Care este umiditatea ideala a aerului pentru sanatatea ta
Aerul are mai multe atribute ce ne intereseaza : puritatea, umiditatea, temperatura, componenta de ioni etc. Astazi iti voi vorbi de umiditatea aerului si ce importanta joaca pentru sanatate.
Umiditatea ideala si cum sa o masori
Umiditatea sau cantitatea de vapori de apa din aer, reprezinta o variabila importanta pentru sanatate, de care nu suntem obisnuiti sa tinem seama, dar pe care o putem imbunatati foarte usor. Umiditatea ideala este intre 35% si 45%.
Cand umiditatea este mai mare sau mai mica, apar tot felul de probleme pentru sanatate. Vara se caracterizeaza printr-o umiditate mare, iar atunci suntem expusi la mucegaiuri, ciuperci si bacterii. Iarna, datorita umiditatii scazute, ne putem deshidrata rapid.
Cel mai indicat este sa masuram si sa monitorizam umiditatea aerului din locuinta cu ajutorul unui termohigrometru.
Cum ne afecteaza umiditatea scazuta si cum o putem armoniza
Iarna, datorita calorifelelor si aparatelor de incalzit din apartament si a caldurii excesive, aerul din locuinta prezinta umiditate scazuta. Aerul uscat duce la iritarea sinusurilor, uscarea pielii si deshidratare.
De-a lungul timpului, expunerea la umiditate scazuta poate sa usuce si sa inflameze mucoasa respiratorie. Cand aceasta bariera naturala nu mai functioneaza corespunzator, creste riscul de raceli, gripa si alte infectii respiratorii. Mai mult, la umiditate scazuta, unii virusi pot supravietui mai mult, crescand in continuare riscul de a contracta o infectie.
Umiditatea aerului din incapere este foarte importanta mai ales pentru persoanele care au suferit sau sufera de probleme respiratorii sau pentru bebelusi si copii mic.
In cazul in care constati ca aerul din locuinta este prea uscat si ca esti deshidratat, iti recomand achizitia unui umidificator. Este o solutie simpla si eficienta.
Pe piata exista o gama larga de umidificatoare, iar unele sunt atat de performante incat se auto-ajusteaza la nivelul umiditatii din aer. Umidificatoarele moderne pot sa aibe mai multe functii : ionizator, purificator, aroma vaporizator etc.
Atunci cand discutam de sanatate, este bine sa apelam la specialisti. Alecoair are o gama larga de aparate si sunt sigura ca vei gasi umidificatorul ideal.
Alte metode naturale de reglare a umiditatii aerului :
- uscarea rufelor ude in casa, dar atentie la detergentii si solutiile folosite la spalarea rufelor;
- un recipient cu apa, pus pe calorifer; sunt unele calorifere care au deja incorporat un vas pentru umidificarea aerului;
- plante de apartament verzi; am vazut ca au aparut niste pereti verzi, facuti din licheni;
- pulverizarea apei in incapere, din cand in cand, cu ajutorul unui spray;
Umiditatea ridicata si problema mucegaiului
Umiditatea ridicata este o problema la fel de periculoasa pentru sanatate din cauza ca favorizeaza aparitia mucegaiului.
Mucegaiul se poate dezvolta primordial in baie si in cabinele de dus, dar si sub linoleu, covor, lemn sau pereti, daca au existat inundatii, scurgeri de apa.
Marea majoritate a persoanelor care sufera de infectii respiratorii cronice stiu ca s-ar putea ca problema lor sa fie legata de expunerea la mucegai. Adevaratul tratament al acestor situatii consta in curatarea si indepartarea mucegaiului si mentinerea unei umiditati adecvate.
Pe langa problemele respiratorii, mucegaiurile pot provoca o multime de alte probleme: eruptii cutanate, probleme gastrointestinale, probleme genitourinare, imunosupresie și hemoragie.
In situatia in care aerul din locuinta noastra inregistreaza o umiditate ridicata, putem apela la un dezumidificator.
Poti alege dintr-o gama variata de dezumidificatoare, fiecare cu diverse capacitati de acoperire in mp, cu higrostat integrat reglabil, cu functie de purificare sau ionizare a aerului.
10 beneficii pentru sanatatea ta ale aerului cu umiditate ideala
Astazi, in conditiile in care multi dintre noi ne petrecem 90% din timp inchisi intre cei patru pereti ai locuintei sau spatiului de munca, am ajuns sa ii consideram niste fericiti pe cei ce traiesc in sanul naturii, in aer curat.
Si pe buna dreptate! Citeam intr-o carte veche de medicina naturista, a preotului Kneipp, ca una dintre principalele tratamente recomandate de dansul era aerisirea locuintei. Un aer statut este toxic pentru sanatate.
Iata care sunt cele mai importante beneficii pentru sanatatea ta, atunci cand respiri un aer curat, cu o umiditate ideala :
- Expunere redusa la bacterii si virusi;
- Se previne aparitia deshidratarii cauzate de aerul uscat;
- Cresterea imunitatii organismului;
- Reducerea riscului de a dezvolta alergii, cauzate de acarieni, praf si altele;
- Nu se mai dezvolta mucegai in locuinta;
- O atmosfera placuta inseamna si o stare de bine generala : fizica, emotionala si mentala;
- Somn profund si linistitor;
- Nu exista riscul de deteriorare a casei si mobilierului.
- Preventia aparitiei problemelor cronice de sanatate;
- Respiratie usoara;
Desigur ca e ideal sa ne intoarcem in natura, departe de aerul poluat din oras.
Cum multi dintre noi nu avem aceasta posibilitate, te invit sa-ti arunci o privire in magazinul Alecoair, unde vei gasi o gama larga de aparate de imbunatatire a calitatii aerului (uz casnic sau profesional) : umidificatare, dezumidificatoare, purificatoare, ionizatoare si altele.
Daca nu putem merge noi in natura, ne sta in putere sa aducem natura in casa noastra!