Superalimentele

 

Cu siguranta ai auzit vorbindu-se din ce in ce mai des de superalimente, dar stii ce sunt ele si de ce le numim asa ?

Traim intr-o perioada in care pesticidele, chimicalele, ingrasamintele artificiale au distrus calitatea solului. Traim vremuri in care plantele, legumele si fructele sunt modificate genetic inca din stadiul de samanta. Pe rafturile supermarket-urilor troneaza fructe si legume care mai de care mai frumoase, lucioase. Si totusi sunt moarte, din punct de vedere nutritional, datorita iradierii lor – pentru a le creste durata de viata la raft. Valoarea nutritionala a unui mar de astazi este de 100 ori mai mica decat cea a unui mar de acum 100 de ani.

In aceste conditii suntem obligati sa acordam o atentie sporita alimentatiei noastre. Nutritia sanatoasa este cheia prevenirii aparitiei bolilor si mentinerii unei stari de sanatate optime. Zicala “un mar pe zi, tine doctorul departe” nu mai este atat de potrivita in zilele noastre.

Pe langa o alimentatie preponderent cruda, bazata pe vegetale, trebuie sa incorporam in dieta noastra zilnica si superalimentele. Acestea sunt acele alimente ce contin de sute, daca nu de mii de ori mai multi nutrienti decat alimentele obisnuite. Sunt bogate in antioxidanti, vitamine, minerale, proteine, grasimi si uleiuri benefice, aminoacizi esentiali, enzime si coenzime.

Superalimentele sunt usor de gasit si la indemana oricui, asa ca includerea lor zilnica in alimentatie este foarte simplu de realizat. Le poti gasi crude, naturale, deshidratate, sub forma de pudra etc. Sunt foarte multe astfel de superalimente, iar nivelul de civilizatie la care am ajuns astazi ne permite accesul la astfel de alimente minune, indiferent din ce colt al lumii provin ele. Se spune insa ca cel mai bine este sa consumi alimentele ce provin de pe pamantul pe care te-ai nascut, fiindca din punct de vedere energetic, acestea vor fi mai bine recunoscute si asimilate de catre organismul tau.

In cartea sa, “Superalimente”, cunoscutul nutritionist David Wolfe, face un top 10 al celor mai puternice superalimente :

  1. Fructele goji – sursa completa de proteine, contin 19 aminoacizi diferiti si peste 21 de oligoelemente, cele mai importante fiind : zincul, fierul, cuprul, germaniul, seleniul si fosforul, precum si vitaminele B1, B2, B6 si E.
  2. Cacaoa cruda – contine cea mai mare concentratie de antioxidanti dintre toate alimentele din lume si este cea mai importanta sursa de magneziu;
  3. Maca – amplifica energia organismului, rezistenta acestuia, oxigeneaza sangele, sustine sistemul endocrin, glandele suprarenale si tiroida. Este considerata un afrodisiac natural;
  4. Produsele stupului – miere, polen, propolis, laptisor de matca.
    1. Mierea – bogata in minerale, antioxidanti, probiotice, enzime;
    2. Polenul – contine vitamina B9 si 22 de aminoacizi esentiali;
    3. Propolisul – antibiotic natural;
    4. Laptisorul de matca – este substanta care transforma o larva obisnuita in regina stupului, a carei durata medie de viata este de 4-5 ani, in timp ce o albina lucratoare traieste 3 luni;
  5. Spirulina – contine extrem de multe substante nutritive : clorofila, proteine, vitamine, minerale, oligoelemente, acizi grasi esentiali, acizi nucleici, polizaharide si o gama foarte larga de antioxidanti;
  6. Algele verzi-albastrui AFA – despre care cercetarile stiintifice efectuate au dovedit ca sunt capabile sa stimuleze productia celulelor stem, celulele primordiale ale corpului;
  7. Fitoplanctonul marin – contine cei noua aminoacizi esentiali pe care organismul nostru nu-i produce, omega3, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C si D, precum si minerale;
  8. Aloe Vera – excelenta pentru intarirea sistemului imunitar;
  9. Semintele de canepa – contin acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6, intr-un raport ideal;
  10. Nucile de cocos si produsele derivate – stimuleaza sistemul imunitar datorita acizilor grasi saturati pe care ii contin, acizi cu proprietati antifungice, antimicrobiene si antivirale;

Acestea sunt insa doar o mica parte a superalimentelor.

Cel mai simplu mod prin care le includ in dieta, este sa le incorporez un smoothie-ul de dimineata. Astfel, imi cumpar cate 4-5 tipuri de superalimente. In momentul in care le termin, le variez. De exemplu, in perioada aceasta, obisnuiesc sa adaug pe langa fructele de sezon : 1 lingura de polen, 1 lingura de pudra de Moringa, 1 lingura de ulei de cocos si 1 lingura de seminte de canepa.

Smoothie-ul nu este singura modalitate prin care poti consuma superalimente. Poti sa iti faci o salata de alge, de exemplu sau o limonada de Goji sau o budinca de seminte de Chia. Poti sa iei o lingura de catina in miere, in fiecare dimineata.

Indiferent de modul in care alegi sa le consumi, ai in vedere ca ele sa nu iti lipseasca in nici o zi. Astfel iti asiguri o stare de sanatate optima si o nutritie adecvata.