Brand: | |
---|---|
Vandut de: | |
Categorie: | |
Subcategorie: |
Naut, 500g | Solaris Cunoscut sub multiple denumiri pe tot cuprinsul globului pamantesc (de la fasole garbanzo, la fasole egipteana sau mazarea berbecilor), nautul, aliment esential in cadrul bucatariei Orientului Mijlociu, a fost cunoscut ca varietate salbatica, inca de acum 7000 de ani si este una dintre primele plante care au fost cultivate pe aceasta planeta.Acesta a facut parte din alimentatia specifica mai multor civilizatii, precum cea romana, egipteana si greaca. Au existat culturi de naut si pe teritoriul Dobrogei, in perioada in care aceasta facea parte din Imperiul Otoman.Nautul (Cicer arietinum) este o planta leguminoasa, care face parte din familia Fabaceae si este a doua cea mai cultivata leguminoasa la nivel mondial, dupa boabele de soia. Nautul are un continut nutritiv bogat si un rol important, in special in gastronomia araba, indiana si chiar si in cea africana. La momentul actual, India, Australia, Pakistan si Turcia sunt principalii producatori de naut la nivel mondial, cumuland un total de aproximativ 10 milioane de tone, recoltate in anul trecut.Boabele de naut reprezinta samanta plantei leguminoase si ele se dezvolta intr-un numar de aproximativ 3 boabe, intr-o pastaie, similar mazarei. Doua varietati de naut sunt considerate a fi principale: nautul Kabuli si nautul Desi.Nautul Kabuli, cel mai frecvent consumat, are boabele mai mari, de culoare bej, o forma rotunjita si se cultiva indeosebi in nordul Africii, in Europa, Pakistan, Afghanistan si America de Nord.Nautul Desi este considerat a fi primul tip de naut cultivat. Boabele sale sunt mai colturoase, mai mici si mai variate din punct de vedere coloristic si se cultiva in India, Mexic si Iran.Cel mai frecvent, boabele de naut au culoarea bej sau galben deschis, dar pot fi si verzi, maro sau negre si pot fi intalnite peste 21 de tipuri diferite de combinatii de culori si forme ale boabelor de naut.Nautul boabe poate fi integrat in diferite mancaruri si pateuri. Totodata, din boabele de naut se obtine faina de naut, care poate fi folosita pentru a face diverse aluaturi de paine, turte sau lipii ori prajituri. Citeste mai jos retetele pe care ti le recomandam.Valorile nutritionale ale nautuluiO cantitate de 100 g naut contine:19,3 g proteine60,6 g glucide17,4 g fibre6g lipide Nautul este bogat in continutul de proteine, aproximativ 20% din compozitia sa rezida in proteine. Din acest motiv, nautul este un substitut excelent pentru carne si produse lactate, fiind un ingredient nutritiv, perfect adaptat pentru dieta vegetarienilor si veganilor.Totodata, conform unor studii stiintifice, nautul reprezinta o sursa importanta din punct de vedere nutritiv, care poate suplini mai mult de 20% din necesarul zilnic nu doar de proteine, ci si de fibre, minerale si vitamine, indeosebi de acid folic (sau vitamina B9). Totodata, contine, intr-o proportie considerabila, hidrati de carbon.In ceea ce priveste vitaminele, regasim in compozitia nautului urmatoarele vitamine si saruri minerale:vitamina A, vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina C si K.calciu, fosfor, potasiu, magneziu, seleniu, fier si zinc.Beneficii ale nautuluiNautul confera organismului un spectru variat de beneficii, indiferent de modul in care alegem sa il integram in alimentatia noastra si, implicit, sa il consumam. Pe scurt, nautul = beneficii multiple asupra sanatatii tale.contribuie la reglarea glicemiei – indicele glicemic mic si amiloza din compozitia natului (care se digera mai lent) mentin glicemia si secretia de insulina la un nivel stabil. Nautul este indicat, asadar, in regimul alimentar al persoanelor cu diabet. favorizeaza o digestie buna – nautul este bogat in fibre, in special fibre solubile care, in combinatie cu apa, formeaza un fel de gel ce stimuleaza tranzitul intestinal si contribuie la cresterea bacteriilor benefice din intestin. Este indicat pentru prevenirea constipatiei si a sindromului colonului iritabil. ajuta la scaderea nivelului de colesterol – fibrele solubile scad nivelul colesterolului si, in special, a colesterolului rau (LDL), previn riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. protejeaza inima si previne riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare – continutul bogat in magneziu si potasiu al boabelor de naut contribuie la reglarea tensiunii arteriale si, implicit, scad riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. previne aparitia tumorilor maligne – consumul de naut produce un acid gras, numit butirat care, asociat cu saponinele, are actiune antitumorala. Conform studiilor, nautul contribuie la reducerea inflamatiilor de la nivelul colonului si diminueaza riscul aparitiei cancerului de colon. confera sanatate sistemului osos – oligoelementele precum calciul si magneziul, dar si fibrele din compozitia nautului contribuie la dezvoltarea unor oase puternice. Nautul este indicat mai ales copiilor in crestere. Este important sa lasi nautul la hidratat in apa pentru a elimina fitatii, substante ce impiedica asimilarea calciului. mentine sanatatea psihicului si a creierului – nautul contine colina, un nutrient esential pentru memorie si activitatea sistemului nervos, per ansamblu, dar care contribuie si la mentinerea unui tonus psihic pozitiv, confera buna dispozitie. regleaza greutatea corporala – fibrele si proteinele din naut incetinesc digestia, confera satietate, contribuie la mentinerea sub control a apetitului. sursa bogata de acid folic – recomandat femeilor insarcinate actiune diuretica – contribuie la mentinerea sanatatii rinichilor si aparatului urinar, este eficient in colici nefritice, litiaza.Ce reprezinta nautul din punct de vedere caloricIn ceea ce priveste raportul cantitativ naut – calorii, 100 g de naut fiert contin 164g de calorii, iar 100 g boabe de naut uscat contin 364 calorii. Aceasta indica o densitate calorica mica.Procentul mare de fibre si proteine, precum si indicele glicemic scazut, recomanda nautul ca aliment ce poate fi inclus cu usurinta in alimentatia celor care vor sa slabeasca sau sa isi mentina greutatea. Fibrele solubile din naut formeaza un gel in combinatie cu apa, incetinesc digestia, confera satietate. Aceasta contribuie la diminuarea aportului de calorii din timpul zilei si la o predispozitie catre a manca mai putin din punct de vedere cantitativ.Cum se poate consuma nautulNautul este un aliment accesibil ca pret si frecvent intalnit in majoritatea magazinelor alimentare. Totodata, este un ingredient versatil, care poate fi adaptat unei game variate de retete ce apartin traditiei culinare din mai multe tari ale lumii.Poti integra nautul in alimentatie sub forma de boabe, pe care le poti cumpara sub forma uscata, cat si conservata. Boabele de naut uscate este necesar sa fie hidratate in apa si abia apoi, sa le fierbi. Boabele de naut din conserve sunt deja fierte, trebuie doar sa le scurgi sa le clatesti bine de lichidul in care au fost conservate.De asemenea, poti folosi si faina de naut, in special in panificatie si prajituri, fiind un inlocuitor cu mai putine calorii (25%), mai putini carbohidrati si mai multe proteine decat faina de grau.Stiai ca cea mai recenta si originala metoda de a consuma naut este de a folosi lichidul in care ai fiert nautul sau cel din conserva de naut ca alternativa la albusul de ou? Acest lichid se numeste aquafaba, este vascos si poate fi batut cu mixerul si vei obtine un fel de bezea (asemanatoare cu frisca obtinuta din albus de ou), care poate substitui produsele de origine animala din retetele vegane (de post) pentru prajituri, clatite sau vafe.Cum se prepara nautulBoabele de naut se fierb si se pot adauga intr-o multime de preparate: de la mancaruri si tocanite, la burgeri, salate si pateuri.Inainte de a fierbe nautul, spala boabele uscate in mai multe ape, apoi pune-le intr-un bol suficient de mare, in care vei turna apa, avand grija sa le acopere. Lasa boabele de naut la inmuiat minim 12 ore, maxim 24 ore. Boabele de naut isi vor mari, prin hidratare, volumul. Hidratarea are un dublu rol: acela de a activa nutrientii din structura nautului, dar si de a reduce timpul de fierbere.Dupa 12-24 ore, clateste boabele cu apa din abundenta si apoi, pune-le la fiert cu o cantitate de 4-5 ori mai mare de apa, intr-o oala incapatoare. Poti adauga si o frunza de dafin, un morcov si un pastarnac, putina sare, pentru a fierbe impreuna cu nautul si a-i da o aroma placuta, insa nu este obligatoriu. Acopera oala si las-o sa fiarba la foc mic spre mediu, avand grija sa indepartezi cu o spumiera amidonul care se separa la suprafata apei.Cat se fierbe nautulPentru ca boabele de naut sa fie complet fierte, este necesara minim o ora si jumatate. Timpul de fierbere al boabelor de naut poate varia insa, in functie de tipul de naut, marimea boabelor de naut, timp alocat pentru hidratarea boabelor etc.Verifica de mai multe ori, cu o furculita, daca boabele de naut s-au inmuiat ori nu, iar daca apa a fost absorbita, ai grija sa mai adaugi in continuare apa, suficienta astfel incat boabele de naut sa se poata fierbe si sa fie complet moi. Daca doresti sa accelerezi timpul de fierbere al boabelor de naut, poti folosi o oala sub presiune.Nautul fiert si scurs poate fi adaugat intr-o multime de preparate. Citeste retetele pe care ti le recomandam mai jos pentru mai multa inspiratie in bucatarie.