Cum sa pastram proaspete fructele si legumele ?

Bineinteles ca secretul de baza in consumul fructelor si legumelor proaspete este sa iti planifici meniul saptamanal, in baza caruia sa si cumperi alimentele necesare. Cum insa asta face parte din treburile despre care toata lumea stie ca e bine sa le faca, dar nimeni nu le face :), este necesar sa invatam cate ceva despre pastrarea fructelor si legumelor proaspete.

Cum pastram fructele proaspete ?

Capsunile

Capsunile sunt minunat de parfumate si proaspete cand le iei de pe taraba, dar de multe ori ne putem trezi ca a doua zi de dimineata, sunt deja inmuiate si cu spori de mucegai pe ele. Unii dintre noi le curata de indata ce ajung acasa si le presara zahar din abundenta, fapt pentru care tot ceea ce este sanatos in capsuni este anulat de zaharul excesiv turnat peste. Un secret de baza pentru a pastra capsunile proaspete cat mai mult timp este sa nu le speli si nici sa nu le rupi coditele, decat inainte de consum. Chiar si asa, capsunile nu rezista foarte mult. Pentru a le pastra proaspete si parfumate, incearca sa le imbaiezi, scufundandu-le in apa fierbinte la o temperatura de 50 de grade Celsius, inainte de a le pune la frigider. Apa fierbinte are rolul de a distruge sporii de mucegai si le va mentine proaspete o perioada mai indelungata de timp. Dupa imbaiere aseaza-le pe un prosop curat si asteapta sa se usuce, apoi le poti depozita in frigider.

Ciresele

Ciresele se mentin cel mai bine la frigider. Nu le spalati inainte de a le depozita la frigider, intrucat codita retine umezeala, ceea ce poate duce la stricarea fructului. Se spune ca ciresele isi pierd mai mult din proprietati daca sunt tinute o ora la temperatura camerei decat intr-o zi la frigider. Deci, de indata ce le-ati cumparat, depozitati-le intr-o punga de plastic la frigider. Inainte de a le consuma, spalati-le bine cu apa calda.

Citricele

Lamaile si portocalele se pastreaza foarte bine timp de o saptamana intr-un loc intunecos si racoros. Pentru a le prelungi durata de viata, cel mai bine este sa le pastram in frigider. O fructa mucegaita trebuie aruncata, chiar daca doar o parte este afectata de mucegai.

Caisele, nectarinele si piersicile

Atentie ca si caisele produc etilena ! Le vom pastra intr-un loc racoros si intunecos, iar daca sunt bine coapte in frigider, cat mai departe de legumele si fructele senzitive la etilena.

Cum pastram legumele proaspete ?

Rosiile

Rosiile se mentin cel mai bine la temperatura camerei, in nici un caz la frigider. Daca depozitezi rosia in frigider, atunci ii va disparea toata aroma si isi va schimba gustul imediat. Partea cea mai vulnerabila a rosiei este zona ce inconjoara codita. Aceasta parte se inmoaie cel mai repede si de aici incepe procesul de stricare al rosiei. Cel mai bine rosiile se mentin intr-un castron, asezate pe un prosop de hartie si cu coditele in sus. Temperatura camerei este ideala pentru pastrarea rosiei, ferind-o de soare si alte surse de caldura excesiva.

Salata si alte frunze verzi

Frunzoasele ar trebui consumate in maxim doua zile de la cumparare, pentru a te bucura atat de prospetimea lor, dar si de nutrientii pe care ii contin. Dar pentru ca nu ne permitem sa mergem zilnic la cumparaturi, cea mai buna metoda prin care pastram salata si frunzele verzi cat mai mult timp proaspete, este sa le infasuram in prosoape de hartie fara a le spala. In piata, vanzatorii au obiceiul sa le ude, de aceea eu tot timpul le cer sa-mi dea din sac sau din cutie salata uscata. Dupa ce infasuram frunzele in prosoape de hartie, le vom baga in pungi la frigider. Este indicat sa le alegem frunzele stricate si sa le pastram separat, pe categorii : salata, spanac, stevie etc.

Cartofii noi

Doar cartofii noi se pastreaza la frigider, in rest cartofii se pastreaza in pungi de hartie, in locuri intunecoase. Nu ii spalati si nici nu ii curatati de coaja. Daca totusi o faceti, atunci puneti-i intr-un vas cu apa la frigider.

Radacinoasele

Sfecla, pastarnacul, telina, patrunjelul radacina, morcovii se mentin cel mai bine in sertarul pentru legume din frigider. Nu sunt extrem de pretentioase, asadar nu necesita conditii speciale pentru depozitare. Trebuie sa avem grija sa nu fie umede legumele si sa nu fie alaturi de fructe producatoare de etilena.

Ciupercile

Ati observat probabil ca in supermarket ciupercile sunt depozitate intr-o caserola din spuma si invelite bine intr-o folie de plastic. Asa ar trebui sa le depozitam si noi, in frigider. Daca totusi nu gatim toata caserola odata, este necesar sa re-foliem ciupercile. In nici un caz, ciupercile nu se spala, decat inainte de consum.

Ceapa si usturoiul

Nu necesita depozitare in frigider. Se patreaza cel mai bine intr-un loc intunecos, uscat si bine aerisit, intr-o ladita. Acest lucru nu este valabil pentru ceapa si usturoiul verde sau prazul, care se pastreaza la frigider, cat mai separat de alte legume, intrucat transmit mirosurile.

Broccoli, conopida si varza

Se pastreaza la frigider, in pungi de plastic cu gauri, in sertarul pentru legume. A se evita alaturarea de fructe producatoare de etilena, pentru ca provoaca ingalbenirea frunzelor sau a buchetelelor.

Castravetii

Castravetilor nu le place la frigider. Daca totusi nu avem incotro, in maxim 2-3 zile trebuie consumati. Si castravetii sunt sensibili la etilena, asa ca putem sa ii consumam in salata alaturi de rosii, dar de depozitat sa avem grija sa ii depozitam cat mai departe de rosii.

Aceste tehnici de pastrare a prospetimii fructelor si legumelor sunt foarte eficiente. De cand am inceput sa le aplic, am constatat ca pe langa faptul ca ma bucur de fructe si legume proaspete si bogate in nutrienti, am scapat si de sentimentul frustrant ca arunc banii pe fereastra.

Sa-ti fie de folos !