Importanta condimentelor in alimentatie

In domeniul culinar, condimentele joaca un rol deosebit de important, acestea fiind apreciate pentru proprietatile deosebite dar si pentru savoarea pe care o dau mancarurilor. De departe condimentele sunt renumite pentru beneficiile pe care le aduc organismului uman, ajutand la mentinerea sanatatii. Sunt persoane care s-au limitat la clasica sare si piper, insa exista o varietate de condimente de diverse arome, seminte, ce au un potential crescut in imbunatatirea sanatatii.

Potrivit expertilor Vegis.ro, un magazin online de sanatate, este recomandata introducerea unor condimente in alimentatie nu numai pentru gustul inegalabil pe care il confera mancarurilor, dar mai ales pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii organismului. Dintre cele mai apreciate se remarca scortisoara, turmericul, oregano, boia, sofranul, susanul, etc.

Oregano

Acest condiment cu puternic efect antioxidant are in componenta doua elemente cu potential antibacterian ridicat. De asemenea are un continut remarcabil de fitonutrienti necesari in organism. Potrivit unor studii, un gram de oregano are de pana la 42 de ori mai multi antioxidanti decat se gasesc in mere. Acesta poate fi consumat uscat sau proaspat, in preparatele din ou, carne, legume, dar si in sosul pentru salate.

Scortisoara

Indicat spre consum mai ales persoanelor diabetice, condimentul are proprietati antimicrobiane ce stopeaza cresterea si dezvoltarea bacteriilor. Spre exemplu, poate fi utilizat un strop din aceasta in supa pentru a o pastra pentru mai mult timp, dar e preferat de asemenea pentru ca imbunatateste gustul acesteia. Folosesc scortisoara in alimentatie cei care ii cunosc proprietatile antiimflamatorii, fiind cunoscut faptul ca prin consumul acesteia este considerabil imbunatatita functionarea creierului. Nu ar trebui sa lipseasca din lista de condimente utilizate de catre diabetici pentru ca are proprietati excelente ce ajuta la reglarea nivelului zaharului din sange. Aceasta scade nivelul colesterolului si cel al trigliceridelor. Scortisoara in combinatie cu ghimbirul sunt utilizate in cultura chineza in prepararea de ceaiuri ce au ca scop combaterea simptomelor de gripa si raceala.

Turmericul

Renumit pentru capacitatea excelenta de a trata intestinul subtire, acest condiment este de asemenea un excelent antiinflamator. Contine curcumina, acel ingredient ce ii ofera o culoare galbuie. Potrivit nutritionistilor, este un condiment cu efecte deosebite si actiune puternica de combatere a afectiunilor instalate la nivelul intestinului, dar si cele ale colitelor ulcerative, a cancerului, Alzheimer-ului si artritei reumatoide.

 Boia

Aceasta este recomandata in mancaruri pentru ca le ofera acestora o aroma deosebita de ardei dulce. Aceasta planta este apreciata pentru continutul bogat de antioxidanti, precum si pentru cel de fibre, proteine vegetale, zinc, potasiu, precum si acid folic – acidul care combate anemia. Consuma boia mai ales cei care stiu despre proprietatile excelente si efectele pe care le are in procesele degenerative si de imbatranire. In acelasi timp, condimentul asigura inimii o buna functionare, realizand o permeabilitate excelenta a vaselor de sange.

Sofranul

Planta are un puternic efect terapeutic, fiind utilizata nu doar in industria alimentara, dar si in scop medicinal. Lista de beneficii aduse de sofran este destul de lunga. Are proprietati analgezice, stomahice, antispasmodice, antitusive, antiasmatice. Acesta actioneaza ca un tonic gastric si asupra sistemului nervos central.

Vegis.ro pune la dispozitia celor interesati condimentele mai sus mentionate, provenite de la producatori apreciati pentru produsele de calitate pe care le realizeaza, dar si o lista lunga de altele dintre cele utilizate mai rar sau mai frecvent in alimentatie. Doritorii pot comanda de pe vegis.ro condimente, fructe uscate si alte produse ce aduc numeroase beneficii pentru organism, la preturi accesibile.