Brand: | |
---|---|
Vandut de: | |
Categorie: | |
Subcategorie: |
Quinoa, 200g | Solaris Supranumita mama tuturor cerealelor (chisaya mama) in cadrul traditiei incase, ingredient principal in alimentatie si samanta considerata sacra in urma cu aproximativ 5000 de ani, Quinoa este apreciata si in zilele noastre, fiind inclusa in categoria superalimentelor. In realitate insa, quinoa (Chenopodium quinoa) este o pseudocereala, ce apartine familiei Amaranthaceae, fiind o planta inrudita cu spanacul, sfecla de zahar si amaranth-ul (semintele de stir).Quinoa este originara din zona Muntilor Anzi, in special din Peru si Bolivia (care sunt, totodata, si cele mai importante tari producatoare de quinoa din lume), dar ea se cultiva si in Ecuador, Chile, Columbia sau Argentina. Popularitatea aflata intr-un proces continuu de crestere a acestei seminte a facut ca ea sa fie cultivata nu doar in America de Sud, ci si in Europa si in unele tari din Asia.Fiind o planta erbacee anuala, quinoa este utilizata indeosebi pentru semintele sale bogate in proteine, fibre, vitamine si minerale. Poate inlocui cu succes cerealele clasice, precum graul sau orezul, avand calitati nutritive similare si proprietati specifice deosebite.Desi exista o multime de varietati de quinoa, sunt comercializate si cunoscute in special trei tipuri de quinoa: alba, rosie si neagra.Proprietatile nutritive ale semintelor de quinoaUnul dintre motivele principale pentru care quinoa este considerata un superaliment este reprezentat de proprietatile si beneficiie sale nutritive. Conform tabelului de valori nutritionale, la o cantitate de 100 g seminte de quinoa regasim urmatorii nutrienti:Carbohidrati – 64,2 gFibre – 7 gGrasimi – 6,1 gProteine – 14,1 g Quinoa prezinta un procent semnificativ mai mare de proteine decat orezul si contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, fiind o proteina completa. De asemenea, quinoa contine doar 368 kcal la o cantitate de 100 g de seminte crude. Este o sursa valoroasa de antioxidanti, vitamine si minerale. Contine intr-un procent considerabil lizina, un aminoacid care sustine dezvoltarea si repararea tesuturilor din organism.In ceea ce priveste vitaminele, regasim in compozitia semintelor de quinoa in special pe cele din complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B9), vitamina E si vitamina A.De asemenea, quinoa este o sursa importanta de minerale, continand magneziu, fier si zinc, intr-o proportie mai mare decat cele mai frecvent consumate cereale. Pe langa acestea, regasim in compozitia semintelor de quinoa si mangan, fosfor, potasiu, fier si cupru.Beneficii ale quinoaIntegrata in alimentatie, quinoa confera un spectru larg de beneficii asupra organismului:Contribuie la scaderea in greutate – continutul bogat in carbohidrati complecsi, fibre insolubile si proteine confera senzatie de satietate pentru perioade lungi de timp, printr-o digestie mai lenta. Din acest motiv, quinoa este un ajutor binevenit pentru persoanele care vor sa slabeasca. Actiune anti-inflamatoare – quinoa contine intr-o proportie considerabila quercitina si kaempferol, doua flavonoide cu efect antiinflamator si antiviral.Nu contine gluten – quinoa este recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten. Asigura sanatatea inimii si a sistemului circulator – datorita continutului de acid alfa-linoleic, quinoa scade nivelul colesterolului rau (LDL) si, implicit, previne ateroscleroza. Contribuie la diminuarea tensiunii arteriale si elimina riscului aparitiei infarctului. Actiune antidiabetica – quinoa are un indice glicemic scazut si un continut bogat de mangan, care are un efect hipoglicemiant. Previne aparitia cancerului – datorita aportului considerabil de antioxidanti, care neutralizeaza actiunea radicalilor liberi. Continut dublu de fibre comparative cu celelalte cereale – semintele de quinoa sunt de un real folos in tratarea constipatiei si contribuie la mentinerea sanatatii sistemului digestiv. Indicata in dieta vegetarienilor si veganilor – quinoa este o proteina completa, ce contine toti aminoacizii esentiali, inclusiv lizina, asigurand un continut nutritional bogat si furnizand energie pentru intreaga zi. Sursa de magneziu si fier – quinoa este indicata persoanelor care prezinta o carenta a acestor doua minerale si in regimul alimentar asociat unor afectiuni precum: anemie, astm, osteoporoza, afectiuni ale sistemului osos si articular. Mentine sanatatea pielii – lizina din compozitia acestei pseudocereale are un rol esential in sintetizarea elastinei si colagenului, consumul de quinoa facilitand mentinerea sanatatii pielii si prevenind imbatranirea prematura a epidermei.Cum se prepara quinoaQuinoa poate fi inclusa in alimentatie sub forma de seminte, fulgi sau faina. In ceea ce priveste semintele de quinoa, acestea se prepara foarte usor, intocmai precum orezul. Indiferent de tipul de quinoa pe care il folosim si de metoda de preparare, este important sa o clatim cu apa inainte de a o fierbe, pentru a inlatura saponinele din invelisul exterior al boabelor.Exista doua modalitati de a fierbe quinoa. Prima metoda presupune un raport de o parte quinoa la doua parti apa. Adica, la o cana de quinoa (aproximativ 170 g) se vor adauga doua cani de apa (240 ml ). Poti adauga si putina sare, dupa gust. In cadrul acestei metode, quinoa se va lasa la fiert pana cand va absorbi toata apa.A doua metoda de preparare a semintelor de quinoa implica sa o fierbi intr-o cantitate mult mai mare de apa, intocmai precum pastele. Asadar, la o cantitate de o cana seminte de quinoa se vor adauga 4 cani de apa (cantitate dubla de lichid comparativ cu prima metoda) si sare. Verificam bobitele in timpul fierberii, iar atunci cand par a fi gata, oprim focul si le strecuram, lasand tot lichidul ce nu a fost absorbit sa se scurga.Se recomanda a se evita fierberea excesiva a semintelor, oprind focul atunci cand sunt fierte, dar nu excesiv de moi, ci mai degraba usor al dente.Cat se fierbe quinoa?Timpul de preparare al semintelor de quinoa este mult mai scurt, comparativ cu cel al celorlalte cereale. Sunt suficiente in medie 15-20 de minute, raportat la cantitatile mentionate mai sus. Poti, de asemenea, sa le lasi pentru cateva ore la hidratat in apa si apoi sa le fierbi, timpul de preparare in acest caz fiind si mai scurt.Prin fierbere, boabele de quinoa absorb apa si isi vor tripla volumul, o cana de quinoa cruda fiind echivalenta cu aproximativ 3 cani de quinoa fiarta.Ce gust are quinoa?Prezenta saponinelor din invelisul exterior al semintelor confera un gust amar neplacut, dar care va fi inlaturat complet in momentul in care vom clati quinoa cu multa apa inainte de a o fierbe si vom scurge foarte bine lichidul ce rezulta prin clatire.Odata ce acest gust amar dispare, vei putea sa descoperi ca, de fapt, quinoa are un gust asemanator couscous-ului, si o aroma fina, ca a nucilor. In combinatie cu diferite condimente, legume sau chiar fructe (in cazul preparatelor dulci), quinoa nu este doar foarte nutritiva si hranitoare, ci si foarte gustoasa, preluand aromele cu care ea este gatita impreuna.