Fistic, 150g | Solaris

Informații suplimentare

Brand:

Vandut de:

Categorie:

Subcategorie:

Fistic, 150g | Solaris Unul dintre cei mai vechi arbori cu fructe oleaginoase, mentionat chiar si in Vechiul Testament, cu un trecut datand de mai bine de 9000 de ani, fisticul este samanta fructului arborelui de fistic (Pistacia vera) ce apartine, impreuna cu sumacul, mango si caju, familiei Anacardiaceae.Originar din Orientul Mijlociu, mai specific din Turcia, conform unor descoperiri arheologice recente, fisticul are o istorie deosebit de interesanta. Unele legende afirma ca regina din Sheba a emis un decret conform caruia fisticul a fost catalogat drept un tip de mancare exclusiv regala, interzicand populatiei sa cultive fistic pentru uzul personal. De asemenea, fisticul putea fi regasit in anticele Gradini suspendate ale Babilonului, gradini ce au apartinut regelui Nabucodonosor al II-lea, fiind considerate una dintre cele žSapte minuni ale lumii. Fisticul s-a raspandit din Orientul Mijlociu in Europa, in cursul Evului mediu, prin intermediul vechiului drum comercial al matasii.In zilele noastre, principalii producatori si exportatori de fistic la nivel mondial sunt Iran si SUA (California in special), fiind urmati de Turcia, Siria, China, Grecia si Italia.Fisticul creste sub forma unor ciorchini, asemanatori strugurilor, fructul arborelui de fistic fiind o drupa ce contine o samanta lunga, comestibila, cu un invelis mov in exterior si un miez verde deschis, foarte aromat, in interior. Aceasta samanta este incapsulata intr-o coaja groasa care, pe masura ce se coace, isi schimba culoarea din verde in galben-rosiatic, dupa care se crapa singura, lasand la vedere miezul de fistic.Fisticul este comercializat intreg sau decojit, crud sau copt. De asemenea, poti intalni ulei de fistic, faina de fistic, chiar unt de fistic, toate fiind obtinute prin diverse procedee de prelucrare a semintelor de fistic. Fisticul este potrivit in dieta vegana, vegetariana, ketogenica, in dieta fara gluten si este recomandat perioadelor de post, dar si in alimentatia persoanelor ce isi doresc sa manance cat mai sanatos.Ramai alaturi de noi pentru a descoperi benficiile consumului, unele modalitati in care poti consuma fisticul, precum si alte informatii (speram noi) interesante despre fistic.Compozitia nutritionala a fisticuluiIntocmai precum celelalte fructe si seminte oleaginoase, fisticul este o sursa bogata in special de grasimi sanatoase, nesaturate, in special mononesaturate, dar si polinesaturate (in procent de aproximativ 40%), proteine (aproximativ 20%) si fibre (aproximativ 10%), cu un aport de carbohidrati redus (18%).De asemenea, fisticul are un continut complex si variat de micronutrienti, de vitamine si minerale, precum:vitamina B1 si B6 (in proportii mari), dar si vitaminele B2, B3, B5, din complexul de vitamine B, vitamina E, A si C, acid folic.minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, mangan, seleniu.Fisticul contine toti aminoacizii esentiali pentru un organism sanatos, antioxidanti (luteina si zeaxantina, polifenoli), fitosteroli si tocoferoli.Cate calorii are fisticulFisticul crud, natural, de la Solaris contine aproximativ 560 kilocalorii la o cantitate de 100 g. Fisticul are mult mai putine calorii decat majoritatea celorlalte nuci si seminte (de exemplu, migdalele sau nucile), dar si un procent semnificativ mai mare de proteine si aminoacizi decat acestea.Consumat in cantitati moderate, crud si fara adaos de sare, fisticul nu aduce un aport caloric ridicat si, in consecinta, nu ingrasa si nu conduce la cresterea tensiunii arteriale.Datorita continutului bogat in lipide, consumul de fistic induce satietate pe termen lung, chiar si daca este consumat in cantitati mici si elimina poftele alimentare, in special a celor pentru carbohidrati care sunt, cel mai adesea, in mare masura responsabile pentru acumularea kilogramelor in plus.Beneficiile consumului de fisticBogat in proprietati nutritive, fisticul confera o multime de beneficii organismului, contribuind la mentinerea sanatatii acestuia. Printre aceste beneficii, se numara si urmatoarele:protejeaza inima si sistemul cardiovascular – continutul bogat in acizi grasi mononesaturati si fitosteroli contribuie la reducerea tensiunii anteriale si previne afectiunile cardiace. Aminoacidul L-arginina din compozitia fisticului are, de asemenea, un rol important in procesele metabolice, prevenind obturarea arterelor si instalarea afectiunilor cardiace. Magneziul are o actiune neurovegetativa calmanta asupra plexului cardiac. confera sanatate sistemului ocular – fisticul este o sursa bogata de luteina si zeaxantina, doi antioxidanti esentiali pentru sanatatea ochilor, ce au rolul de a imbunatati vederea si de a scade riscul aparitiei cataractei si a degenerarii maculare, asociate cu inaintarea in varsta. mentine sanatatea oaselor si a dintilor – datorita mineralelor continute de fistic, in special de magneziu, fosfor si calciu care au rolul de a asigura rezistenta oaselor si a dintilor. Consumul de fistic, impreuna cu alte alimente si suplimente ce contin aceste minerale, previn deteriorarea dintilor, reducand riscul fracturilor si a osteoporozei. sustine buna functionare a sistemului digestiv – fisticul contine fibre prebiotice intr-o cantitate considerabila, ce au rolul de a hrani bacteriile intestinale sanatoase, mentinand o flora intestinala echilibrata. De asemenea, sustin peristaltismul intestinal si previn constipatia. asigura buna functionare a sistemului nervos – vitamina B6 din compozitia fisticului are un rol benefic asupra sistemului nervos, faciliteaza procesul de transmitere a impulsurilor nervoase. Fisticul are proprietati analeptice, ce stimuleaza functiile sistemului nervos central si redau vitalitatea persoanelor convalescente. protejeaza si mentine tineretea pielii – fisticul (indeosebi uleiul de fistic) contine vitamina E, un antioxidant puternic ce are rolul de a proteja pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete si de a o hidrata prin intermediul principiilor emoliente. Uleiul de fistic se absoarbe usor in piele si poate fi folosit pentru masaj, avand efectul de a reda elasticitatea pielii si de a preveni afectiunile ce vizeaza pielea. sursa bogata de antioxidanti – in special luteina, beta-carotenul si gama-tocoferolul indeplinesc rolul de antioxidanti eficienti in neutralizarea radicalilor liberi si in combaterea stresului oxidativ, al deteriorarii celulare. tonic hepatic – sustine functionarea normala a sistemului hepato-biliar, protejand si regenerand celulele hepatice si contribuind la detoxifierea ficatului. Indicat in hepatita.sustine sistemul imunitar regleaza nivelul de zahar din sange – fisticul are un indice glicemic mic si un aport scazut de carbohidrati, nu produce cresteri bruste ale glicemiei. imbunatateste functiile creierului – anumite studii au indicat o imbunatatire a capacitatii de concentrare, de procesare cognitiva, memorare si invatare, in corelatie cu consumul de fistic. Previne deteriorarea cognitiva intalnita in cazurile de dementa. contrbuie la reglarea greutatii corporale tonic general – confera energie si vitalitate, combate starile de oboseala, astenie fizica.Cum putem consuma fisticul – metode de administrarePoti consuma ca atare fistic crud, copt sau prajit, cu adaos de sare sau nu, pentru o gustare rapida si satioasa. Fisticul, mai ales cel crud, se combina foarte bine cu alte nuci sau seminte, dar si cu fructele uscate. Poti crea o combinatie in acest mod si te poti bucura de o gustare sanatoasa.Din fistic se poate obtine ulei de fistic care poate fi folosit atat in scop alimentar, putand fi adaugat la salate sau alte mancaruri, dar si cosmetic. Faina de fistic poate fi folosita cu sucees la prepararea unor dulciuri sau produse de patiserie ori panificatie. Untul de fistic este obtinut prin procedee de macinare si poate fi adaugat in compozitia unor creme cu ciocolata sau peste clatite, ori in compozitia sosurilor pesto.Fisticul se potriveste cel mai bine deserturilor si dulciurilor, fiind un ingredient de nelipsit in halvita (nuga), baclava, halva sau inghetata. Poate fi taiat in bucati mici si adaugat in compozitia unor budinci, creme ale unor prajiturilor, in ciocolata.Poti presara fistic peste salatele de fructe, poti adauga fistic la musli sau granola, peste cerealele cu lapte, in smoothie-uri. Fisticul poate fi adaugat si in blatul unor biscuiti sau fursecuri sau in torturile ori bomboanele raw-vegane.In ceea ce priveste preparatele sarate, poti adauga fistic in salate, peste orez, in pesto (ca inlocuitor al semintelor de pin).Fisticul adauga o nuanta frumoasa, verde-mov, mancarurilor in care alegi sa il integrezi.Cum se pastreaza prospetimea fisticuluiFisticul crud in coaja, in varianta bio sau nu, este unul dintre produsele aflate astazi in stocul celor mai multe magazine online, pretul sau fiind mai mare decat al altor seminte oleaginoase sau nuci. Aceasta se datoreaza proceselor complexe de cultivare, maturare si recoltare, ce au loc doar in anumite zone ale lumii si presupun anumite conditii climaterice si de sol specifice. De asemenea, implica munca manuala de separare a semintelor de calitate superioara de cele inferioare.Poti pastra fisticul crud proaspat, pentru o perioada indelungata de timp, lasandu-l in coaja si punandu-l intr-un borcan, la loc uscat si racoros, departe de lumina soarelui si sursele de caldura. In acest mod, termenul de valabilitate al semintelor de fistic poate fi prelungit, pentru a te bucura mai mult timp de proprietatile sale nutritive si gustul sau specific, dulceag si usor aromat.ContraindicatiiConsumat in cantitati moderate, fisticul crud nu prezinta riscuri pentru sanatate si, implicit, nici contraindicatii. Fisticul crud este contraindicat doar copiilor mici si persoanelor ce prezinta alergii la diverse tipuri de nuci. Simptomele ce indica o posibila alergie la fistic pot fi urmatoarele: urticarie, prurit, roseata la nivelul pielii, greata, varsaturi, diaree, crampe abdominale.In concluzie, recomandam persoanelor alergice la nuci si seminte sa evite consumul de fistic. De asemenea, recomandam persoanelor hipertensive si a celor cu retentie de lichide sa nu consume in cantitati mari fistic prajit cu adaos de sare deoarece sodiul in exces nu are efecte benefice asupra lor.

Produse similare

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.