graului, denumit si corp fainos, care este foarte bogat in amidon).Faina integrala de grau contine semnificativ mai multe substante nutritive (atat fibre, cat si vitamine si minerale) decat faina alba de grau, care contine predominant proteine si amidon. De asemenea, procedeul traditional de macinare cu ajutorul unei mori cu pietre este unul lent, care are rolul de a nu altera proprietatile nutritive ale cerealelor, faina macinata rezultata avand o calitate superioara comparativ cu faina obtinuta prin macinare la viteza mare, prin intermediul unei mori industriale, ce implica o anumita incalzire a boabele de grau.Asadar, principalele diferente intre cele doua tipuri de faina indica o calitate superioara a fainii integrale. Avantajele consumului de faina integrala sunt urmatoarele: un continut mult mai mare de nutrienti si o calitate superioara a acestora un procent mai ridicat de fibre alimentare decat contine faina alba. Acestea se regasesc indeosebi in invelisul exterior, adica in taratele boabelor de grau care sunt macinate si incluse in faina integrala. prin continutul mare de fibre, faina integrala sustine buna functionare a tranzitului intestinal si ajuta la mentinerea unei greutati corporale echilibrate. nu prezinta un risc pentru, ci chiar previne diabetul si obezitatea. nu este supusa unui proces de rafinare si nici de inalbire prin substante chimice. datorita procedeului traditional de macinare lenta cu ajutorul unei mori cu pietre, nu sunt alterate proprietatile nutritive ale boabelor de grau. Faina de grau integrala (si, implicit, graul) reprezinta unul dintre alimentele principale din cadrul regimului Oshawa cu numarul 7, un regim considerat eficient in cazul mai multor afectiuni si boli. Acest regim include, pe langa grau, orez, hrisca si mei, sare. Cerealele mentionate pot fi preparate in orice modalitate dorita (fierte, coapte, sub forma de terci, batoane sau painici).Te invitam sa descoperim impreuna beneficiile pe care le aduce consumul de faina integrala de grau, precum si unele modalitati in care o poti folosi chiar la tine in bucatarie.Compozitie nutritivaFaina integrala de grau de la Solaris este o faina nutritiva, bogata in carbohidrati complecsi (60,4%), proteine (13,7%) si fibre, in special insolubile, dar si solubile (hemiceluloza – indeosebi arabinoxilan, celuloza, beta-glucan) – 12,2%. Aportul de lipide al fainii integrale este unul mic, de aproximativ 2% (valorile sunt raportate la 100 g de faina). Nu contine adaos de sare.Aportul caloric al fainii de grau integrale este de 339 kilocalorii. Indicele glicemic al acesteia este cu 19% mai mic decat al fainii albe.In ceea ce priveste micronutrientii, faina integrala de grau contine: vitamine – A, complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), E, K. minerale – in special fosfor, potasiu, magneziu, calciu, dar si mangan, fier, zinc, cupru, seleniu. De asemenea, faina de grau integrala contine aminoacizi esentiali, enzime si antioxidanti (acid ferulic, polifenoli – lignani, carotenoizi – luteina).Beneficiile fainii integrale de grauIncluderea fainii de grau integrale in alimentatie asigura nu doar o nutritie sanatoasa, ci si o multime de beneficii pentru organism, precum sunt urmatoarele:sustine buna functionare a sistemului digestiv – prin intermediul continutului mare de fibre (in special insolubile, dar si solubile), care sustin o digestie corecta, regleaza tranzitul intestinal. Totodata, au efect prebiotic (asigura o flora intestinala sanatoasa), reduc constipatia, induc o senzatie de satietate. Previn constipatia cronica si cancerul intestinal (cancer de colon).contribuie la reglarea glicemiei – carbohidratii complecsi din faina integrala de grau sunt descompusi si asimilati lent, in special datorita continutului ridicat de fibre, ceea ce impiedica o crestere brusca a nivelului de zahar din sange. Continutul bogat in magneziu contribuie si el la reglarea metabolismului glucidic, imbunatatind secretia de insulina si eliminand rezistenta la insulina.faciliteaza reducerea nivelului de colesterol rau (LDL) – fibrele solubile din compozitia fainii integrale ajuta la diminuarea colesterolului LDL. Aceasta are drept consecinta prevenirea bolilor cardiovasculare. regleaza greutatea corporala – in special datorita continutului bogat in fibre (existent in mod natural in toate cerealele integrale) care confera senzatie de satietate, reduc apetitul si conduc la evitarea supraalimentarii calorice pe parcursul zilei. Astfel, elimina riscul pentru obezitate, faciliteaza reglarea armonioasa a greutatii corporale, in sensul cresterii sau scaderii acesteia, conform necesitatilor. Faina integrala previne obezitatea. confera sanatate inimii si sistemului cardiovascular – conform unor studii, consumul cerealelor integrale (din care face parte si graul din care este obtinuta faina integrala) poate reduce riscul afectiunilor cardiovasculare intr-un procent de pana la 30%. Aceasta se produce prin intermediul actiunii de reducere a incidentei celor trei factori principali de risc: colesterolul rau, tensiunea arteriala si greutatea corporala. previne cancerul – fibrele alimentare, antioxidantii si fitonutrientii din componenta graului contribuie la reducerea riscului aparitiei mai multor tipuri de cancer, printre care regasim mai ales cancerul de colon. sustine sarcina si previne malformatiile congenitale – prin intermediul folatului (vitamina B9) care este recomandat in special femeilor insarcinate. Unele studii au aratat ca un nivel scazut de folati este asociat cu un risc crescut de aparitie a unor malformatii la nivelul creierului, coloanei vertebrale sau maduvei osoase a fatului. previne aparitia astmului la copii – atat magneziul, cat si vitamina E, furnizate prin intermediul fainii integrale de grau, au proprietati antiinflamatorii si scad (conform unor studii realizate) sensibilitatea copiilor la factorii ce restrictioneaza caile aeriene, factori responsabili pentru generarea simptomelor tipice astmului. benefica pentru sistemul ocular – niacina (vitamina B3), vitamina E si zincul din compozitia graului pot imbunatati sanatatea ochilor, reducand riscul aparitiei cataractei sau a degenerescentei maculare datorate inaintarii in varsta. confera sanatate pielii – continutul bogat in zinc si vitamina E mentine pielea hidratata si confera stralucire, elasticitate, tinerete tenului si pielii, la modul general. sursa importanta de energie – consumul de faina integrala are un efect tonic general, la nivelul intregului organism. sursa de antioxidanti care ne protejeaza celulele de actiunea negativa a radicalilor liberi.Cum putem folosi faina integrala de grauDesi exista unele retete de exfolianti cosmetici ce au in compozitia lor si faina integrala, exfolianti ce au rolul de a curata, tonifia si regenera pielea, cel mai adesea regasim faina integrala in alimentatie, in diverse preparate.Faina integrala de grau este poate unul dintre cele mai versatile ingrediente, fiind regasita in special in produsele de panificatie, patiserie sau cofetarie, dar si in unele mancaruri (de exemplu, in ciulamaua cu ciuperci). Uneori este folosita pentru a schimba consistenta ori pentru a ingrosa unele sosuri. Poate fi un substitut excelent pentru faina alba de grau, care poate fi inlocuita, intr-o proportie similara, cu faina integrala de grau.E bine sa ai in vedere faptul ca, de regula, unele produse integrale (ce au la baza faina integrala sau faina neagra) au o textura mai consistenta, mai putin pufoasa si crescuta. Aceasta se petrece din pricina faptului ca faina integrala contine mai multe fibre si proteine, in timp ce faina alba este o faina rafinata, mai acida (datorita enzimelor si a unor aditivi), cu mai mult gluten si amidon, care au rolul de a conferi mai multa elasticitate si de a ajuta aluaturile sa creasca.Daca iti doresti aluaturi pufoase si usoare (mai ales in cazul preparatelor dulci), poti alege o solutie de compromis intre gust, textura si calitati nutritive, si anume poti combina faina integrala cu faina alba pentru a pregati retetele favorite.Poti folosi faina integrala de grau in compozitia: produselor de patiserie sau cofetarie – prajituri, briose, gogosi, cornuri, pandispan sau diverse blaturi pentru torturi ori placinte, galette. painii, chiflelor si lipiilor – poti folosi doar faina integrala in compozitia painilor ce au la baza agenti de fermentare si dospire naturali, fie de fermentare lactica (cu maia) sau cu drojdie. In general, painea cu maia este considerata ca fiind mult mai sanatoasa decat cea cu drojdie. Poti adauga faina integrala la painea integrala cu seminte sau la painea graham, un tip de paine sanatoasa, bogata in fibre si lipsita de aditivi, ce a fost promovata in secolul al XIX-lea de catre Sylvester Graham, dupa ce, ani la rand, painea integrala a fost numita painea saracilor. Chiflele, retetele italiene de paine ciabatta sau focaccia, baghetele, diversele tipuri de lipii, precum sunt cele libaneze sau indiene (lipiile denumite Chapati/Roti) pot avea, de asemenea, in compozitie, faina integrala de grau.