Iradierea alimentelor si sanatatea noastra

Stiu mai demult de iradierea produselor din import, dar nu am stat sa analizez niciodata, cu adevarat, acest aspect. Ce sa fac acum?! Sa nu mai mananc banane? Sa nu mai mananc portocale, lamai? Un mango delicios sau un avocado cremos?

Insa mi-am propus sa fiu mai atenta cu alimentatia mea, astfel ca i-a venit randul si acestui subiect important : iradierea alimentelor!

Intr-un colt al lumii sau mai aproape de noi, un reactor nuclear face explozie si toata lumea intra in panic. Insa avem o lipsa totala de reactie la gandul ca mancam alimente iradiate.

Ne ingrozim de efectele pe care le are un eventual tratament cu radiatii (in cazul bolii canceroase), dar cand un alt organism viu – asa cum sunt fructele si legumele – este „tratat” cu radiatii, nu ni se pare a fi o mare problema. 

Ce este iradierea alimentelor ?

” Iradierea nu face ca mancarea sa devina radioactiva, nici nu compromite calitatea nutritionala a alimentelor si nu produce schimbari notabile in gust, textura sau aspect. De fapt, efectele iradierii sunt atat de minime, incat este aproape imposibil sa spui daca un aliment a fost supus sau nu iradierii.

Iradierea alimentelor presupune aplicarea radiatiilor ionizate si este o tehnologie ce imbunatateste siguranta alimentelelor si extinde durata de viata la raft, prin eliminarea microorganismelor sau a insectelor. La fel ca procedura de pasteurizare a laptelui sau conservare a fructelor si legumelor, iradierea poate face hrana sa fie mai sigura pentru consumator.” sursa : Food & Drugs Administration.

Acestea sunt declaratiile unei institutii de prestigiu din S.U.A., autoritatea care reglementeaza toate alimentele si medicamentele, de pe piata americana. Asta ni se spune!

Ce nu ni se spune referitor la iradierea alimentelor ?

  • „In ciuda promovarii iresponsabile a procedurii ca fiind sigura, iradierea alimentelor distruge aproape tot din continutul de vitamine si minerale al hranei, produce o serie de subprodusi toxici : formadelhide, benzene si acid formic, precum si subprodusi radiolitic, precum 2-alklycyclobutanoes (2-ACB), despre care s-a demonstrat in testele de laborator si testele efectuate pe animale, ca joaca rol citotoxic (distruge celulele), genotoxic (distruge ADN-ul) si carcinogenic (cauzeaza cancer).” – Green Med Info
  • Alimentele iradiate sunt expuse unui volum echivalent cu jumatate de miliard radiografii la piept, in raze gamma;
  • Pe langa formarea produsilor cu potential toxic de tip 2-ACB, iradierea conduce si la producerea de furan, din acid ascorbic, fructoza, sucroza sau glucoza. Prezenta furanului in alimente poate conduce la toxicitatea ficatului, inclusiv a procesului de carcinogeneza;
  • iradierea hranei distruge enzimele; practic, nu mai putem discuta de hrana vie, in aceasta situatie, indiferent daca alimentul este crud sau gatit;
  • Nu s-au efectuat suficiente studii stiintifice despre impactul iradierii alimentelor asupra sanatatii omului, astfel incat nu se cunosc inca efectele pe termen lung al acestei proceduri;

De ce se iradiaza hrana si de ce este promovata ca fiind o metoda de conservare?

Drumul pe care il parcurge alimentul de la producator si pana la consumatorul final este lung, foarte lung si cuprinde: cultivare, recoltare, ambalare si depozitare en-gross, reambalare si depozitare en-detail, procesare, comercializare retail si consumatorul final.

Oricand, pe parcursul acestor etape, alimentul poate fi contaminat si infestat cu bacterii, microbi, mucegaiuri etc.

Iradierea a fost si este solutia gasita pentru a elimina riscul de contaminare si infestare. Insa, dupa cum am zis si mai sus, nu se cunosc inca efectele asupra sanatatii omului.

Care sunt produsele cel mai des supuse iradierii?

  • fructele si legumele;
  • multe condimente;
  • faina de grau;
  • carnea proaspata;
  • ouale proaspete;

Cum stau lucrurile in Romania?

Daca ai constatat si tu ca rosia din Italia, pe care ai cumparat-o acum 2 luni este inca „proaspata”, atunci afla ca acea rosie a fost supusa procesului de iradiere!

Pe piata din Romania, 99% din produsele ce provin din import sunt iradiate! Initial au fost iradiate fructele si legumele, dupa care metoda s-a extins si la alte produse : condimentele, carnea, faina, cafeaua etc.

In unele tari, produsele supuse iradierii sunt marcate in acest sens. In Romania, nu exista nici o eticheta, nici un marcaj, in urma caruia sa-ti dai seama daca a fost iradiat sau nu alimentul. Singura certitudine pe care o poti avea este ca, daca produsul provine din import, atunci cu siguranta a fost iradiat.

In schimb, consumul de fructe si legume sau alte produse romanesti, este sigur, in sensul ca acestea nu au fost supuse iradierii. Tara noastra nu dispune de tehnologia necesara.

Profesorul Mencinicopschi : „Desi se spune ca nu sunt periculoase, totusi as evita alimentele iradiate macar pentru ca le-a crescut continutul de radicali liberi. S-a demonstrat ca in fructele si legumele tratate prin iradiere creste continutul de radicali liberi”.

Ce avem de facut?

  • evita alimentele din import;
  • evita alimentele pe a caror eticheta scrie : „supus procesului de iradiere” sau „tratat prin ionizare”; (eu nu am vazut inca nici o eticheta in acest sens, dar cine stie);
  • evita alimentele care prezinta acest simbol (este semn ca au fost supuse iradierii) :

Fructe și legume iradiate, ca să pară proaspete – SOS Info România

  • aprovizioneaza-te cu alimente locale, produse romanesti sau din surse de incredere;
  • prefera alimente bio, organice, intrucat acestea, in general, nu sunt sterilizate prin iradiere;

In concluzie, iti recomand din suflet sa eviti orice fel de aliment din import si sa cumperi doar produse romanesti. In ceea ce priveste fructele exotice, precum citricele, rodiile, bananele, avocado, mango, papaya si altele, iti recomand sa te asiguri ca provin dintr-o sursa bio, organica, de incredere. Acest lucru este mai dificil de gasit in supermarket, insa exista magazine specializate pe produse bio, precum : Republica BIO, Vegis sau GradinaSanatatii