Brand: | |
---|---|
Vandut de: | |
Categorie: | |
Subcategorie: |
Hrisca Boabe Crude, 500g | Solaris Hrisca este o pseudocereala considerata adeseori superaliment, care este cultivata pentru semintele sale (boabele de hrisca sau crupele), pentru faina obtinuta din boabele sale si pentru florile aromate si atractive, pe care albinele le folosesc pentru a produce o miere delicioasa, cu un gust dulce intens si o aroma specifica. Intrucat nu contine gluten, este un aliment potrivit pentru persoanele care sufera de simptomele bolii celiace sau de intoleranta la gluten, impreuna cu alte pseudocereale precum quinoa sau amaranth-ul.Hrisca (Fagopyrum esculentum) este o planta ierboasa anuala care apartine familiei Polygonaceae, impreuna cu alte plante precum macrisul, troscotul, rubarba sau stevia. Frunzele plantei au forma de inima, iar florile sunt grupate in inflorescente, avand o culoare alb-rozalie. Semintele sau boabele de hrisca au o forma triunghiulara si sunt protejate la exterior de o coaja de culoare maroniu inchis sau neagra. Dupa recoltarea semintelor, acestea sunt decorticate, fiind indepartat acest invelis exterior dur si sunt comercializate fie in forma cruda (avand o culoare verzui-maronie), fie coapta (culoare maronie). Din boabele de hrisca se obtine si o faina care este folosita in alimentatie, intr-o multime de preparate.Lunga istorie de aproximativ 6000 de ani a boabelor de hrisca ne dezvaluie provenienta asiatica a acestei plante, hrisca fiind originara din Asia Centrala, din China. Conform unor surse, hrisca a fost adusa pentru prima oara din Asia in Europa de catre cruciati, de unde si denumirea ei frantuzeasca, de cereala a sarazinilor Alte surse indica faptul ca hrisca a fost introdusa in Europa de catre mongoli si turci cu mai mult de 2000 de ani i.Hr.Principalii producatori de hrisca la nivel mondial sunt Rusia, Ucraina, Polonia, Franta, China. Regasim culturi mai mici de hrisca si in Statele Unite ale Americii, Brazilia, Japonia si Republica Moldova.Actualmente, hrisca este consumata aproape in orice colt al lumii te-ai afla, datorita valorii nutritionale ridicate, dar si datorita proprietatilor sale eficiente pentru tratarea unor afectiuni. Din acest motiv, hrisca poate fi considerata un aliment-remediu, cu o multime de benficii asupra organismului. Hrisca este unul dintre alimentele principale din cadrul regimului Oshawa cu numarul 7, un regim de 10 zile, considerat eficient in cazul mai multor afectiuni si boli. Acest regim include pe langa hrisca, grau, orez si mei, sare. Alimentele pot fi preparate in orice modalitate dorita (fierte, coapte, sub forma de terci, batoane sau painici realizate din faina acestora).Te invitam sa ramai alaturi de noi pentru mai multe informatii interesante despre hrisca integrala, despre beneficiile consumului de hrisca, precum si unele modalitati de preparare.Ce contine hrisca integrala – valori nutritionale100g de boabe de hrisca integrale coapte prezinta urmatoarele valori medii ale macronutrientilor:Glucide – 71,5g (din care zaharuri – 0g)Proteine – 13,2gFibre – 10 gGrasimi – 3,4g (din care acizi grasi saturati – 0,7g)Valoare energetica – 343 kilocalorii Asadar, hrisca este o sursa bogata de carbohidrati complecsi (amidon: 70-80%, fagopyritol si D-chiro-inozitol), de proteine si fibre (in special celuloza si lignani), cu un continut infim de grasimi. Este o proteina completa intrucat contine toti cei 9 aminoacizi esentiali (si multi altii) si, in plus, nu contine gluten.Hrisca este o sursa bogata in special de minerale, dar si de vitamine, precum sunt urmatoarele: vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E, P; minerale: potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc, seleniu. In boabele de hrisca integrala mai regasim si alti compusi si substante active esentiale, precum: aminoacizi pretiosi – lizina, arginina, triptofan, histidina, cistina si altii; acizi grasi (oleic, linoleic) si steroli (beta-sitosterol); antioxidanti – in special rutina (principalul polifenol antioxdiant din hrisca, cu rol antiinflamator, de reducere a presiunii arteriale si colesterolului si de prevenire a aparitiei cancerului), quercitina, vitexina, D-chiro-inozitol (regasit in proportii mari in hrisca), proantocianidine oligomerice. Beneficiile consumului de hrisca integralaSursa bogata de nutrienti, hrisca confera, totodata, multiple beneficii asupra organismului si aduce o stare de bine atunci cand este integrata intr-o alimentatie sanatoasa. Hrisca are proprietati nutritive, energizante, vitalizante, protectoare la nivel vascular (fiind indicata in caz de fragilitate vasculara si afectiuni cardiace). Iti prezentam in continuare cateva beneficii pe care ti le poate oferi consumul de hrisca:sustine sanatatea inimii si previne afectiunile cardiace – printre compusii principali ai boabelor de hrisca regasim rutina, magneziu, cupru, fibre, toti acesti compusi avand o actiune benefica asupra inimii. Dintre toate cerealele si pseudocerealele, hrisca este cea mai bogata sursa de rutina, un antioxidant ce confera nenumarate beneficii organismului. Rutina poate preveni aparitia afectiunilor cardiovasculare, prin impiedicarea formarii cheagurilor de sange si prin reducerea inflamatiilor si a tensiunii arteriale. De asemenea, hrisca contine fitosteroli si quercitina, care au un rol de reglare a profilului lipidic, respectiv de scadere a colesterolului rau (LDL) si de crestere a colesterolului bun (HDL). Prin tinerea sub control a acestor factori de risc, o dieta bogata in hrisca te poate ajuta sa reduci posibilitatea dezvoltarii afectiunilor cardiace. poate imbunatati digestia – hrisca contine fibre pe care organismul nu le poate descompune in timpul procesului de digestie. Aceste fibre sustin peristaltismul intestinal si digestia. O dieta bogata in fibre poate preveni constipatia si va proteja sanatatea digestiva. te poate ajuta sa slabesti – hrisca este o sursa considerabila de fibre, proteine si carbohidrati complecsi, cu asimilare lenta. Toti acesti nutrienti confera satietate pe termen lung, diminuand apetitul si reducand numarul total de calorii ingerate in decursul unei zile. contribuie la reglarea nivelului glicemiei – hrisca integrala este o sursa bogata in special de carbohidrati complecsi care sunt descompusi si asimilati mai lent decat carbohidratii simpli. In acest mod, digestia este incetinita, ceea ce ajuta la mentinerea unui nivel stabil al glicemiei, timp mai indelungat. Hrisca are un indice glicemic mediu, iar carbohidratul complex D-chiro-inozitol poate ajuta la sensibilizarea celulelor la insulina si, respectiv, la diminuarea rezistentei la acest hormon. Ceilalti antioxidanti si flavonoidele din compozitia boabelor de hrisca contribuie si ei la reglarea nivelului glicemiei. Astfel, hrisca poate fi considerata un aliment benefic pentru consum mai ales in cazul diabetului de tip 2. confera energie organismului – hrisca contine intr-o proportie considerabila vitamina B3 (niacina), o vitamina esentiala in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor, pe care le converteste in energie, care va putea fi folosita de catre celulele organismului. Hrisca este indicata pentru recuperarea convalescentilor, pentru refacere in caz de oboseala sau astenie. alternativa (fara gluten) la cereale – pentru persoanele care sufera de simptomele bolii celiace sau persoanelor cu intoleranta la gluten. poate preveni boala diverticulara – datorita continutului bogat in special in fibre insolubile care ajuta la cresterea masei scaunelor, prevenind constipatia si scazand riscul aparitiei bolii diverticulare, o afectiune dureroasa ce apare la nivelul colonului. asigura protectie si tonifere la nivel vascular – consumul de hrisca poate intari si tonifia venele si capilarele, fiind indicat in caz de fragilitate vasculara, uneori chiar si in caz de varice. Aceasta actiune se datoreaza in special continutului bogat in polifenolul rutina. aliment antioxidant, cu proprietati anti-cancer – hrisca contine compusi polifenolici si antioxidanti care au un rol protectiv impotriva unor afectiuni precum cancerul sau bolile cardiovasculare. Printre acesti antioxidanti prezenti in boabele si faina de hrisca regasim si flavonoide, precum proantocianidinele oligomerice. Acesti polifenoli antioxidanti actioneaza ca agenti terapeutici impotriva deteriorarii provocate de radicalii liberi si a stresului oxidativ. Antioxidantii sustin functia celulara si protejeaza ADN-ul, prevenind inflamatiile si formarea celulelor canceroase. Consumul de hrisca este indicat (conform unor surse) in special in cazul formelor de cancer dezvoltate la nivelul colonului, cancer gastric si de esofag, dar si in alte tipuri de cancer. mentine un tonus mental bun – indeosebi prin continutul de triptofan.Pentru toate aceste beneficii pe care ti le ofera consumul de hrisca, merita sa nu eziti si sa achizitionezi boabele de hrisca integrala din magazinul online Solaris, la un pret mic, mai mult decat accesibil.Cum se prepara hrisca integralaExista mai multe modalitati in care poti prepara hrisca pentru a te bucura de textura si gustul ei delicios, cat si de beneficiile sale nutritive. prin fierbere: clateste hrisca cu putina apa, apoi pune-o la fiert impreuna cu doua cani de apa si putina sare, timp de aproximativ 20 de minute sau pana cand boabele s-au inmuiat. Raportul cantitativ de o parte hrisca la doua parti apa (1:2) asigura fierberea si absorbtia in totalitate a apei de catre boabele de hrisca. prin hidratare: dupa ce ai spalat in prealabil hrisca cu apa, o poti pune intr-un vas (sau o oala incapatoare) impreuna cu 3 cani de apa si o vei lasa cateva ore (3-5 ore) sau peste noapte, pana cand boabele de hrisca devin moi. In acest caz, apa nu va fi absorbita in totalitate, volumul de apa mai mare fiind necesar doar pentru ca boabele sa fie acoperite in totalitate pe toata durata hidratarii. prin coacere: boabele de hrisca se aseaza intr-o tava, se stropesc cu putina apa si sare si se pun la cuptor pentru aproximativ 10 minute, pana devin crocante si usor de consumat ca o gustare rapida. prin germinare: poti folosi semintele hidratate (prin a doua modalitate) pentru a le germina prin metode naturale, usor de aplicat. Poti consuma germenii de hrisca in diverse salate sau pateuri cu seminte. Hrisca fiarta sau hidratata o poti consuma ca atare, cu ulei, sare si putin marar tocat sau o poti folosi in diverse retete, intocmai precum ai folosi orezul. Timpul necesar pentru fierberea boabelor de hrisca este mai mic decat al orezului. Hrisca coapta este un ingredient principal al mai multor preparate europene si asiatice, purtand denumirea de kasha.Ca sugestii de preparare, iti recomandam sa folosesti hrisca integrala la preparate sarate sau dulci, deopotriva. Este un aliment foarte versatil, usor de incorporat in alimentatie. Poti adauga hrisca fiarta sau hidratata la preparate precum:mancarurile cu legume – de exemplu, pilaf de hrisca cu legumetocanitele de legume cu soslegume calite sau coapte pe gratar (sau stir-fry)diverse salatein compozitia ciorbelor sau supelor, pentru o textura interesantaardei sau dovlecei umplutisarmale vegetarieneunele pateuri vegetalein componenta unor chiftele vegane (de post) sau a drobului vegetarian De asemenea, poti folosi hrisca integrala si pentru deserturi, pentru a le imbunatati atat savoarea, cat si valoarea nutritiva. Cateva idei de preparate dulci, potrivite mai ales pentru micul dejun, care au in compozitie hrisca integrala sunt:porridge din hrisca, lapte (inclusiv vegetal), fructe, nuci;hrisca cu iaurt, seminte de chia si fructele preferate;granolagalusti cu hriscabudinci Produsele de patiserie pot fi delicioase atunci cand printre ingrediente se numara si faina de hrisca obtinuta prin macinarea boabelor de hrisca.