Cura cu seva de mesteacan : puternic remediu natural

Legenda spune ca intr-o zi, Dumnezeu a coborat pe pamant si s-a oprit intr-o poiana, sa se odihneasca. Poiana era extrem de luminoasa si frumoasa. Totul parca vuia a fericire si veselie: pasarelele zburau si cantau, greierii taraiau in iarba cruda, iar animalele padurii pareau tare calme si pasnice. Arborii se bucurau si ei de sosirea Preasfantului in dumbrava si fiecare se imbracase in hainele cele mai scumpe. Numai mesteacanul plangea cu lacrimi cat ouale de vultur, deoarece trunchiul sau avea coaja negricioasa, iar hainele lui erau ponosite.

Atunci Dumnezeu, prefacandu-se ca se odihneste si doarme, l-a auzit pe bietul mesteacan cum se jeleste si l-a cuprins mila de dansul. A deschis atunci ochii si i-a zis:  „Este adevarat ca atunci cand te-am plasmuit, nu te-am impodobit cum se cuvine, ca pe ceilalti copaci. De aceea consider ca acum e cazul sa schimb ceva. De azi inainte, o sa cresti inalt si falnic, iar lacrimile tale o sa se prefaca in scoarta alba, care va straluci precum argintul in razele soarelui. Iar din trunchiul tau fie sa curga seva vindecatoare pentru toate fiintele Pamantului!

Asa ca … preschimbat a fost mesteacanul din poiana. Se zice ca de atunci, coaja mesteacanului a devenit alba si lucioasa, iar primavara devreme, mesteacanul daruieste seva vindecatoare catre toate fiintele care ii stiu secretul, asa acum a dorit Dumnezeu. 

Seva de mesteacan este folosita de mii de ani in medicina naturista, fiind un leac popular in tinuturile nordice precum Rusia, Tarile Scandinave sau Tarile Baltice. Chiar si medicina populara romaneasca incorporeaza seva de mesteacan printre leacurile traditionale.

In traditia romaneasca se spune ca cine bea douaj’ de litri de seva de mesteacan intr-un an, este ferit de boli si nu va cunoaste moartea in anul respectiv! Atentie insa : sunt doar cateva zile binecuvantate cu aceasta licoare magica, vindecatoare. Perioada in care se poate recolta seva de mesteacan este cea cuprinsa intre mijlocul lunii martie si inceputul lunii aprilie, cand zapezile se topesc, iar pamantul este inca putin inghetat. Dupa ce dau mesteacanul inmugureste, seva nu mai este buna si nu mai poate fi recoltata.

Cura cu seva de mesteacan si beneficiile sale

Se spune ca la intoarcerea sa din campania din Rusia, medicul personal al lui Napoleon Bonaparte a concluzionat ca leacul folosit de taranii rusi – seva de mesteacan – este bun la orice boala! Vindeca orice! Fapt foarte adevarat si demonstrat stiintific, conform ultimelor studii si cercetari efectuate.

 

Frunzele, mugurii și seva de mesteacăn sunt magice pentru sănătate! | Paradis Verde

Principalii compusi ai sevei sunt glucoza si fructoza, derivati terpenici, vitamina C si o serie intreaga de minerale valoroase: calciu, fosfor, cupru, magneziu, potasiu, mangan, zinc, sodiu si fier. De asemenea, seva mai contine: acizi organici, uleiuri esentiale, volatile, taninuri, saponine, vitamine si substante biologic active.

Dar ce mi se pare mai important decat continutul de nutrienti, este faptul ca seva de mesteacan contine chiar energia vietii, acea apa vie din povesti, dupa cum chiar legenda mesteacanului ne spune. Mestecenii sunt organisme vii, precum sunt si ceilalti arbori. Sunt adevarate “centrale” de energie biologica, seva lor fiind puternic impregnata de aceasta forta ascendenta a copacului. Tocmai de aceea, in urma curei cu seva, in fiinta noastra se produce o veritabila retrezire a puterii de regenerare şi vindecare, atat din punct de vedere fizic, cat si launtric, prin reactivarea puterilor sufletesti si mentale.

Fiind un diuretic natural, seva de mesteacan stimuleaza eliminarea toxinelor din organism, actionand direct asupra celor doua principale sisteme de detoxifiere : ficatul si rinichii.

Seva de mesteacan contine micronutrienti unici, ce au proprietatea de a intari sistemul imunitar, a reduce nivelul colesterolului si a ajuta la scaderea in greutate.

Seva de mesteacan poate fi folosita si extern, pentru clatirea parului, fiind un excelent remediu anti-matreata si intarirea si vitalitatea firului de par.

Compresele cu seva de mesteacan sunt foarte bune pentru afectiuni ale pielii : psoriazis, negi, eczeme etc.

Seva de mesteacan si boala canceroasa 

Un component important al sevei de mesteacan este acidul betulinic, despre care exista numeroase studii si cercetari stiintifice, ce il recomanda ca un puternic agent anticancer. Astfel, o cura cu seva de mesteacan este foarte benefica pentru cei afectati de boala canceroasa, indiferent de tipul de cancer si localizare. 

Intern, acidul betulinic din seva de mesteacan are efect citostatic asupra celulelor maligne. Seva de mesteacan poate fi consumata si in completarea curelor de chimioterapie sau radioterapie, potentand efectul acestora.

In mod special, s-au cercetat  si atestat efectele benefice ale consumului de seva de mesteacan in cazul cancerelor foarte greu de tratat, precum melanomul si neuroblastomul.

Dar, o astfel de cura este benefica in orice tip de boala canceroasa sau pentru oricine doreste sa previna aparitia acestei boli. 

Cum se recolteaza seva de mesteacan ?

Seva de mesteacăn, remediul miraculos care a uimit medicii

Perioada optima de recoltare a sevei este dupa prima jumatate a lunii martie si inceputul lunii aprilie. Depinde si de cum este vremea in anul respectiv, intrucat ideal pentru cura este ca mesteacanul sa nu apuce sa inmugureasca.

Pentru a recolta seva de mesteacan, cu ajutorul unui burghiu se va produce un orificiu in copac, cu o adancime de 3-4 cm si un diametru de 0.5-1 cm. In orificiul respectiv, se va introduce un capat al unui furtun cu acelasi diametru, iar celalalt capat va fi conectat la un vas de recoltare (o sticla, un bidon etc).

De la o zi la alta, seva se va colecta in recipient, intr-o cantitate mare.

Este foarte important ca la finele perioadei de recoltare sa badijonati incizia facuta in copac cu ceara, pentru a preveni infestarea copacului. Bineinteles, nu uitati sa multumiti copacului pentru darul sau sfant!

Este recomandat consumul a 1 litru pe zi de seva, impartit in trei reprize.

Seva poate fi tinuta cateva zile si la frigider sau poate fi pasteurizata sau congelata. De altfel, in magazinele naturiste puteti gasi seva de mesteacan pasteurizata. Din punctul meu de vedere, cu cat seva este consumata mai proaspata, mai in stare pura, cu atat efectul unei astfel de cure este sporit si mai benefic pentru organism.

In zilele noastre, ne-am indepartat destul de mult de natura, astfel incat ne este din ce in ce mai greu sa refacem conexiunea cu natura si elementele naturale! De aceea consider ca, mai important decat efectele benefice asupra sanatatii noastre, pe care cura cu seva de mesteacan le are neindoielnic, ne-am castiga conexiunea cu natura si ne-am bucura din plin de darurile sale. 

Cateva recomandari pentru a cumpara seva de mesteacan:

 


 Surse :

http://www.formula-as.ro/2008/812/medicina-naturii-44/seva-de-mesteacan-9378/

http://sevademesteacan.ro/despre-seva/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2658785/

http://www.universdecopil.ro/mesteacanul-din-poiana-in-legenda.html