Brand: | |
---|---|
Vandut de: | |
Categorie: | |
Subcategorie: |
Caju Crud, 150g | Solaris Originar din nord-estul Braziliei, acaju sau nuca ce se produce singura, cunoscuta actualmente si sub denumirea de caju, reprezinta un fruct oleaginos ce este apreciat indeosebi de catre vegetarieni, vegani sau raw-vegani, nu doar ca o sursa excelenta de lipide sanatoase, vitamine si minerale, ci si ca o alternativa la proteinele de origine animala, folosite pentru a obtine produsele lactate. Nucile de caju, impreuna cu alte seminte si fructe oleaginoase, reprezinta ingredientul principal al retetelor vegetale ce inlocuiesc cu succes lactatele.Caju reprezinta fructul arborelui Anacardium Occidentale, un arbore inalt ce face parte din familia Anacardiaceae, impreuna cu fisticul, sumacul si mango. Forma acestor nuci este una alungita si arcuita, ce se aseamana cu reprezentarea unui rinichi sau a unei boabe de fasole. Miezul de caju este protejat de un invelis dublu, o coaja tare in exterior si o pielita protectoare in interior.O particularitate cu totul aparte pe care o prezinta caju se refera la faptul ca acesta creste in prelungirea marului de caju, o drupa ce este in realitate un fruct fals al acestui arbore. Aceste mere de caju sunt si ele comestibile, putand fi consumate crude sau preparate, insa ele sunt adeseori accesibile doar pentru populatiile tarilor producatoare.Arborii de caju se cultiva indeosebi in Vietnam, India, Coasta de Fildes, Nigeria, Indonezia si Tanzania. Recoltarea se realizeaza atunci cand merele si nucile de caju se coc si cad pe pamant. Merele sunt adunate, nucile de caju se separa de mere, se lasa la deshidratat cateva zile sau sunt supuse unor tratamente termice inainte de a li se desface cojile si cel de-al doilea invelis protector. In cele mai multe tari, acest proces se realizeaza manual, acesta fiind si motivul principal pentru care pretul nucilor de caju este, in general, mai ridicat.Nucile de caju sunt extrem de nutritive, bogate in macro si micronutrienti. Poate fi integrat in alimentatie crud sau in anumite retete, practica des intalnita mai ales in bucataria africana si cea specifica Americii de Sud. Urmareste sectiunea de retete de mai jos pentru mai multa inspiratie in bucatarie.Valori nutritionaleO cantitate de 100 g caju contine aproximativ: 44% lipde, 29% glucide si 18% proteine. Caju este o sursa bogata de lipide sanatoase, in special mononesaturate, dar si polinesaturate, si contine indeosebi acizi grasi precum Omega 6 si Omega 9. Continutul de carbohidrati complecsi si proteine al nucilor de caju este, de asemenea, unul consistent, din punct de vedere cantitativ.In cee ce priveste microelementele, caju abunda in vitamine si minerale esentiale pentru un organism sanatos. Regasim in structura nucilor caju:vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina A, E si K.minerale precum: magneziu, fosfor, potasiu si calciu (in cantitati mari), dar si sodiu, fier, zinc si cupru.De asemenea, nucile de caju au un indice glicemic scazut si sunt bogate in antioxidanti, in special in carotenoizi si polifenoli, antioxidanti ce intaresc sistemul imunitar si previn imbolnavirile.Aportul caloric al caju100 g de caju contin 553 kilocalorii. Numarul de calorii al nucilor de caju este mai mic decat cel al altor nuci si seminte. Consumul de caju nu conduce la cresterea greutatii corporale, ci dimpotriva, sustine metabolismul si arderea grasimilor. Datorita aportului considerabil de acizi grasi sanatosi, nucile de caju pot fi considerate un ingredient satios, ce confera energie timp indelungat si elimina poftele alimentare, cu precadere cele pentru carbohidrati.Beneficii ale cajuCaju confera o sumedenie de beneficii organismul tau atunci cand este integrat in alimentatie. Te invitam sa descoperim impreuna o parte dintre acestea:previne afectiunile cardiovasculare – grasimile nesaturate din compozitia nucilor caju au rolul de a reduce nivelul colesterolului rau (LDL), reduc inflamatiile din organism si contribuie la mentinerea sanatatii inimii si a sistemului circulator. Potasiul si magneziu provenit din caju scad tensiunea arteriala.fortifica sistemul muscular si osos – datorita continutului foarte mare de magneziu, fosfor si calciu, minerale esentiale pentru dezvoltarea oaselor, tesuturilor musculare si a organelor, la modul general.imbunatateste activitatea sistemului nervos – acizii grasi si complexul de vitamine B asociate consumului de caju sustin functia cognitiva, procesele cerebrale si buna functionare a unor neurotransmitatori ce au rolul de a echilibra dispozitia emotionala. Previn declinul cognitiv si dementa.mentine sau imbunatateste sanatatea oculara – caju este o sursa de luteina si zeaxantina, doi carotenoizi care sunt absorbiti direct de retina, formand la nivelul ei un strat protector impotriva razelor UV nocive. Totodata, previn degenerescenta maculara datorata inaintarii in varsta.previne anemia – datorita mineralelor precum fier si cupru, ce contribuie la formarea hemoglobinei, avand actiune anti-anemica.combate actiunea radicalilor liberi – caju contine antioxidanti care inhiba procesele oxidative din organism, prevenind imbatranirea prematura.confera sanatate pielii – reprezentand o sursa importanta de fitochimicale, proteine, antioxidanti si minerale, caju previne ridarea si imbatranirea tenului, stimuland productia de colagen si acid hialuronic la nivelul pielii.contribuie la scaderea glicemiei – cresterea consumului de lipide conduce la scaderea cantitatii de carbohidrati ingerati in timpul zilei. In plus, magneziul ajuta corpul sa secrete insulina, cu rol de reglare a metabolismului glucidelor. Din aceste motive, nucile de caju sunt indicate in regimul alimentar al persoanelor ce prezinta diabet.confera un somn odihnitor – caju contine magneziu, ce poate fi considerat un sedativ natural si triptofan, un aminoacid esential care se transforma in serotonina, facilitand relaxarea si somnul regenerator.Modalitati de a consuma cajuCaju este un ingredient versatil, usor de integrat in alimentatie, apreciat mai ales de catre persoanele ce urmeaza un regim vegetarian, vegan sau raw-vegan, dar si de catre persoanele ce tin post sau unele diete, precum dieta ketogenica. Avand numeroase beneficii asupra organismul, recomandam caju tuturor persoanelor care isi doresc sa aiba o alimentatie cat mai sanatoasa.Te poti bucura de gustul delicios si de proprietatile nutritive ale nucilor caju consumandu-l crud, ca atare sau copt ori il poti adauga in compozitia unor preparate culinare diverse, fie ca vorbim de cele dulci sau sarate. Poti sa combini caju crud cu fructe deshidratate si alte nuci sau seminte, pentru o gustare rapida, dar sanatoasa si satioasa. Iti recomandam un Mix de caju si merisor de la Solaris, daca iti doresti un mix deja preparat sau Musli cu merisor si caju. Toarna peste musli lapte, iaurt sau orice tip de suc preferi si in mai putin de 5 minute vei avea un mic dejun delicios, cu fulgi de ovaz si caju. Nucile de caju crude pot fi adaugate la granola, peste salatele de fructe si intr-o multime de retete de deserturi raw-vegane.Caju poate fi un ingredient original si in salate, diverse mancaruri (in special in mancarurile cu fasole verde), in combinatie cu orez, in retetele asiatice de noodles, in diverse creme si pateuri si, nu in ultimul rand, in retetele pentru prepararea lactatelor vegane.