Ce leacuri pentru tuse iti recomand si tie!
Ce reprezinta tusea ?
Tusea este un simptom foarte suparator, ce denota inflamatia cailor respiratorii, cauza fiind diferita: microb, alergeni, iritanti sau diverse boli cronice.
Exista doua feluri de tuse : tusea productiva si tusea seaca.
Tusea productiva se caracterizeaza prin secretia de mucus sau flegma. Aceasta este o tuse „buna”, fiind modalitatea prin care organismul se auto-vindeca, se curata si elimina ceea ce a produs iritatie la nivelul pieptului/a plamanilor. Putem ajuta corpul, in acest proces de eliminare, apeland la remedii care faciliteaza expectoratia sau fluidifica mucusul, facandu-l astfel mai usor de eliminat din organism.
O tuse seaca, dureroasa si iritanta, este cu totul o alta poveste. Aceasta este o tuse „rea”, pe care ne dorim sa o oprim sau sa o transformam intr-o tuse expectoranta. Poate fi cauzata de alergii, aer uscat, reminiscenta dupa o raceala puternica, astm si lista continua. In aceasta situatie avem nevoie de emoliente, ingrediente ce alina mucoasele iritate si inlatura factorul iritant.
Studiile stiintifice au aratat ca principalele ingrediente continute de siropurile de tuse (dextrometorfan si difenhidramina) au o eficienta similara cu un ingredient placebo, in tratarea tusei (1, 2).
Avand in vedere concluziile studiilor, dar si pentru ca sunt adepta unei reguli de baza a nutritiei holistice : regula remediilor naturale, te sfatuiesc sa apelezi intai de toate la remedii naturale anti-tusive. Acestea nu doar ca au un gust bun si sunt mai eficace decat multe substante chimice, insa sunt lipsite de reactii adverse!
Iata la ce leacuri pentru tuse apelez eu, in caz de nevoie :
1. Mierea
Numeroase cercetari stiintifice (asa cum este si acesta) au concluzionat ca mierea este mult mai eficienta in combaterea tusei, decat alte tratamente OTC. Mierea are proprietati emoliente, are o viscozitate ridicata si functioneaza ca un pansament calmant asupra membranelor si mucoaselor iritate. Mierea are si proprietati antibacteriene si antivirale, contribuind astfel la vindecarea tusei ce are la baza o infectie virala sau bacteriana.
2. Sirop de tuse natural cu miere
Ti-am povestit despre polenul crud de albine, despre pastura, despre siropul pentru imunitate forte. Iata ca astazi a venit vremea sa-ti furnizez informatii despre siropul de tuse.
Acesta este un remediu eficient pentru iritatiile provocate de tuse, pe baza de plante medicinale, proaspete si miere de albina, despre care tocmai am scris mai sus ca ea insasi este un tratament foarte bun pentru tuse.
Siropul de tuse este recomandat pentru :
– tuse seaca;
– raguseala;
– dureri de gat;
– inflamatii si infectii virale sau bacteriene;
– raceala, gripa, febra;
Poti folosi acest sirop de tuse pentru a facilita expectoratia si a fluidifica secretiile, pentru a reduce inflamatia cailor respiratorii, pentru a ameliora tusea uscata, iritativa sau pentru a ameliora simptomele cauzate de gripa sau raceala.
Se administreaza intern, in cure de 3-4 saptamani, cate 3-4 lingurite/zi.
Poti cumpara mai multe produse online de pe site-ul manukashop.ro
3. Gargara cu apa sarata
Este un remediu popular, recomandat si eficient si in caz de rosu in gat. Pentru tuse, apa sarata poate usura disconfortul cauzat de iritatia gatului, prin osmoza. Cand concentratia de sare este mai mare in afara celulelor ce formeaza mucoasa cailor respiratorii, apa iese afara din celule, pentru a mentine echilibrul. In situatia in care apa iese din celule, inflamatia se reduce, iar disconfortul scade. Daca tusea este asociata cu inflamatia gatului, gargara cu apa sarata se va dovedi a fi excelenta.
Cum se face? Foarte simplu! Ai nevoie de : 1 cana de apa calduta si 1 lingurita de sare. Se amesteca sarea in apa pana cand se dizolva, iar apoi se face gargara cu cate o gura de apa.
4. Inhalatii cu uleiuri esentiale
Aromaterapia este una dintre terapiile milenare de care oamenii s-au folosit in tratarea si preventia diverselor afectiuni. De cativa ani, am redescoperit-o si am inceput sa o folosim din nou. Uleiurile esentiale au proprietati atat pe plan fizic, dar si pe plan energetic si emotional.
Pentru tuse, eu obisnuiesc sa imi fac un blend din ulei esential de tea tree si ulei esential de eucalipt, ambele avand proprietati anti-virale, anti-bacteriene si anti-inflamatorii.
Cum se face? Vei avea nevoie de un bol cu apa fierbinte, un prosop, 3 picaturi de ulei esential de tea tree si 2 picaturi de ulei esential de eucalipt. Adaugi uleiurile esentiale in apa, te apleci cu grija deasupra vasului si acoperi capul cu prosopul. Fa inhalatii 5-10 minute de 2 – 3 ori pe zi.
Aceasta este metoda veche, batraneasca. Dar astazi exista pe piata diverse aparate de aromoterapie, care difuzeaza la rece uleiurile esentiale, pastrandu-le astfel intacte proprietatile. Iti recomand achizitia unui astfel de aparat.
5. Ceai de ghimbir, turmeric, miere si lamaie
Am cel putin 20 de motive pentru care iubesc acest ceai. Il beau mai mereu, nu doar in caz de tuse sau raceala. Iti recomand sa il prepari si sa il incluzi zilnic in alimentatia ta, mai ales in perioada anotimpului rece.
In final, doresc sa fac o mentiune importanta : daca tusea persista mai mult de 2 saptamani sau se agraveaza, iti recomand sa te duci la medic. Tusea poate fi simptomul unor afectiuni grave de sanatate, pe care daca le depistam in timp util, le putem trata si vindeca.