Melatonina si somnul de calitate

Somnul ramane inca un mister nedescifrat, insa ceea ce stim cu siguranta despre somn este ca joaca un rol vital pentru sanatatea noastra si bunastarea trupeasca si sufleteasca. Somnul de calitate, dormit la orele potrivite, ne ofera protectie pe toate planurile sanatatii fiintei noastre : fizic, energetic, emotional, mental si spiritual. Iar melatonina este un remediu eficient, secretat de catre propriul nostru organism, in timpul somnului de calitate.

Beneficiile somnului de calitate

Somnul ajuta la buna functionare a creierului si sistemului nervos. In timp ce tu dormi, creierul tau se pregateste pentru urmatoarea zi. Se formeaza noi retele neuronale si se regenereaza tesuturile si celulele nervoase.

Studiile au demonstrat ca un somn de calitate imbunatateste procesul de invatare si rezolvare a problemelor. Somnul bun ne face sa fim mai atenti, mai prezenti, sa luam deciziile optime si sa fim creativi.

Pentru sanatatea corpului fizic, somnul este deosebit de important. Somnul este implicat in toate procesele de vindecare si regenerare, ce au loc in organism. Lipsa somnului sau un somn insuficient si de proasta calitate creste riscul aparitiei bolilor cronice : afectiuni ale inimii si sistemului cardiovascular, probleme renale, tensiune arteriala, atac cerebral, diabet si altele.

In timpul somnului are loc procesul de regenerare si refacere celulara. Somnul profund, de calitate, influenteaza nivelul hormonului de crestere, fiind important pentru copii, adolescenti sau persoane in convalescenta. Acest hormon contribuie la dezvoltarea masei masculare si regenerarea celulelor si tesuturilor, acolo unde este nevoie.

Troubles du sommeil : que faire en cas d'insomnie ?

Melatonina si somnul de calitate

Unul dintre procesele extrem de importante pentru organism, ce au loc in timpul somnului, este productia de melatonina.

Melatonina este un hormon secretat de o micuta glanda, situata in mijlocul creierului : glanda pineala. Noaptea, atunci cand este intuneric, glanda pineala se activeaza si incepe sa produca melatonina, ce urmeaza sa fie eliberata in circulatia sanguina si ne face sa devenim somnorosi. Atunci cand conditiile sunt optime si pineala functioneaza corect, productia de melatonina continua pentru 12 ore. De indata ce soarele rasare, glanda pineala se inchide si nivelul melatoninei in sange descreste.

Principalul rol al melatoninei este de a regla ritmul natural al organismului : adaptarea la ciclu zi/noapte.

Dar, pentru a fi produsa, melatonina necesita conditii speciale, ce sunt destul de greu de intrunit, in viata celor mai multi dintre noi.

In primul rand, melatonina se produce in conditii de intuneric total. Cea mai mica sursa de lumina intrerupe productia de melatonina, ceea ce duce la stresul inutil al organismului, la insomnie, oboseala cronica si toate celelalte probleme ce deriva din asta.

Iar cand fac referire la surse de lumina, ma gandesc in mod special la : telefon, televizor, lumini de veghe, ceas electronic, lumini de afara sau aprinderea unei lumini, in caz ca ne trezim pentru mers la baie. 

Probabil ca singurele conditii potrivite pentru producerea melatoninei sunt cele din natura, pe care le traiau batranii nostrii la tara : culcatul dupa apusul soarelui, linistea si intunericul deplin, netulburat decat de lumina lunii. 

Astfel, pentru a ne asigura conditiile ideale pentru productia de melatonina, trebuie sa avem in vedere eliminarea tuturor surselor de lumina in spatiul destinat somnului, draperii groase la geamuri si eliminarea obiceiului de a merge la baie noaptea sau daca acest lucru este imposibil, se recomanda folosirea unei lumini rosii.

Totusi, pentru o mai buna siguranta, pentru cei care traiesc in marile orase si au un regim de viata modern, se recomanda doua cure cu melatonina pe an : primavara si toamna, atunci cand se schimba ora si se trece la ora de vara, respectiv ora de iarna. 

Suplimentarea cu melatonina este recomandata si la nevoie : 

  • celor ce au probleme cu somnul;
  • persoanelor care sufera de depresie, stres, oboseala cronica sau alte afectiuni ale sistemului nervos;
  • persoanelor aflate in convalescenta sau refacere dupa diverse afectiuni de sanatate;
  • in cazul in care se fac calatorii in tari cu diferente mari de fus orar : in special pentru stewarzi sau piloti de avioane;

Doza de melatonina variaza intre 0.3 mg – 5 mg, in functie de necesitati. Nu s-au raportat cazuri de supradozaj sau reactii adverse. Unele persoane se pot simti putin ametite sau somnoroase. In mod normal, pentru o cura de 10 zile cu melatonina, primavara si toamna, eu iau 3 mg. La nevoie (dupa refacerea postoperatorie) –  consum 5 mg, sub forma acestui supliment de melatonina de la ROTTA NATURA

Melatonină 3 mg. tablete sublinguale cu absorbție rapidă | Rotta Natura

Sunt si persoane care nu constata vreun efect pozitiv, insa acest lucru se datoreaza unei administrari incorecte a melatoninei.

Mod de administrare corect :

Melatonina se ia cu o ora inainte de culcare – in jurul orei 21.00. Dupa administrare, ne bagam in pat si intrerupem orice sursa de “poluare” : televizor, laptop, telefon etc. Este indicat sa ne relaxam, sa facem exercitii de respiratie, sa meditam, sa ne rugam sau sa citim. 

Cea mai buna perioada pentru somn este cuprinsa intre orele 22.00 – 12.00, atunci fiind productia maxima de melatonina. Persoanelor aflate in convalescenta li se recomanda culcatul chiar mai devreme de ora 22.00. Ideal ar fi sa respectam regimul de viata natural, cel practicat de batranii nostrii : culcatul la apusul soarelui si trezitul la rasarit. 

Pentru un somn de calitate, incearca aceste metode 

Din pacate, doar de cativa ani am constientizat cat de important este somnul pentru sanatate si starea de bine : fizica, emotionala si mentala. Mult timp nu am acordat importanta cuvenita somnului, din varii motive : pentru ca nu am stiut, pentru ca nu mi-a pasat, pentru ca atunci cand esti tanar consideri ca nimic nu te poate atinge si asa mai departe.

Insa, nevoia de recuperare a sanatatii m-a impins spre cercetare. Astfel am descoperit, testat si aplicat cele mai bune metode pentru un somn de calitate :

  • Cu cel putin o ora inainte de culcare, inchid orice inseamna televizor, laptop sau telefon. Acestea emit “lumina albastra”, iar creierul nostru percepe ca e inca zi, productia de melatonina fiind astfel stopata sau dereglata;
  • Ma asigur ca ma expun ziua la soare, intrucat glanda pineala produce melatonina in conditiile in care beneficiaza de intuneric total pe timpul noptii si de lumina soarelui, pe timp de zi;
  • Mi-am dublat draperiile la geam si dorm in intuneric complet, iar pentru cine nu are draperii sau jaluzele, poate sa apeleze la o masca de dormit pentru ochi;
  • Pe timp de iarna, obisnuiesc sa fac o baie calda, cu 2 ore inainte de a ma baga la culcare; ma relaxeaza si imi pregateste corpul pentru somn;
  • Temperatura aerului in dormitor trebuie sa se situeze la 20-21 de grade;
  • In cazul in care e nevoie sa ma trezesc noaptea, am o lampa cu sare de himalaya pe care o aprind;
  • Mi-am obisnuit corpul si ma trezesc natural – nu mai folosesc de ani de zile alarma ceasului;
  • In masura posibilitatilor, incerc sa practic “sun gazing” : privitul la soare, o tehnica veche de mii de ani si recunoscuta ca importanta pentru vindecare de multe sisteme de medicina traditionala. Aceasta presupune privirea soarelui – nu direct, ci in apropierea discului solar – dimineata foarte devreme sau dupa-amiaza, la apus. Privirea se ridica inspre soare si se clipeste foarte rapid, timp de cateva secunde. Exercitiul se face timp de 10-15 minute. Este recomandat ca in acest timp sa se practice si impamantarea – talpile goale pe pamant. 
  • Eliminarea surselor de camp electromagnetic din dormitor : router sau receptor wireless;

Si, dupa cum am spus, in aceasta perioada de schimbare a orei si trecerii la ora de iarna, recomand tuturor o cura de 10 zile cu melatonina de 3 mg sau 5 mg. 

In magazinul Vegis gasiti numeroase suplimente naturale pe baza de melatonina si plante, ce va pot asigura un somn de calitate, corespunzator nevoilor de refacere a organismului.

Si nu uitati ca avem la indemana unul dintre cele mai puternice leacuri : puterea de vindecare si regenerare a organismului, prin somn!