Brand: | |
---|---|
Vandut de: | |
Categorie: | |
Subcategorie: |
Pasta de Susan Tahini, 250g | Solaris Tahini este o pasta fina si cremoasa, obtinuta cel mai adesea din seminte de susan (Sesamum indicum) care au fost in prealabil usor prajite. Cu o textura similara untului de arahide si o aroma specifica de susan, pasta de tahini este regasita in special in gastronomia Orientului Mijlociu, in bucataria mediteraneeana si cea africana.In cele mai multe culturi orientale, pasta de susan mai este denumita si tahina, cuvantul provenind din terminologia araba tahn care se traduce prin macinat. In tarile occidentale, cel mai frecvent, insa, se foloseste pronuntia greceasca a pastei de susan si anume, tahini.Istoria pastei de susan ramane invaluita in mister, cele mai multe surse considerand ca aceasta dateaza din timpuri medievale, fiind initial nici mai mult, nici mai putin decat un produs secundar al productiei uleiului de susan, susanul fiind printre primele semintele cultivate in scopul extractiei de ulei. In timp, tahini a deveni un produs de sine statator, apreciat pentru valoarea sa nutritiva bogata nu doar in tarile Orientului Mijlociu, ci si in alte tari precum: India, China, Vietnam, Grecia sau Italia, unele tari situate in nordul Africii.Ce continePasta de susan (tahini) de la Solaris este obtinuta 100% din seminte de susan prajite. Nu contine aditivi sau conservanti si nici adaos de zahar sau sare.Valori nutritionaleIn ceea ce priveste pasta de susan, valorile nutritionale ne indica faptul ca aceasta este un aliment nutritiv si hranitor, cu un continut bogat in macro si micronutrienti de calitate superioara. Tahini este o sursa importanta de grasimi (68%), dintre care doar 10,7% reprezinta acizi grasi saturati, restul de 57.3% fiind alcatuit din lipide benefice pentru organism, in special polinesaturate si mononesaturate, cu un continut semnificativ de acizi grasi Omega 6 (mai ales), Omega 3 si Omega 9.Tahini contine, de asemenea, aproximativ 22,5% proteine, putand fi considerata o sursa excelenta in cazul in care iti doresti un aport mai mare de proteine in alimentatie. Contine cei 9 aminoacizi esentiali. Aportul de carbohidrati este infim (2%), iar valoarea energetica este una mare. Totodata, este o sursa importanta de micronutrienti precum:vitamine – complexul B (B1 si B6 mai ales, dar si B3, B9, B2), vitaminele E si A;minerale – calciu (in special), fier, fosfor, magneziu, zinc, cupru, seleniu;fitosteroli (in special beta-sisterol) – susanul este una dintre cele mai importante surse de fitosteroli, ce au un efect benefic asupra colesterolului;antioxidanti – sesamina si sesamol (lignani), tocoferoli.Beneficii ale tahiniIngredientele naturale, bogate in nutrienti, intocmai precum este si tahini, sunt indispensabile in cadrul unei alimentatii sanatoase. Poti regasi acum toate beneficiile susanului reunite in crema fina, tartinabila, de susan, denumita si tahini. Te invitam sa descoperi cateva dintre beneficiile consumului de tahini:confera sanatate inimii – semintele de susan, principalul ingredient al pastei de susan (tahini) au un efect benefic asupra inimii, contribuind la scaderea factorilor de risc pentru aparitia afectiunilor cardiovasculare. Astfel, consumul de susan (inclusiv al pastei de susan) contribuie la diminuarea tensiunii arteriale, a trigliceridelor si a colesterolului rau (LDL). Aceasta actiune are loc datorita compusilor antioxidanti sesamina si sesamol si datorita fitosterolilor ce poseda proprietatea de a bloca absorbtia colesterolului. Conform unei recenzii efectuate asupra unui numar de 8 studii, semintele de susan contribuie la reducerea presiunii arteriale sistolice, cat si diastolice, putand preveni afectiunile cardiovasculare si infarctul. contribuie la reducerea inflamatiilor – inflamatiile cronice se afla la baza aparitiei unor boli precum cancerul, diabetul si bolile autoimune. Prin contintul de antioxidanti, in special de sesamina si sesamol, dar si datorita mineralelor din compozitie (de exemplu, cuprul) si acizilor grasi mononesaturati, susanul din compozitia pastei tahini poate proteja organismul de diverse inflamatii, prevenind dezvoltarea unor afectiuni cronice. Consumul de susan a fost asociat, de asemenea, cu diminuarea durerilor articulare si a altor simptome specifice artritei reumatoide. proprietati antioxidante – semintele de susan sunt o sursa importanta de antioxidanti, in special de sesamina si sesamol, tocoferoli si alti polifenoli care au rolul de a proteja organismul impotriva stresului oxidativ care, daca dureaza un timp indelungat, ar putea declansa aparitia si dezvoltarea unor afectiuni cronice precum diabetul, cancerul, afectiunile cardiovasculare si neurodegenerative. De asemenea, pot preveni deteriorarea celulara si au un efect anti-imbatranire. confera sanatate oaselor – continutul considerabil de calciu si zinc al semintelor de susan poate sustine si intretine masa osoasa, prevenind aparitia unor afectiuni ale sistemului osos precum osteoporoza. De asemenea, poate intari si poate facilita dezvoltarea sistemului osos in cazul copiilor. supliment tonic, energizant – pasta de susan poate fi recomandata in cazurile de oboseala cronica, in perioadele de convalescenta si devitalizare. Continutul bogat in vitamine (in special B1 si B6), minerale si macronutrienti al susanului face ca o singura lingura de tahini sa fie suficienta pentru ca organismul sa se simta energizat. proprietati anticancer – conform studiilor realizate, in special compusii sesamina si sesamol din compozitia susanului poseda unele proprietati anticancer. Aceste cercetari au evidentiat capacitatea acestor micronutrienti de a combate stresul oxidativ si de a regla diferite stagii din ciclul de viata al celulei, precum si unele cai de semnalizare, toate acestea avand un rol important in stoparea dezvoltarii cancerului. Sesamina are un rol important si in prevenirea cancerului.La ce este folosita pasta de susanPasta de susan (tahini) este un ingredient potrivit in alimentatia vegetarienilor si veganilor, a persoanelor care tin post si a celor care urmeaza dieta ketogenica. Dar el poate fi consumat de catre oricine deoarece contine o bogatie de nutrienti, lipide sanatoase si proteine.Tahini poate fi considerat un ingredient universal, delicios mai ales in anumite combinatii. Cel mai adesea, tahini este adaugat in compozitia unor aperitive delicioase precum: Hummus si Baba Ganoush.Hummus-ul este o pasta gustoasa, traditionala mai ales in Israel, Liban si Arabia Saudita, dar care actualmente este pregatita si consumata in intreaga lume. In compozitia retetelor de hummus regasim naut, tahini, ulei de masline, zeama de lamaie, unele condimente (patrunjel, usturoi etc). Exista mai multe variante de hummus, in functie de diverse alte ingrediente adaugate (de exemplu: cu sfecla, ardei copti, linte, fasole etc).Un alt preparat libanez in care este inclusa pasta de susan este Baba ganoush, un fel de pasta cu specific oriental din vinete coapte, ulei de masline, tahini, usturoi si alte ingrediente.De asemenea, tahini face parte din compozitia unor dressing-uri, care sunt consumate in special in combinatie cu chiftele falafel, diverse salate ori legume coapte ori cu peste sau alte tipuri de carne.De exemplu, poti crea un astfel de dressing combinand tahini cu un ingredient acru (suc de lamaie/otet, mustar) si alte ingrediente precum: fulgi de drojdie inactiva, sos de soia, pudra de usturoi, diverse condimente (de exemplu, ghimbir).Pasta de susan intra, de asemenea, in compozitia unor deserturi orientale. Halvaua este un exemplu de preparat dulce, cu o istorie veche de cateva secole, apartinand gastronomiei specifice Orientului Mijlociu, care contine in compozitie tahini. De asemenea, pasta de susan este unul dintre ingredientele unor delicioase trufe cu cacao si tahini, care sunt indulcite natural cu ajutorul unor curmale medjool. In Irak, tahini este folosit tot pentru a pregati unele deserturi, fiind combinat cel mai adesea cu sirop de artar sau curmale, pentru a obtine o crema tartinabila care poate fi mancata pe paine.Poti adauga pasta de susan si in aluatul unor retete proprii de fursecuri, biscuiti, briose.Cu ce poti manca pasta de susanPoti consuma pasta Tahini simpla, ca atare sau in componenta unor sosuri/dressing-uri. Pasta de susan are in mod natural o nuanta amaruie care se datoreaza susanului din compozitie, insa atunci cand este integrata in diverse combinatii alimentare, aceasta se diminueaza si confera in schimb onctuozitate sosurilor.Atat tahini simplu, cat si dressing-urile apetisante ce pot fi pregatite chiar de tine, pot fi consumate impreuna cu: legume proaspete (de exemplu: morcovi, castraveti, ardei, telina apio) – inmoaie bastonasele si feliutele de legume in tahini/dressing-ul cu tahini, pentru o gustare rapida, satioasa si energizanta si mai ales sanatoasa. salatele preferate bolurile asiatice (buddha bowls) – compuse din legume, cereale si proteine. chiftele falafel frigarui de legume sandwich-uri wrap-uri cu lipie libaneza sau paine pita (de exemplu: shaorma) taitei (noodles) De asemenea, asa cum am mentionat anterior, poti sa adaugi tahini in compozitia hummus-ului si a salatei de vinete in stil oriental, denumita baba ganoush.In cele din urma, poti consuma tahini si in combinatii dulci:unge o felie de paine prajita cu tahini (ca un substitut vegetal pentru unt) si adauga peste acesta indulcitorul preferat (miere, sirop de agave, sirop de artar, sirop de curmale, crema de ciocolata etc).adauga tahini la checul cu banane (banana bread), la briose, fursecuri sau prajituri. Pasta de susan confera o aroma unica, similara nucilor, mai ales deserturilor coapte. De asemenea, poate diminua gustul dulce excesiv al unor preparate.adauga pentru un plus de onctuozitate o lingura de tahini in smoothie-uri, in ciocolata calda, la budincile calde.Inainte de a consuma tahini sau de a-l adauga unor preparate, recomandam omogenizarea acestuia. Stratul uleios prezent la suprafata produsului este dovada faptului ca produsul contine 100% seminte de susan si este, in consecinta, 100% natural.Dupa deschiderea borcanului, este recomandata pastrarea la frigider pentru ca acesta sa se ramana proaspat timp indelungat. Datorita continutului bogat in grasimi, este indicata pastrarea pastei de susan la temperaturi scazute, inclusiv pentru evitarea rancezirii acestuia.Tahini nu este indicat persoanelor cu alergie la susan.