Fulgi de Ovaz Extra Fini, 400g | Solaris

Informații suplimentare

Brand:

Vandut de:

Categorie:

Subcategorie:

Fulgi de Ovaz Extra Fini, 400g | Solaris Utilizat initial ca planta furajera in alimentatia cailor si a altor animale erbivore, ovazul a inceput inca din Evul Mediu sa fie integrat treptat si in alimentatia de zi cu zi a oamenilor, in special in cadrul populatiilor din nordul si centrul Europei.Ovazul (Avena Sativa) este o planta erbacee ce apartine familiei Gramineae, avand tulpina de tip pai si inflorescenta sub forma de spic. Culturile de ovaz sunt foarte populare indeosebi in Scotia si Anglia, ovazul fiind ingredientul principal al multor preparate: de la terci (porridge), la budinci, prajituri sau biscuiti. In Romania, zonele cele mai favorabile cultivarii ovazului se afla in Podisul Transilvaniei, in Campia de Vest si in nordul Moldovei.In dieta zilnica, ovazul face parte din grupa cerealelor esentiale datorita aportului sau nutritiv ridicat. Poate fi introdus in alimentatie sub forma de boabe, tarate, faina, gris sau fulgi, chiar si sub forma de lapte vegetal. Dintre toate aceste tipuri, fulgii de ovaz reprezinta varianta cea mai versatila si usor de adaptat mai ales micului dejun si gustarilor rapide.Te-ai intrebat vreodata cum se obtin fulgii de ovaz? Raspunsul este foarte simplu. Iata cum:Ajunse la maturitate, boabele de ovaz sunt recoltate, apoi sunt curatate de impuritati (nisip, pleava sau alte ierburi) si sunt separate in functie de dimensiuni.In urmatorul stadiu, cu ajutorul unui utilaj specific, sunt indepartate cojile pentru a obtine crupele de ovaz.Crupele sunt supuse unui tratament cu aburi, de absorbtie a umezelii, proces necesar pentru inhibarea activitatii anumitor enzime lipolitice care, in cazul in care nu ar fi neutralizate, ar descompune grasimile din cereale pentru a elibera acizi grasi, conducand la rancezirea crupelor de ovaz si, implicit, la un gust amar al acestora.Crupele sunt trecute printr-un utilaj industrial specific care le confera o forma turtita. In functie de dimensiunea initiala a boabelor, se obtin fulgi de ovaz si fulgi de ovaz fin.Fulgii uscati sunt ulterior ambalati.Datorita proceselor blande de productie, aproape toate substantele nutritive continute in fulgii de ovaz raman active, astfel incat exista o multime de beneficii pentru care sa-i incluzi in alimentatia ta.Beneficiile consumului fulgilor de ovaz Reprezinta o sursa nutritiva complexa, bogata in carbohidrati, fibre, vitamine si minerale, confera nu doar satietate, ci si energie pentru intreaga zi; Sunt o solutie rapida si sanatoasa pentru micul dejun sau pentru gustarile din timpul zilei; Sunt un ingredient versatil intr-o multime de retete; Adecvati atat in alimentatia adultilor, cat si a copiilor; Adecvati in dieta veganilor si in dieta fara gluten; Indicati pentru persoanele convalescente, fiind hranitori, usor asimilabili si digerabili. Valorile nutritionale ale fulgilor de ovazO cantitate de 80 g (1/2 cana) de fulgi de ovaz contine aproximativ:69 g glucide10 g fibre13 g proteine7 g grasimi Fulgii de ovaz sunt bogati in carbohidrati, fibre solubile si insolubile, contribuie la mentinerea greutatii corporale, generand senzatie de satietate si dimunand apetitul. Ovazul contine intr-o proportie ridicata beta-glucan, o fibra solubila cu importante efecte hipocolesterolemiante si hipoglicemiante, dar si de reglare a greutatii corporale.Comparativ cu celelalte cereale, ovazul contine cei mai multi aminoacizi esentiali. Dintre acestia, intr-o proportie considerabila se regaseste lizina, un aminoacid care sustine atat regenerarea si dezvoltarea masei musculare, cat si sistemul imunitar. Intrucat este bogat in aminoacizi, fulgii de ovaz sunt indicati in alimentatia vegetarienilor si veganilor.Cate calorii au fulgii de ovaz 100 g fulgi de ovaz contin aproximativ 380 kcal . Din acest motiv, se recomanda a fi inclusi in prima masa a zilei, la micul dejun, pentru a beneficia de toata energia necesara desfasurarii activitatilor din rutina de dimineata.Datorita continutului bogat in beta-glucan (fibra care reduce apetitul, poftele alimentare si confera senzatia satietatii), ovazul este indicat si in cazul dietelor pentru slabit. Intrucat induce satietate, aceasta va conduce la reducerea cantitatii de calorii consumate pe parcursul zilei.Principalele vitamine si minerale din compozitia fulgilor de ovaz Fulgii de ovaz contin complexul de vitamine B, in special vitamina B1 (tiamina), B2, B6 si B9 (acidul folic), vitamina E si K.In ceea ce priveste oligoelementele, in compozitia fulgilor de ovaz regasim: fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc, potasiu, calciu, nichel, mangan.Indicele glicemic al fulgilor de ovaz Indicele glicemic reprezinta o modalitate simpla de a estima impactul diferitelor alimente asupra glicemiei. In cazul fulgilor de ovaz, acesta este de aproximativ 40, fiind un indice glicemic mic spre mediu.Alimentele cu un indice glicemic mic sunt ideale pentru mentinerea glucozei din sange la un nivel cat mai stabil. Mentinerea acestui nivel scazut este esentiala in special in cazul unor afectiuni precum diabet, obezitate, cancer. Din acest motiv, fulgii de ovaz sunt un aliment indicat in dieta si tratamentul acestor afectiuni.Beneficiile consumului fulgilor de ovazPe langa aportul nutritiv complex, fulgii de ovaz confera o multime de alte beneficii organismului uman, contribuind la mentinerea unei stari excelente de sanatate. Printre aceste beneficii se numara urmatoarele: Actiune hipocolesterolemianta – conform unor studii realizate la Colegiul de Medicina al Universitatii din Kentucky, 40g/zi de fulgi de ovaz scad cu 20% nivelul de colesterol si, in special, fractiunea LDl sau žcolesterolul rau. Actiune anticanceroasa – scad in special riscul aparitiei cancerului de colon. Actiune laxativa – vindeca simptomele constipatiei, sustin sanatatea tractului digestiv. Actiune diuretica Regleaza greutatea corporala Actiune hipoglicemianta – mentin nivelul de zahar din sange la un nivel relativ constant, fiind indicati pentru prevenirea aparitiei diabetului de tip 2. Actiune antioxidanta – protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi si reduc stresul oxidativ. Rol antiinflamator si de protectie a pielii – fulgii de ovaz sunt eficienti in tratarea iritatiilor, a mancarimilor, a eruptiilor cutanate, datorita avenantramidelor (compusi fenolici renumiti pentru proprietatile lor antiinflamatorii). Regleaza tensiunea arteriala – elimina riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Imbunatatesc calitatea somnului – aminoacizii din compozitia fulgilor de ovaz stimuleaza productia de melatonina, hormon ce este asociat cu inducerea somnului. Vitamina B6, prezenta in tabelul nutritional al ovazului, contribuie la reducerea stresului si, implicit, la reducerea incidentei insomniilor. Scad riscul de aparitie a astmului la copii Stimuleaza imunitatea impotriva infectiilor – beta-glucanul impreuna cu zincul din compozitia ovazului au rolul de a conduce neutrofilele catre zona din corp care prezinta o infectie si confera capacitatea de a elimina bacteriile ce au facut posibila aparitia infectiei. Mentin sanatatea sistemului osos – datorita continutului ridicat de fosfor si calciu. Actiune tonica si energizanta – fiind o sursa de carbohidrati complecsi, nutrientii sunt absorbiti lent in organism. Continutul ridicat de mangan contribuie la functionarea optima a metabolismului.Fulgii de ovaz – beneficiile uilizarii in tratamentele faciale Aplicatiile externe (cataplasmele, mastile si tratamentele faciale) reprezinta o alta modalitate de a beneficia de proprietatile antiinflamatoare, calmante si protectoare ale ovazului. Fulgii de ovaz sunt eficienti atat in tratamentul aplicat tenului gras cu tendinte acneice, cat si al tenului uscat. Totodata, pot fi folositi si ca exfoliant.Tratament facial cu fulgi de ovaz pentru tenul acneic Fierbe cateva grame de fulgi de ovaz in apa fierbinte (in cantitati aproximativ egale) si amesteca pana obtii o pasta. Dupa ce s-a racit, aplica aceasta pasta pe fata, lasand-o sa actioneze 20 de minute, dupa care se poate indeparta cu apa calda. Pentru rezultate vizibile, este necesar ca tratamentul sa fie aplicat de minim 2-3 ori pe saptamana.Tratament facial cu fulgi de ovaz pentru piele uscata, iritata si cu tendinte de mancarime Prepara jumatate de cana de terci de ovaz. Pentru aceasta, pune la fiert cateva linguri de fulgi de ovaz in apa fierbinte si amesteca pana devine o pasta. Intrucat fulgii sunt fini, se vor inmuia in doar cateva minute. Apoi, amesteca intr-un bol terciul cu 1/4 cana apa calduta si o lingura de ulei de cocos topit. Aplica masca pe fata si gat si las-o sa actioneze timp de 10-15 minute. Clateste cu apa calda.Exfoliant cu fulgi de ovaz Amesteca o lingura de fulgi de ovaz macinati cu ulei de masline presat la rece sau cu ulei de migdale si adauga o picatura de ulei esential de lavanda. Aplica pe fata exfoliantul cu miscari usoare, circulare. Poti indeparta cu apa calduta pasta respectiva, dupa un interval de 10-15 minute.Cum pot fi introdusi in dieta fulgii de ovaz. Cum consumam fulgii de ovaz?La micul dejun sau la cina, ca gustare sau masa principala, versatilii fulgi de ovaz se preteaza la o multime de combinatii alimentare.Poti obtine un porridge rapid si delicios inmuind fulgii de ovaz cu apa sau cu lapte (inclusiv lapte vegetal, precum cel de migdale sau de cocos) sau cu iaurt, dupa care poti adauga un varf de scortisoara, miere sau alt indulcitor. Poti combina porridge-ul cu fructe (mar, banane sau fructe de padure), cu seminte sau cu fructe uscate.Cu cat fulgii sunt mai fini, cu atat se dizolva mai repede in lichidul preferat. Fulgii extrafini se inmoaie in cateva minute in lichidele la temperatura camerei si instant in lichidele fierbinti.Poti incerca diverse retete, de la fursecuri din fulgi de ovaz si stafide, la briose, biscuiti, prajituri, batoane de cereale, granola, clatite. Poti adauga fulgi de ovaz si in compozitia pentru paine.Fulgii de ovaz in dieta bebelusilor Ovazul, impreuna cu alte cereale integrale (precum orezul nedecorticat, orzul, meiul, produsele de panificatie din faina integrala) furnizeaza cantitati considerabile de carbohidrati complecsi, benefici pentru copiii in crestere. Intrucat nu contine gluten (proteina cu potential alergen), ovazul poate fi introdus in alimentatia bebelusului mai devreme decat graul, inca de la 7-8 luni.O portie de 100 g de fulgi de ovaz contin aproximativ 44% din necesarul zilnic de magneziu si 25% din doza zilnica recomandata de zinc, motiv pentru care sunt excelenti in alimentatia bebelusului, cele doua minerale fiind esentiale pentru cresterea si dezvoltarea sa.Incepand cu varsta de 7 luni si pana in momentul in care copilul invata sa mestece, poti prepara ovazul sub forma de porridge. Atunci cand copilul invata sa mestece bine, poti prepara o multime de retete, precum cele de paine, fursecuri, biscuiti.Fulgii de ovaz in dieta sportivilor Datorita valorii nutritionale ridicate si a carbohidratilor complecsi, fulgii de ovaz sunt ingredientul ideal pentru dieta unui sportiv. Ei sustin organismul prin intermediul aportului de vitamine si minerale si induc senzatia de satietate pentru un timp indelungat, fara a activa depozitele de grasime.Poti alege intre a lua o masa (ce are la baza fulgii de ovaz) inainte sau dupa antrenamente, in functie de durata de timp care se scurge de la masa pana la antrenament. Este indicat ca fulgii de ovaz sa fie consumati inainte de antrenament doar daca ai la dispozitie minim 2 ore, pentru ca procesul digestiei sa aiba loc. In caz contrar, este recomandat sa inversezi ordinea celor doua actiuni si poti alege un suc sau un smoothie in loc de porridge, pentru o masa rapid digerabila inainte de antrenament.Contraindicatii Consumat in cantitati obisnuite, ovazul nu este toxic si nu prezinta afecte adeverse. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca el sa nu fie bine tolerat de catre cei care sufera de alergie la ovaz, de intoleranta la nichel sau la alti compusi ai sai.Desi studiile medicale recente afirma ca ovazul nu contine gluten, persoanele care sufera de boala celiaca (intoleranta la gluten) pot avea simptome asemanatoare cu cele generate de consumul de gluten daca acestia au consumat ovaz in cantitati mari sau daca in timpul procesului tehnologic, boabele de ovaz au fost amestecate accidental cu cele de grau. Pentru aceste persoane, se recomanda achizitionarea ovazului certificat ca fiind pur.Consumul excesiv de ovaz poate provoca: disconfort stomacal sau abdominal, flatulenta, cresterea peristaltismului.

Produse similare

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.