4 plante adaptogene pentru a face fata asteniei de toamna

Plantele adaptogene sunt considerate a fi cei mai buni vindecatori. Sunt plante „daruri” pentru omenire si sunt esentiale pentru a supravietui bine in momente de stres si de presiune.

Aceste plante tind sa creasca in zonele cele mai neospitaliere ale pamantului: desert, versanti muntosi, terenuri secetoase, uscate.

Pentru a supravietui, aceste plante secreta compusi particulari in forma lor fizica, care transmit celui ce le consuma o rezistenta la factorii de stres din mediu.

Aceste substante chimice din plante ajuta la reglarea raspunsurilor noastre imune, fiziologice si neurologice la stres, permitandu-ne sa supravietuim nu numai stresului si poluarii din mediul înconjurător, ci si sa ne adaptam oricarui climat.

Ashwagandha

What Is Ashwagandha? | Health Benefits & Uses | Holland & Barrett

Ashwagandha este cea mai buna planta rejuvenanta si se adreseaza in special muschilor, maduvei osoase si productiei de sperma. Este folosita in toate starile de slabiciune sau deficiente tisulare ce pot aparea la copii sau la varstnici sau la persoanele ce sufera de afectiuni cronice de sanatate. Este foarte buna pentru cei ce se confrunta cu oboseala cronica, lipsa somnului sau epuizare nervoasa.

In medicina ayurvedica, Ashwagandha este des folosita pentru redarea starii de bine si vitalitate, dupa refacerea organismului in urma unei boli, interventii chirurgicale etc. De asemenea, este des administrata celor varstnici, pentru a le conferi un nivel de energie optim.

Ashwagandha s-a dovedit ca are capacitatea de a creste nivelul de energie miocardic. Aceasta este energia care pastreaza functionarea sanatoasa a inimii si previne insuficienta cardiaca.

Mai multe produse pe baza de ashwagandha puteti vedea aici.

Ginseng siberian

Poate ca cea mai spectaculoasa calitate a ginsengului este capacitatea acestuia de a extinde durata de viata a celor care il iau in mod regulat, reducand, in general, incidenta bolii in organism, cunoscuta in comunitatea medicala ca o reducere a mortalitatii, indiferent de cauze.

In China antica, radacina de ginseng a fost folosita pe scara larga ca tonic de longevitate de catre taoisti si imparati care cauta nemurirea.

Studiile stiintifice au demonstrat eficienta Ginsengului Siberian in contracararea efectelor nedorite ale anemiei si anume pentru a combate oboseala, ametelile si starea permenenta de slabiciune. Planta mareste capacitatea de efort fizic, crescand anduranta cat si coordonarea. Efectul este constatat si de catre sportivii de performanta. Ginsengul imbunatateste memoria, vigilenta si viteza de reactie, fiind ideal pentru persoanele in varsta.

Mai multe produse pe baza de ashwagandha puteti vedea aici.

Reishi

Este cea mai faimoasa ciuperca medicinala din lume fiind numita „ciuperca nemuririi, marele protector imunitar, spiritual si mental”. Joaca un important rol neuroregenerator, antidepresiv, imbunatateste memoria, somnul, calmeaza, echilibreaza spiritual, reduce emotivitatea.

Efectul ciupercii reishi a fost resimtit si descris ca fiind o combinatie intre vigoare spirituala și elixirul nemuririi. Reishi este asociata cu succesul, bunastarea, puterea divina si longevitatea, precum si se considera ca  are abilitati de extindere a vietii.

Cercetatorii au observat ca soarecilor de laborator carora li s-au administrat extracte reishi, durata de viata s-a extins chiar si cu mai mult de 20% – echivalentul a aproape 16 ani in ciclurile umane.

Nu e de mirare ca reishi este supranumita „Ciuperca nemuririi”!

Mai multe produse pe baza de ashwagandha puteti vedea aici.

Rhodiola

Rhodiola mareste capacitatea globulelor rosii de transport a oxigenului in sange, fiind un leac deosebit de eficient in cresterea energiei, vitalitatii si rezistentei organismului la stres.

Izici ze-Rhodiola rosea nokunakekelwa | Ukulima kuvuliwe

Rhodiola este foarte benefica persoanelor ce sufera de stres cronic si anxietate. In timpul unui atac de panica, organismul elibereaza cantitati mari de hormoni ai stresului, cum sunt adrenalina si cortizolul. Uneori, poate da senzatia unui infarct. Rhodiola ajuta la reducerea nivelului de hormoni ai stresului in organism.

Mai multe produse pe baza de ashwagandha puteti vedea aici.

Plantele se pot administra individual sau combinate. Le poti adauga sub forma de pudra in smoothie-uri, sucuri, ceaiuri, preparate culinare. Sau le poti administra incapsulate.

Iti recomand, pentru inceput, o supercombinatie : ashwagandha +rhodiola.