Dilema soia pentru sau impotriva

Soia este unul dintre cele mai controversate alimente din lume.

Unii sustin beneficiile aduse de soia sanatatii, printre acestea numarandu-se faptul ca japonezii nu prea sufera de „bolile civilizatiei”. Altii blameaza soia si o considera responsabila pentru multe dezechilibre si afectiuni ale sanatatii.

In Romania, fenomenul soia este mai putin raspandit, dar incepe sa ia amploare. Probabil ca inca suntem afectati de ideea ca pe vremea lui Ceausescu se consuma salam din soia sau alte minuni de genul. Insa din ce in ce mai des intalnesc pe rafturile supermarket-urilor produse din soia, mai ales in perioadele de post.

In S.U.A., soia si produsele derivate au beneficiat de o reclama atat de mare, in sensul ca beneficiile aduse sanatatii sunt enorme, incat vanzarile acestor produse au crescut in 14 ani de la 300 milioane de $ la aproape 4 miliarde de $. Soia a ajuns sa fie incorporata in multe produse alimentare.

In acelasi timp in care se sustineau beneficiile enorme aduse de soia sanatatii, au inceput sa apara din ce in ce mai multe studii ce sustin contrariul. Astfel ca s-a ajuns la un conflict de informatii, incat pentru o persoana ce nu a studiat foarte mult subiectul, nu sti ce sa creada : este sau nu benefica pentru sanatate soia ?

Soia si disfunctiile glandei tiroide

Soia contine goitrogene, substante care interfereaza cu buna functionare a glandei tiroide. Insa mai sunt si alte alimente ce contin aceste substante : broccoli si legumele crucifere, mei, ridichi, spanac etc. S-a constatat ca cei mai expusi la riscuri, sunt acele persoane ce o insuficienta de iod in dieta lor. Acest lucru inseamna ca nu trebuie sa limitam consumul alimentelor ce contin substante goitrogene, ci pur si simplu sa ne asiguram ca dieta noastra ne asigura suficient iod organic de care are nevoie organismul.

Surse excelente de iod organic sunt algele marine, in special alga kelp. Se gasesc, in magazinele naturiste, alge marine uscate sau sub forma de pudra, din care se pot face salate excelente, supe, smoothie-uri etc.Sa ne amintim ca in dieta popoarelor asiatice, consumul de alge joaca un rol important. Poate ca ar trebui sa ne diversificam si noi alimentatia in acest sens.

Soia contine fitati 

Fitatii sunt substante ce impiedica absorbtia la nivel intestinal a unor minerale importante : zinc, fier, calciu, magneziu. Acest lucru poate deveni o problema in conditiile in care soia si produsele din soia sunt consumate in exces. In mod special, veganii sunt afectati de fitati, de aceea persoanele ce nu consuma carne si produse animale trebuie sa isi asigure acesti nutrienti din alte surse alimentare.

Soia contine fitoestrogeni 

Referitor la efectul fitoestrogenilor continuti de soia, concluziile cercetarilor efecuate sunt incerte. In sensul ca, pe de o parte, consumul de soia conduce la cresterea estrogenului in sange si implicit, la cresterea riscului de a dezvolta o forma de cancer hormono-dependent, cum ar fi cancerul de san. Pe de alta parte, populatiile asiatice au o rata foarte mica de a face cancer la san. In acelasi timp, s-a dovedit ca totusi, fitoestrogenii, cum ar fi genisteina, si-a dovedit proprietati protective impotriva cancerului. Concluzia ar fi ca un consum moderat de soia, protejeaza impotriva bolilor hormono-dependente.

Soia este modificata genetic

Este adevarat. Iar motivul pentru care 80% din soia existenta pe piata este modificata genetic, este pentru ca o face mai ieftina. Conform unui biolog roman, soia  ne-modificata genetic necesita stropire cu 4-5 tipuri de erbicide, in timp ce cea modificata genetic, doar cu un singur tip. Problema nu o vad in ceea ce priveste consumul nostru de soia si produse derivate, intrucat in momentul in care cumperi un astfel de produs poti sa alegi in functie de eticheta, pe care scrie daca este facut din soia nemodificata genetic. Problema este insa ca animalele a caror carne si produse le consumam (inclusiv oua, lactate) sunt hranite cu soia modificata genetic. De asemenea, numeroase produse pe care le consumam contin intr-o proportie mai mare sau mai mica soia : ciocolata, produse de patiserie, mezeluri etc. Astfel, ajungem sa consumam o cantitate mare de soia modificata genetic, iar efectele pe termen lung asupra sanatatii sunt necunoscute. S-a constatat la soarecii din laborator, modificari/displazii ale ficatului, afectiuni ale aparatului reproducator, infertilitate etc. Prin urmare limitati nu neaparat consumul de produse din soia, ci consumul de produse ce contin soia !

De ce totusi soia este sanatoasa ?

Soia sau, mai concret, produsele derivate din soia sunt foarte sanatoase. Acest fapt este dovedit si de longevitatea asiaticilor, precum si de incidenta scazuta a bolilor cu care se confrunta civilizatiile vestice. Soia are numeroase beneficii pentru sanatate, dar doar daca este fermentata. Aceasta pentru ca prin procesul de fermentatie, fitatii continuti si ceilalti anti-nutrienti, se reduc considerabil. Popoarele asiatice, admirate pentru sanatatea lor, consuma in mod traditional doar produse de soia fermentate. Iar, ca sa nu mai lungesc povestea, acestea sunt produsele de soia pe care le recomand a fi incluse in alimentatia noastra :

  • Tofu – pe internet si in cartile de retete exotice se gasesc numeroase retete ce incorporeaza tofu ca si ingredient de baza. Gasim tofu si in supermarket-uri, dar eu prefer sa cumpar tofu fie de la magazinele asiatice, fie de la magazinele naturiste;
  • Sos de soia – confera un gust excelent preparatelor si inlocuieste cu succes sarea. Pe piata se gasesc numeroase sortimente de sos soia. Atentie pe care il alegeti, intrucat sunt multe sortimente obtinute prin procedee chimice. Cautati un sos de soia traditional.
  • Pasta miso – din aceasta pasta se face minunata supa miso (reteta aici), recomandata de multi nutritionisti de renume, printre care si dr.Gillian McKeith, ca avand efecte detoxifiante. Se gaseste si la noi pasta miso.
  • Natto – este o mancare traditionala japoneza, consumata de peste o mie de ani si este facuta din boabe de soia fermentate cu ajutorul unei bacterii benefice – un puternic probiotic, Bacillus subtilis. Mai multe despre Natto afla din acest articol;

In concluzie :

Consumati doar produse de soia fermentate !

Evitati celelalte produse obtinute din soia (crenvursti, pate-uri, mezeluri, burgeri etc – am vazut numeroase sortimente existente pe piata), dar si produsele pe a caror eticheta se specifica un anumit continut de soia si mai ales produse obtinute de la animale hranite cu soia !