Tehnici de respiratie care iti imbunatatesc viata

Putem rezista o luna fara mancare, 7 zile fara apa, dar numai cateva minute fara a respira. Respiratia este fundatia pe care se bazeaza intreaga planeta. Mai mult decat orice vitamina sau substanta nutritiva, oxigenul, pe care il luam in mare parte prin respiratie, este sursa dezvoltarii noastre fizice si spirituale.

Astazi va voi vorbi despre respiratie si cum va puteti schimba starea de spirit folosindu-va doar de cateva tehnici extrem de simple.

Aceste tehnici au fost folosite inca din timpuri stravechi de marii initiati care intelegeau puterea respiratiei, dezvoltand sistemul Pranayama, care se traduce prin controlul respiratiei. Prana inseamna si energia fortei vitale, un concept reprezentat in diferite traditii prin Qi/Chi, Manna, etc. Practicand yoga si tehnicile de respiratie ne putem bransa la aceasta energie vitala din univers, vindecatoare.

In sistemul yoga traditional, exercitiile de respiratie se invata intotdeauna dupa stapanirea foarte buna a asanelor (posturilor yoga).

Toate aceste tehnici nu fac altceva decat sa linisteasca mintea si sa o pregateasca pentru etapa de meditatie. Exista o legatura foarte stransa intre respiratie si minte. Probabil ca ati observat ca atunci cand respirati calm si mintea va este mai putin tranzitata de ganduri, iar cand sunteti agitat, nervos sau furios si respiratia incepe sa devina mai sacadata. Aceeasi legatura exista si intre respiratie, mai exact numarul de respiratii pe minut si durata de viata. Broasca testoasa de exemplu care are un numar injumatatit de respiratii pe minut fata de om traieste sute de ani. Cum spuneam, prin Pranayama nu facem altceva decat sa intram in rezonanta cu energia fortei vitale, care inseamna vindecare. 

Ce spun studiile despre respiratie

Un studiu recent despre respiratia profunda a scos la iveala ca participantii s-au simtit mult mai relaxati, deoarece respiratia le-a modificat undele cerebrale. Experimentul a durat intre 4-6 minute, timp in care acestia au respirat de 6 ori pe minut, un numar injumatatit fata de media normala de 12 respiratii pe minut.  Tehnica a constat in 4 secunde inspiratie, 2 secunde retentie pe plin, 4 secunde expiratie. In urma experimentului s-a constat cresterea la nivelul undelor alfa, teta si delta.

Va intrebati acum ce inseamna acest lucru. In mod normal noi ne aflam in stare beta (16-31 Hz pe secunda), care are vibratia cea mai scazuta. In aceasta stare suntem atenti, gandim activ si cu atentie, de fapt putem trece prin diferite stari de la calm, la stres sau nervozitate.

Respiratia profunda este o modalitate foarte buna de a ne cobori frecventa undelor cerebrale pana la 8-15 Hz, in starea alfa in care suntem relaxati si avem o stare reflectiva. Nivelul de stres coboara foarte mult fata de beta, iar aceasta stare ese cea mai buna pentru a invata.

Respiratia profunda creste si nivelul undelor teta, care se afla intre 4-7 Hz, unde experimentam o stare si mai relaxata, pe care o experimentam uneori la dus. Starea delta survine din starea teta, in aceasta stare avem idei foarte bune, acele momente de revelatie. Aici frecventa este si mai joasa de sub 4 Hz, este starea asociata cu somnul profund. Copiii se afla in aceasta stare in primii doi ani, de aceea nici nu-si aduc aminte prea multe din acea perioada.

Scurt exercitiu de respiratie

Este bine sa stim ca in tehnicile de respiratie avem de-a face cu trei momente importante:

  • inspiratia
  • expiratia
  • momentele de tranzitie :
    • retentia pe plin – retinerea aerului in plamani.
    • retentia pe vid – oprirea respiratiei, dupa ce aerul este complet eliminat din plamani.

O sa observam de asemenea daca ne verificam respiratia ca aproape mai niciodata nu respiram identic pe ambele nari, ci preponderent pe una dintre acestea. A urmari procesul respirator ne poate influenta succesul sau insuccesul in activitatile pe care ni le propunem. O sa aprofundez subiectul intr-un articol urmator, in principiu trebuie sa stiti ca atunci cand respiram echilibrat pe ambele nari inseamna ca energiile noastre feminine si masculine sunt in echilibru, iar asta inseamna o stare de calm si claritate mentala, o armonie interioara care se manifesta si in exterior.

Pentru a echilibra suflul se va realiza urmatorul exercitiu :

Respiratia in 9 etape

Mai intai cu degetul mare presam nara dreapta si inspiram prin nara stanga. Respiratia coboara in noi,  apoi astupam nara stanga si expiram prin nara dreapta, eliminam mania din noi. Realizam acesta respiratie de 3 ori consecutiv. 

In al doilea pas presam nara stanga cu degetul inelar si inspiram prin nara dreapta, respiratia coboara in noi, apoi astupam nara dreapta si expiram prin nara stanga, eliminam atasamentele, lacomia. Realizam aceasta respiratie de 3 ori consecutiv.

In final inspiram simultan prin ambele nari ducem aerul catre in jos, apoi expiram pe canalul central si simtim cum toate probleme noastre se topesc in lumina. Realizam aceasta respiratie de 3 ori consecutiv.   

Doar prin schimbarea modalitati de respiratie putem deveni mult mai relaxati si concentrati, putem intra intr-o stare creativa sau de meditatie si ne putem imbunatati considerabil sanatatea. Desigur ca pentru a vedea rezultate va fi nevoie sa exersati zilnic.