Polenul de albine – un superaliment exceptional

Polenul este considerat a fi unul dintre cele mai complete alimente, din punct de vedere nutritional. Contine aproape toti nutrientii necesari bunei functionari a organismului.

Ma aflu intr-o perioada de recuperare medicala, motiv pentru care am cautat cele mai bune surse de proteine, aminoacizi esentiali si nutrienti. In urma cercetarilor mele, am ajuns la concluzia ca mi-ar prinde bine o cura cu polen. De ce? Pentru ca polenul contine aproximativ 40% proteine. Aproape jumatate din proteinele continute sunt sub forma de aminoacizi liberi, ce pot fi folositi imediat de catre organism. Pentru cineva aflat intr-o perioada de refacere si regenerare, precum sunt eu, o asemenea cantitate mare de proteine usor asimilabile pot accelera semnificativ recuperarea si intarirea organismului.

Asa se face ca am cautat o sursa sigura si buna de polen! Si am gasit-o : polenul Apiland, ce poate fi cumparat direct de pe site-ul lor : www.Apiland.ro.

P) Beneficiile polenului crud - Stirileprotv.ro

In cele ce urmeaza, vreau sa-ti povestesc mai multe despre polen si cu ce te-ar ajuta pe tine si pe cei dragi, includerea polenului in alimentatie

Ce este polenul ?

Polenul este samanta de gen masculin a florilor. Polenul este necesar fertilizarii plantei. Imi aduc aminte de o excursie in Grecia, unde am avut placerea sa ma joc cu niste pini indragostiti, dupa cum i-am numit eu. Erau plini de polen si era suficient doar sa atingi cu varful degetelor acele lor fine si subtiri, ca te si stropeau cu polen. 

Unul dintre cele mai interesante lucruri despre polen este ca nu poate fi reprodus in laborator. S-a incercat hranirea cu polen de sinteza a albinutelor, dar acestea au murit, desi la analize, polenul de sinteza avea aceeasi compozitie cu polenul natural. Se pare ca albinele ii mai adauga quelque chose-ul lor special, pe care noi, oamenii, nu il putem crea artificial.

Albinele joaca un rol foarte important in reproducerea plantelor, intrucat ele ajuta la raspandirea polenului de la floare la floare.

Pentru a strange o lingurita de polen, albina munceste 8 ore/zi, timp de o luna! Se cuvine asadar sa multumim cu recunostinta albinei, atunci cand consumam acest aliment extraordinar, care este polenul.

Polenul – un superaliment

Superalimentele sunt acele alimente complete sau aproape complete, din punct de vedere nutritional. Adica au cam toti nutrientii esentiali, in concentratii mari, de care are nevoie organismul tau.

Acesta este polenul : un superaliment!

Polenul de albine contine toti componentii esentiali necesari pentru supravietuire. Polenul de albine corecteaza toate deficientele sau dezechilibrele nutritionale comune, datorate alimentatiei incomplete sau slabe, din punct de vedere nutritional. 

Intrucat polenul de albine contine toti nutrientii necesari sustinerii vietii, este folosit pe scara larga, in toata lumea, pentru nutritia si sanatatea omului. Conform cercetarilor stiintifice s-a demonstrat faptul ca polenul de albine contine multe substante nutritive, ce fac din acesta un aliment complet, sanatos si nutritiv. 

Polenul de albine este foarte bogat in proteine, aminoacizi si vitamine, inclusiv complexul de vitamine B si acidul folic. Este un aliment complet si contine multe elemente nutritiv pe care produsele de origine animala nu le detin. Polenul de albine este mai bogat in proteine, decat orice alta sursa de proteine. Contine mai multi aminoacizi decat carnea de vita, ouale, branza – la aceeasi cantitate. 

Cele mai importante utilizari ale polenului

Putem alege sa consumam zilnic polen sau putem recurge la cure cu polen, in special pentru :

1. Intarirea sistemului imunitar;

2. Dezvoltarea fizica si neurologica a copiilor;

3. Astm;

4. Epuizarea glandelor suprarenale;

5. Stimularea fertilitatii;

6. Controlul greutatii;

7. Reducerea nivelului colesterolului si a trigliceridelor;

8. Ameliorarea simptomelor diabetului;

9. Probleme ale pielii : eczeme, eruptii;

10. Longevitate;

Cum folosim polenul ? 

Poti consuma polenul adaugandu-l la smoothie-uri, la sucuri, presarandu-l deasupra unui smoothie bowl sau deasupra unei salate. In general, eu il consum cu fructe si nu prea am incercat combinatia acestuia cu legumele, decat atunci cand l-am introdus in sucuri sau smoothie. 

De asemenea, polenul se combina cu mare succes si cu celelalte comori ale albinelor : mierea, laptisorul de matca, propolisul, pastura.

Pentru a preveni orice eventuala reactie alergica, iti sugerez sa incepi cu administrarea unei cantitati mici de polen, iar apoi sa cresti treptat cantitatea, conform recomandarilor urmatoare.

Pentru intretinere, iti recomand o lingura de polen dimineata (o lingurita pentru copii), pe stomacul gol. Daca insa doresti o cura de terapie cu polen, atunci poti creste cantitatea pana la 50 grame (30 grame pentru copii) – 3 linguri sau 3 lingurite, pentru copii.

O cura dureaza 3 luni si este recomandat a se face de 2 ori pe an.

Contraindicatii

Desi majoritatea tolereaza foarte bine polenul, sunt persoane care au alergie la polen sau alte produse apicole. In aceasta situatie, polenul este contraindicat. 

Daca dupa administrarea polenului constati iritatii, eczeme, mancarimi ale pielii, ochi inrositi si care ustura, rinita alergica, edeme, dificultati la respirat, este necesar sa opresti imediat consumul de polen si sa te adresezi medicului specialist. 

In concluzie :

  • Polenul de albine este o sursa extraordinara de vitamine, minerale, proteine, lipide si acizi grasi, enzime, carotenoizi si bioflavonoizi;
  • Detine proprietati puternice antibacteriale, antifungice si antivirale, intareste capilarele, reduce inflamatia, stimuleaza sistemul imunitar si scade nivelul colesterolului rau;
  • Putem folosi polenul de albine pentru regenerare si refacere, in caz de anemie sau in perioada de convalescenta;
  • Putem consuma polenul, crud sau uscat, fie direct din lingura, fie adaugandu-l la smoothie-uri, sucuri, boluri cu cereale, fructe, salate si alte preparate;

 

Cateva sugestii de magazine specializate in produse apicole: