Farmacia din bucataria ta

Te-ai gandit vreodata la bucataria ta ca ar putea fi o farmacie? Hipocrate, parintele medicinei, ne-a spus : “Hrana sa va fie leac si leacul hrana”.

Asadar, te invit intr-o mica excursie prin bucataria ta, pe care doresc sa ti-o infatisez sub o alta forma : de farmacie. Diversele ingrediente, condimente si plante, pot deveni un adevarat tratament naturist pentru tine si familia ta, daca stii cum si cand sa le folosesti. 

Iata doar cateva exemple, pe care sigur le ai in bucatarie sau daca inca nu le ai, le poti procura cu usurinta:

Bicarbonatul de sodiu

In caz de probleme digestive, hiperaciditate, balonari, 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu stins cu sucul de la o jumatate de lamaie si adaugat intr-un pahar cu apa calda, reprezinta un remediu excelent. 

Daca fierbem fasole, linte, naut sau alte leguminoase, este indicat sa adaugam in oala si 1/2 de lingurita de bicarbonat, pentru a neutraliza acizii si pentru a le face mai usor de digerat. 

De asemenea, pentru afectiuni ale pielii, urticarii, eczeme, se poate adauga bicarbonat de sodiu in apa de baie, ce va imbunatati circulatia sanguina si va accelera vindecarea pielii. 

Scortisoara

Este un condiment placut aromat, cu proprietati energizante si antiseptice. Este foarte buna de folosit in curele de dezintoxicare si nu numai. Are un potential antioxidant foarte mare. Scortisoara amelioreaza digestia si are un efect depurativ natural. 

In general, se foloseste in mancarurile dulci (asa ne-am obisnuit), insa in bucatariile exotice, scortisoara este un ingredient nelipsit in toate preparatele.

Iti recomand sa incerci o combinatie extraordinara : rosii + usturoi + scortisoara. La orice sos de rosii cu usturoi, presara si scortisoara. Iti garantez ca vei fi uimit(a) de gustul si aroma deosebita pe care o va capata preparatul. 

Coriandru 

Aceasta planta o putem gasi in bucataria noastra fie sub forma de seminte, fie sub forma sa verde, foarte asemanator cu patrunjelul. 

Este o planta aromatica, cu proprietati racoritoare si care stimuleaza digestia. 

Este un bun stimulent al fluxului urinar, iar daca ne confruntam cu dificultati la urinare cauzate de o litiaza renala sau nisip la rinichi, atunci e bine de stiut ca ne putem ajuta de semintele de coriandru. Putem sa facem un ceai din apa clocotita, turnata peste seminte de coriandru si infuzate timp de 15 minute. Acest ceai este foarte benefic in cazul in care avem calculi urinari, dar este contraindicat in cazul infectiilor urinare. De asemenea, acest ceai este indicat si pentru balonari, greata, voma sau alte tulburari de digestie. 

Chimion

Un condiment des folosit in preparatele de inspiratie orientala, semintele de chimion sunt si foarte recomandate pentru buna functionare a sistemului digestiv, facilitand secretiile gastrice. De asemenea, daca va confruntati cu crampe sau dureri abdominale, atunci chimionul poate constitui un tratament excelent. 

In caz de diaree sau enterita, se prajesc 1 lingura de seminte de chimion, se macina si se amesteca cu chefir de capra. 

Mierea

Mierea poate fi tamaduitoare pentru numeroase afectiuni si probleme de sanatate. De asemenea, faciliteaza transportul substantelor active din plante catre tesuturi. Mierea poate fi folosita atat intern, cat si extern. Extern, mierea se dovedeste a fi un foarte bun dezinfectant pentru plagi, grabind vindecarea si cicatrizarea pielii. 

Atentie : mierea nu se fierbe, intrucat isi pierde toate proprietatile sale curative. 

Piperul

Piperul este un condiment, dar mai mult decat atat, este un suport benefic pentru cresterea randamentului de asimilare a tuturor celorlalte condimente si principii active din plante, marindu-le eficienta de sute sau chiar mii de ori.

In religia budista, piperul este inclus în scurta lista de doar 5 medicamente naturiste pe care un calugar are nevoie sa le poarte in permanenta la el.

Piperul este un condiment cu efect profund benefic pentru sistemul circulator si respirator, contribuind cu mare eficienta la imbunatatirea starii generale de sanatate.

Turmericul

Curcumina este substanta activa din turmeric, o planta originara din India. Turmericul poate fi folosit cu succes atat intern, cat si extern.

Curcumina este una dintre cele mai active substante care lupta impotriva radicalilor liberi regenerand tesuturile si intarind sanatatea fiintei umane.

Datorita proprietatilor sale anti-inflamatorii, turmericul trateaza in mod natural artrita si artrita reumatoida. Are proprietati anti-inflamatorii naturale si are acelasi efect precum multe medicamente anti-inflamatoare de sinteza, dar turmericul este lipsit de efectele adverse.

In caz de psoriazis sau alte afectiuni inflamatorii ale pielii, turmericul este un foarte bun tratament natural. 

Acestea sunt doar cateva exemple de medicamente naturale, foarte la indemana, pe care le poti gasi cu usurinta, chiar in bucataria ta. 

Sa nu uitam, insa, ca orice aliment poate fi medicament, daca respectam cateva reguli de baza :

>> Regula alimentului pur, integral

Ori de cate ori oamenii modifica alimentele, aproape intotdeauna le reduc valoarea. Prin procesare, adaugare de sare, albire, incalzire si conservare putem crea alimente atat de modificate incat avem toate motivele sa ne temem de efectele acestora asupra organismului nostru.

Alimente integrale se numesc cerealele integrale, fructele, legumele, nucile si semintele.

>> Regula proportiilor

Trebuie sa consumam diverse tipuri de alimente-legume, fructe, amidon, proteine, in proportii adecvate.

>> Regula diversitatii

Trebuie sa consumam alimente variate.Diversitatea ne asigura ca organismul primeste toate elementele de care are nevoie.

>> Regula moderatiei

Atunci cand consumati unul sau mai multe alimente in exces, provocati un dezechilibru al organismului.

In final, recomandarea mea este ca, inainte de a deschide dulapiorul cu medicamente sau de a da o fuga pana la farmacia din colt, sa arunci o privire prin bucataria ta! Sunt sigura ca vei gasi acolo tot ce ai nevoie pentru sanatatea ta!