Soia Boabe Nemodificata Genetic, 500g | Solaris

Informații suplimentare

Brand:

Vandut de:

Categorie:

Subcategorie:

Soia Boabe Nemodificata Genetic, 500g | Solaris Soia (Glycine max/Soja hispida) este o planta anuala ce face parte din familia leguminoaselor (Fabaceae) impreuna cu fasolea, nautul, lintea si mazarea si care este cultivata in special pentru fructul sau, boabele de soia. Reprezinta cea mai bogata sursa vegetala de proteine pentru milioane de oameni ce locuiesc in diverse colturi ale lumii si este considerata principalul substitut pentru carne si alte produse de origine animala, in dieta vegetarienilor, veganilor si in perioadele de post. Soia poate fi considerata cea mai importanta dintre leguminoase, intrucat ea sta la baza mai multor produse alimentare, cosmetice si industriale.Planta de soia are o inaltime medie, culoarea frunzelor sale este verde intens, iar florile sale sunt mici, albe sau violet cel mai adesea. Fructul plantei de soia este o pastaie care contine in medie una pana la patru boabe ce pot avea culori diferite, in functie de varietate. La momentul actual se estimeaza existenta a mai mult de 2500 de varietati de soia, cu boabe care pot avea forme, marimi si culori diferite. Principalele tipuri de soia, in functie de coloritul boabelor, sunt urmatoarele:Soia galbena – cel mai frecvent comercializat tip de soia, care contine boabe de culoare galbena. Soia galbena sta la baza celor mai multe produse obtinute din soia, precum: laptele de soia, tofu, tempeh, sosul tamari, faina de soia.Soia verde – boabele de soia verde se numesc žedamame. De obicei, se consuma fierte (uneori la aburi) si sunt adaugate in salate, stir-fry si supe.Soia neagra – in mai multe culturi gastronomice asiatice, boabele de soia neagra sunt inabusite sau fermentate si sunt adaugate unor preparate traditionale.In ceea ce priveste istoria boabelor de soia, cei mai multi botanisti considera ca soia este originara din Asia, mai specific din China, avand o vechime de mai bine de 7000 de ani. In jurul anului 2853 i. Hr., legendarul imparat al Chinei, Shennong, a proclamat 5 plante ca fiind sacre: orezul, graul, orzul, meiul si soia. Reprezentand o cultura straveche, soia a fost folosita de mii de ani in alimentatia si medicina traditionala din China, Japonia si Coreea. Ulterior, culturile de soia s-au raspandit si in Europa si America, intre secolele al XVIII-lea si al XIX-lea. Popularitatea si proprietatile nutritive ale boabelor de soia au fost insa descoperite si puse in valoare abia in secolul XX, la inceputul anilor 1900.Te invitam sa ramai alaturi de noi pentru a descoperi mai multe informatii interesante cu privire la valorile nutritionale, beneficiile consumului de soia, modalitati in care poti consuma si prepara soia, precum si unele retete simple, delicioase, cu soia.Compozitie si valori nutritionaleBoabele de soia nemodificate genetic de la Solaris sunt un ingredient echilibrat din punct de vedere al macronutrientilor, asa cum arata si tabelul valorilor medii nutritionale (pentru 100 g de soia):Proteine – 36,5gGlucide – 30,2g (din care zaharuri – 7,3g)Fibre – 9,3gGrasimi – 19,9g (din care acizi grasi saturati – 2,9g)Valoare energetica – 446 kilocaloriiSoia este o proteina completa, contine in proportii mari toti aminoacizii esentiali (triptofan, treonina, histidina, izoleucina, lizina, leucina, fenilalanina, valina, metionina). Soia are un procent mai mare de proteine (aprox. 40%) decat toate leguminoasele si cerealele.De asemenea, este o sursa bogata de grasimi (aprox. 20%), in special sanatoase, polinesaturate si mononesaturate. Contine acizi grasi de tip Omega 3 (acid alfa-linolenic), Omega 6 (acid linoleic) si Omega 9 (acid oleic) si lecitina.Soia are un continut mediu de carbohidrati si aduce un aport considerabil de fibre (atat solubile, cat si insolubile – celuloza, hemiceluloza si pectina).In ceea ce priveste micronutrientii, soia prezinta in compozitia ei o multime de vitamine si minerale importante pentru sanatatea organismului:vitamine: B1 si B2 (in special), dar si B3, B5, B6, B9, vitamina C, K, A si E;minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, cupru. Soia are in componenta ei si alte substante active si compusi fitochimici importanti, precum:izoflavone – un grup de polifenoli cu actiune antioxidanta, ce aduc o multime de beneficii asupra organismului. Izoflavonele sunt fitonutrienti unici ce apartin categoriilor de estrogeni vegetali (fitoestrogeni). Principalele izoflavone din boabele de soia sunt reprezentate de: genisteina (50%), daidzeina (40%) si gliciteina (10%). Cu ajutorul unor bacterii intestinale, daidzeina este convertita in equol, o substanta care aduce multe beneficii pentru sanatate;antioxidantisaponine si fitosteroli – cu un rol important in reducerea colesteroluluiacid fiticBeneficiile consumului de soiaSoia boabe, nemodificata genetic, este un aliment nutritiv, care iti aduce o multime de beneficii atunci cand este inclusa intr-o alimentatie sanatoasa, intr-un consum moderat si echilibrat. Iti prezentam in continuare cateva dintre aceste beneficii ale consumului de soia: poate contribui la reducerea nivelului de colesterol – conform unei analize a mai multor studii stiintifice, consumul de soia a redus semnificativ nivelul colesterolului total, al trigliceridelor si a žcolesterolului rau (LDL) din artere, care este responsabil in mare parte de infundarea arterelor. Totodata, consumul de soia a crescut semnificativ nivelul žcolesterolului bun (HDL), un tip de colesterol care ajuta la eliminarea celui LDL. Datorita acestei proprietati hipocolesterolemiante, soia poate preveni aparitia unor afectiuni cardiovasculare (in special a celor coronariene). reduce incidenta bolilor de inima – soia inclusa in alimentatie ar putea, conform studiilor, sa te ajute nu doar la reducerea nivelului de colesterol (asa cum am vazut mai sus), ci si la scaderea hipertensiunii arteriale, in special a tensiunii arteriale sistolice. In plus, soia are o actiune protectoare la nivelul vaselor sanguine, previne ruperea arterelor si reduce riscul aparitiei afectiunilor cardiace. poate ameliora unele simptome ale menopauzei – continutul de izoflavone (fitoestrogeni) si antioxidanti din boabele de soia este benefic pentru femeile aflate la menopauza intrucat poate reduce intensitatea si incidenta aparitiei unor simptome precum bufeurile si schimbarea brusca a dispozitiei emotionale (simptome care sunt declansate de o scadere a nivelului de estrogen). S-a observat ca acest efect apare mai ales in organismul persoanelor care secreta equol, un tip de bacterie intestinala ce poate converti izoflavonoidele in equol. poate preveni cancerul – conform unor studii observationale, consumul de soia poate preveni formarea maselor tumorale, in special in cazul cancerului de san si de prostata, prin intermediul unor compusi cu proprietati de prevenire a cancerului, cum sunt izoflavonele. Dintre aceste izoflavone, genisteina este considerat un ingredient cheie in preventia cancerului. Conform studiilor, genisteina stimuleaza activitatea unei proteine (p53) care are rolul de a suprima tumorile si de a declansa moartea celulelor canceroase (apoptoza). sustine sanatatea oaselor – prin intermediul izoflavonelor si a mineralelor din compozitie (precum fosforul, calciul si magneziul) consumul de soia poate preveni osteoporoza, o afectiune caracterizata de o reducere a densitatii osoase si de un risc crescut catre facturi. Izoflavona daidzeina actioneaza similar unor medicamente ipriflavine (ce au la baza izoflavone sintetice) pentru tratarea osteoporozei. Soia sustine refacerea tesutului osos si asimilarea mineralelor necesare pentru sanatatea acestuia. Conform unui studiu, consumul unor produse pe baza de soia ar putea reduce riscul aparitiei osteoporozei chiar si la femeile la care s-a instalat menopauza. In plus, rezultatele obtinute de cercetatori au evidentiat o crestere semnificativa a densitatii minerale osoase a femeilor aflate la menopauza. te ajuta sa mentii controlul greutatii – izoflavonele ar putea avea un efect si pentru prevenirea obezitatii, asa cum ne arata unele studii. Soia contine un procent considerabil de proteine care iti vor oferi satietate si energie pe durate lungi de timp si vor suprima apetitul, reducand numarul de calorii pe care le vei consuma pe durata unei zile. reduce riscul aparitiei diabetului de tip 2 – rezultatele unei recenzii a mai multor studii de cercetare a evidentiat faptul ca izoflavonoidele si fibrele din structura boabelor de soia pot reduce riscul aparitiei diabetului, in special de tip 2, prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Aceasta va ajuta celulele sa raspunda mai eficient la secretia de insulina si sa absoarba mai multa glucoza din sange in celule, convertind-o in energie la acest nivel.Cum poti consuma boabele de soiaFiind o leguminoasa versatila in bucatarie, poti crea o multime de preparate din soia boabe. Principalele modalitati in care poti consuma soia sunt boabele de soia fierte si adaugate unor mancaruri diverse, boabele de soia prajite (vezi produsul nostru, Soia crocanta Solaris) pentru o gustare crocanta ori sub forma de lapte vegetal din soia, iaurt din soia ori branza vegetala din soia (tofu).Pentru a prepara soia, este necesar sa parcurgi cativa pasi simpli. Curata soia de eventuale impuritati, spala boabele in mai multe ape si apoi las-o la inmuiat in apa minim 10-12 ore sau peste noapte, in 4 parti de apa la o parte soia. Hidratarea boabelor este necesara pe de o parte, pentru a scurta timpul de fierbere si pentru a activa nutrientii, dar si pentru inactivarea antinutrientilor si eliminarea saponinelor, ceea ce va facilita o buna digestie. Ulterior, daca apa nu a fost absorbita in totalitate, o poti scurge.In urmatoarea etapa, poti pune la fiert soia hidratata intr-o cantitate cel putin dubla de apa. Poti lasa soia sa fiarba la foc mic pana cand boabele devin moi. In procesul de fierbere, o parte dintre cojile boabelor se pot ridica la suprafata apei. Le poti indeparta cu o spumiera. Pentru a verifica daca boabele de soia sunt complet fierte, le poti strange cu degetele. Daca sunt fierte, ele se vor sfarama usor. Odata ce acestea sunt fierte, le poti adauga la diverse mancaruri cu legume, salate, chiftele etc.Iti sugeram in continuare cateva idei prin care poti integra soia in alimentatia ta si te poti bucura de preparate delicioase.Adauga soia la mancaruri cu legume, tocanite, žboluri asiatice (Buddha bowls), in diverse salate;Paseaza boabe de soia fierte pentru a le integra in compozitia unor pateuri vegetale;Adauga soia fiarta in compozitia unor chiftelute, burgeri vegani, in drob, perisoare;Foloseste soia hidratata in apa pentru a obtine propriile žlactate vegane – lapte de soia, smantana de soia, iaurt de soia, branza de soia (tofu).Inlocuieste carnea din retetele favorite cu soia sau produse derivate din soia (de exemplu: soia granule). Soia mai este denumit si žbiftec vegetal, o poti folosi cu succes in sarmale, musaca cu cartofi, lasagna pentru o textura similara carnii.Germineaza boabele de soia si adauga germenii de soia in salate, sandwich-uri sau diverse produse raw-vegane. De asemenea, poti pregati cele mai bune snitele vegetariene cu ajutorul produselor Solaris. In gama de produse a magazinului online Solaris, poti gasi o multime de produse derivate din soia la un pret mai mult decat accesibil, care te asteapta sa le pregatesti cu drag. Iata care sunt acestea:Soia granule Solaris, Soia snitele Solaris, Faina de soia Solaris, Lapte praf instant din soia integrala Solaris. Toate aceste produse provin din culturi nemodificate genetic.In bucataria asiatica, mai poti regasi soia in compozitia unor produse fermentate natural, bogate in probiotice, precum: tempeh, pasta miso, sos tamari, iaurt din soia, sos de soia.

Produse similare

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.